Podpora mladim v podjetništvu, projekt Norveškega finančnega mehanizma - PoMP

14.3.2024 | 10:15

Člani projektne skupine PoMP iz Slovenije in Norveške. Slika je  nastala pred univerzo NTNU v Trondheimu, Kraljevina Norveška

Člani projektne skupine PoMP iz Slovenije in Norveške. Slika je nastala pred univerzo NTNU v Trondheimu, Kraljevina Norveška

Podpora mladim v podjetništvu, projekt Norveškega finančnega mehanizma - PoMP

Podjetnost je ena ključnih kompetenc vseživljenjskega učenja. Ker se učenje vedno začne v mladosti, Evropske države spodbujajo šolske programe, ki spodbujajo razvoj podjetnostne kompetence tako za šolajočo se mladino kot tudi za učitelje.

Norveški finančni mehanizem (Norway Grants – NG) s svojimi programi spodbuja tudi učenje podjetnosti. Tako so se partnerji v projektu PoMP osredotočili predvsem na usposabljanje učiteljev, da bodo slednji lahko usvojeno znanje še dolgo predajali mladim. V okviru projekta je bila postavljena tudi spletna platforma z interaktivnim vodičem skozi pouk podjetnosti. Projekt PoMP poteka od 2022 do 2024. Projekt se zaključi z izmenjavo dobrih praks z norveškim partnerjem, univerzo NTNU iz Trondheima, ki jo zastopa eden vidnejših evropskih strokovnjakov za pouk podjetnosti, prof. Vegard Johansen.

PoMP v aktivnosti vključuje tudi ravnatelje in ravnateljice sodelujočih šol, saj izkušnje dosedanjih podjetniških programov kažejo, je za uspeh tovrstnih programov na šolah potrebna podpora vodstva.

Projekt PoMP v okviru programa 'Izobraževanje – krepitev človeških virov' podpira Norveški finančni mehanizem. Partnerji projekta, Primorski tehnološki park, Razvojni center Novo mesto, Norveška univerza za znanost in tehnologijo NTNU, SAŠA Inkubator, Tehnološki park Ljubljana in Znanstveno-raziskovalno središče Bistra Ptuj skupaj z razvojem kompetence podjetnosti poudarjajo tudi zeleno in trajnostno naravnano prihodnost.

Janez Gorenc
Foto: Milan Lazarević, Tehnološki park Ljubljana

Galerija

_zzPoMP (1)
_zzPoMP (2)
_zzPoMP (3)
_zzPoMP (4)
_zzPoMP (5)
_zzPoMP (6)
_zzPoMP (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava