FOTO: Delavnica izdelave belokranjske pisanice s Tončko Jankovič

15.3.2024 | 12:00

FOTO: Delavnica izdelave belokranjske pisanice s Tončko Jankovič
FOTO: Delavnica izdelave belokranjske pisanice s Tončko Jankovič
FOTO: Delavnica izdelave belokranjske pisanice s Tončko Jankovič

Pisanko ti dam, ker te rada imam! Ta lepi dar bi rad imel še tako nadobuden in krepak mladenič kot tudi mož zrelih let, saj pogreje dušo in srce. Adlešičanke so rade sedle k mizi, da bi ob sveči v predvelikonočnem času krasile jajčno lupino, napisale lepo pisanico svojemu izbrancu, pa tudi pripravile vuzemsko darilo prijateljem in sorodnikom.

To je uvod v prispevek z naslovom Pisanice, ki bogati knjižno delo Bela krajina za radovedneže in ljubitelje. Avtorica zapisa je Tončka Jankovič, ustvarjalka pisanic iz Adlešičev, ki smo jo v sredinem popoldnevu, 13. marca 2024, Večgeneracijski center Brežice in Knjižnica Brežice gostila v Posavju. Uvodoma je zbrane nagovoril direktor Krajinskega parka Kolpa Boris Grabrijan.

Brezplačna delavnica izdelave belokranjske pisanice je potekala v prostorih brežiškega večgeneracijskega centra, udeleženke pa s(m)o korak za korakom in s posebno skrbnostjo ustvarjale vsaka svojo umetnino. Ob tem pa se seznanile z veliko zanimivostmi in pridobile novo znanje. Strinjale s(m)o se, da je vsaka pisanica unikat in prepoznaven izdelek roke, ki jo piše.

Prva omemba belokranjskih pisanic sega v leto 1832, od leta 2012 pa je slednja vpisana v register žive oziroma nesnovne kulturne dediščine Slovenije. Verjamemo, da so tovrstne delavnice primer dobre prakse ohranjanja in prenašanja dragocenega izročila na/za vse generacije. Zares prijetno popoldne, ki se je prevesilo v prav tak večer, je bilo.

V imenu organizatorjev delavnice

Mateja Kus, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzpisanice (1)
_zzpisanice (10)
_zzpisanice (11)
_zzpisanice (12)
_zzpisanice (13)
_zzpisanice (14)
_zzpisanice (15)
_zzpisanice (16)
_zzpisanice (17)
_zzpisanice (18)
_zzpisanice (19)
_zzpisanice (2)
_zzpisanice (20)
_zzpisanice (21)
_zzpisanice (22)
_zzpisanice (3)
_zzpisanice (4)
_zzpisanice (5)
_zzpisanice (6)
_zzpisanice (7)
_zzpisanice (8)
_zzpisanice (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava