Okusna in zdrava: Koleraba, prepogosto spregledana vrtnina, na katero smo skoraj pozabili; tudi zoper raka

10.3.2024 | 13:30

Pri sajenju upoštevajte, da se nekoliko težje ujame z redkvijo, hrenom in peteršiljem. (Foto: Dreamstime)

Pri sajenju upoštevajte, da se nekoliko težje ujame z redkvijo, hrenom in peteršiljem. (Foto: Dreamstime)

Koleraba je pogosto spregledana ali zapostavljena vrtna kultura, a nikar ne pozabimo, kako zelo izboljša okus nedeljske juhe. Naj omenimo še, da vsebuje številne antioksidante in fitokemikalije.

Koleraba je nekoč veljala za hrano revnih, danes pa je nepogrešljiva sestavina predvsem mesnih juh, številni jo uporabljajo tudi za pripravo pirejev. Izvirala naj bi iz Češke, a je danes dobro poznana skorajda po vsem svetu. Gre pravzaprav za križanca med repo in divjim zeljem, čeprav njen okus po navadi bolj spominja na luštrek, mnoge celo na peteršilj. Če je na svojem vrtu še niste gojili, je zdaj pravi čas, da ji namenite nekaj prostora.

Čas setve

Če ste se odločili, da bo del vašega vrta tudi koleraba, jo lahko že posejete, v okviru pomladanske setve imate čas vse do aprila, poleti pa jo sejemo od konca junija do začetka avgusta. Nekoč so kolerabo, vključno z repo in črno redkvijo, uvrščali celo med obvezno ozimnico, saj je nepogrešljiva pri pripravi raznih juh, pirejev, ocvrtih jedi, prav tako jo lahko uporabite v solati.

Pospeši oziroma izboljša prebavo

Kolerabo priporočajo sladkornim bolnikom, saj uravnava sladkor v krvi in zaradi visokega deleža kalija znižuje krvni tlak. Poudariti je treba, da je dober vir vlaknin, ki zagotavljajo daljši občutek sitosti, zato je nepogrešljiva v dietah. Prav tako krepi imunski sistem, čisti prebavila in pospešuje presnovo ter znižuje raven holesterola. Pripomore k nastajanju krvi, čisti pljuča in sečila ter odvaja vodo iz telesa in preprečuje nastanek ledvičnih kamnov. Izboljšuje tudi razpoloženje in mentalno zdravje ter povečuje sposobnost koncentracije in preskrbo celic s kisikom. In menda velja za naravni afrodizijak, ki krepi moško potenco.

Zoper raka

Kot smo že omenili, je koleraba bogata z blagodejnimi fitokemikalijami, ki dokazano preprečujejo raka prostate, dojke in debelega črevesa. Delujejo namreč proti rakavim celicam in preprečujejo njihovo reprodukcijo. Prav tako ščitijo jetra pred škodljivimi toksini. Koleraba pa vsebuje tudi glukozinolate, ki preprečujejo nastanek tumorjev v telesu.

Vir vitamina C

V kolerabi je veliko vitamina C, ki je odličen antioksidant, krepi obrambno sposobnost telesa ter pomaga preprečevati bolezni oziroma pripomore k okrevanju. Vsebuje tudi številne karotenoide, ki so močno obarvani rastlinski pigmenti, topni v maščobah. Tudi ti so močni antioksidanti, ki spodbujajo delovanje imunskega sistema in preprečujejo tvorbo tumorjev.

Kolerabina juha je zdrava in okusna. (Foto: Dreamstime)

Kolerabina juha je zdrava in okusna. (Foto: Dreamstime)

Še recept za preprosto juho

Sestavine: 2 kolerabi, 1 korenje, 1 čebula, 1 strok česna, voda, sol in poper, olje, lovorov list. Priprava: Čebulo in česen na drobno sesekljamo. Kolerabo olupimo in narežemo na kocke, korenček po potrebi ostrgamo in narežemo na manjše kocke. V lonec zlijemo nekaj olja in na njem zlato prepražimo čebulo. Dodamo česen in pražimo zgolj toliko, da zadiši. Nato dodamo korenje in kolerabo ter na hitro prepražimo in zalijemo z 1,2 litra vode, dodamo lovorov list in kuhamo do mehkega. Ko se koleraba zmehča, po okusu solimo in popramo ter zmeljemo s paličnim mešalnikom. Postrežemo z žličko kisle smetane.

M. Koren

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava