Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje

17.3.2024 | 11:20

Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje
Vrtec Gumbek: Povezovanje skozi gledališko ustvarjanje

V preteklem šolskem letu smo v našem vrtcu začeli z izjemno zanimivim sodelovanjem, ki je poglobilo pomembno povezovanje med našim vrtcem in Turistično informacijskim centrom (TIC) Dolenjske Toplice. Naš cilj je bil izboljšati prepoznavnost našega vrtca v lokalnem okolju in hkrati otrokom naše občine ponuditi kakovostne predstave, ki se povezujejo z našim vsakodnevnim delom v vrtcu. Zavedamo se namreč, da je gledališka vzgoja ključnega pomena za celostni razvoj otroka, saj vključuje dejavnosti, ki predstavljajo bistveni del estetske vzgoje, ki spodbuja čustveni in kognitivni razvoj otrok.

Tradicionalno so naše strokovne delavke vsako leto v dopoldanskem času odigrale dve vsebinsko različni predstavi za otroke prvega in drugega starostnega obdobja. Predstave so igrale kar v garderobah vrtca in kasneje na manjšem odru v osnovnošolski jedilnici. V preteklem letu pa smo se odločili dvigniti kakovost predstav ter v njihovo pripravo vključiti vse strokovne delavce vrtca. Tako smo lani izvedli izjemno uspešno glasbeno predstavo Palček Piskalček, ki je požela pozitivne odzive tako otrok kot njihovih staršev. Z združitvijo gledališke uprizoritve s priljubljeno otroško glasbeno pravljico Janeza Bitenca smo želeli otrokom omogočiti, da vsebino pravljice doživijo na način, ki spodbuja njihovo senzibilnost za umetniško izražanje.

Raziskovanje procesa priprave na predstavo je bila za otroke izredno pomembna izkušnja, ki jim je omogočila spoznavanje temeljnih značilnosti gledališke igre ter razvijanje zanimanja za likovno, glasbeno in gledališko ustvarjanje.

V letošnjem šolskem letu smo s tovrstnim ustvarjanjem nadaljevali in svojo predstavo tematsko povezali z izvajanjem projekta Tradicija skozi oči otroka. Ta projekt nas bo kar tri šolska leta vodil skozi spoznavanje kulturne dediščine našega kraja, v okviru katerega se bodo otroci seznanjali s pomembnimi zgodovinskimi in kulturnimi znamenitostmi, kot so na primer Soteska s Hudičevim turnom, legenda o Brbuču, kočevarstvo, lokalna obrt, plesi in pesmi. Obenem pa smo v našem vrtcu že dve leti priča gradnji novega objekta, ki se približuje svojemu koncu.

Posledično smo se odločili dramsko uprizoriti glasbeno pravljico Mire Voglar Grad gradiček, katere vsebino smo delno prilagodili in vanjo vpletli naše vznemirjenje ob pričakovanju selitve v nov vrtec. Igrico smo obogatili z glasbo, zvočnimi efekti, bogato sceno in kostumografijo ter zanimivimi vizualnimi efekti.

Priprave na večje in zahtevnejše predstave v našem vrtcu okvirno potekajo dva meseca. Vanje so vključene vse strokovne delavke, ki se razdelijo v delovne skupine in so odgovorne za določene naloge. S tem poglabljamo in krepimo tudi svoje timsko delo in dvigujemo kakovost pedagoškega dela. Poleg tega v pripravi predstave sodelujeva tudi pomočnica ravnateljice ter šolski računalničar in učitelj angleškega pouka Dejan Žnideršič. Ob koncu predstave vsak otrok prejme ročno izdelano darilce, ki je vsebinsko povezano s predstavo. V lanskem letu so tako otroci prejeli lesenega gozdnega palčka, letos pa smo jim pripravili grajske pobarvanke.

Na tak način se želimo zahvaliti tudi staršem, ki s svojim nakupom vstopnic pripomorejo, da si lahko nakupimo nov didaktični material, ki ga nato uporabljamo pri delu z otroki. V letošnjem letu bomo tako s pomočjo zbranih sredstev nabavili nove telovadne pripomočke.

S predstavami bomo nadaljevali tudi v naslednjih letih. Naša želja je, da postanejo del tradicije našega kraja in nepozaben spomin otrok na čas njihovega otroštva.

Ariadna Agnič, pomočnica ravnateljice Vrtca Gumbek

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava