Aleš Sedmak - Gostujoča razstava Obalnih galerij Piran

21.3.2024 | 09:00

 Aleš Sedmak - Gostujoča razstava Obalnih galerij Piran
 Aleš Sedmak - Gostujoča razstava Obalnih galerij Piran
 Aleš Sedmak - Gostujoča razstava Obalnih galerij Piran
 Aleš Sedmak - Gostujoča razstava Obalnih galerij Piran

Otvoritev v petek, 29. marca 2024, ob 19. uri.
Izbor del na razstavi: Aleš Sedmak
Likovni salon Kočevje, Trg zbora odposlancev 72, 1330 Kočevje
29. 3.–1. 6. 2024

Novembra 2023 so v Obalnih galerijah Piran odprli veliko pregledno razstavo primorskega umetnika Aleša Sedmaka. Poleg osrednje postavitve v Mestni galeriji Piran na Tartinijevem trgu, kjer je bil predstavljen izbor slik, grafik in risb, je bila v Galeriji Meduza v Kopru predstavljena serija Sedmakovih naravoslovnih iliustracij. Razstavo je kurirala Nives Marvin, kustosinja Obalnih galerij Piran. Ob tem je bila v galeriji ZDSLU v Ljubljani na ogled postavljena Sedmakova razstava Poljudnoznanstvena ilustracija in BLACK BOX, ki jo je pripravila kustosinja Olga Butinar Čeh.

Aleš Sedmak (1952) že od študija na oddelku za slikarstvo na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost (diplomiral leta 1980) neprekinjeno ustvarja kot slikar, grafik, risar, ilustrator, oblikovalec, pedagog, mentor ter organizator izobraževalnih delavnic in dogodkov. Bil je tudi eden od organizatorjev pri ustanavljanju društvene Galerije Insula v Izoli in pred četrt stoletja programski svetovalec za ustanovitev likovne gimnazije v Kopru. Od leta 1983 do 1987 je bil predsednik DLUSO, od 2011 do 2021 pa predsednik ZDSLU. Šestnajst let je bil vodja projekta Kaverljag kot edine tovrstne manifestacije z mednarodno udeležbo profesorjev in študentov; njegov atelje v tem istrskem zaselku sredi bujne narave nad dolino Dragonje je zapisan kot prizorišče edinstvenih izobraževalnih taborov, s poudarkom na aktualnih vsebinah, zlasti ekologiji, uporabnosti izdelkov ter povezovanju in sinergiji likovne umetnosti in različnih znanstvenih ved. Od leta 2009 so tu ustvarjali ilustracije in publikacije za slepe in slabovidne, ki so likovnikom predstavljale velik izziv, saj so morali vidne podobe pripraviti za tipno branje.

V Likovnem salonu Kočevje bomo predstavili izbor del obsežnega Sedmakovega opusa, ki ga na različnih področjih in zvrsteh likovne umetnosti neprekinjeno ustvarja skoraj petdeset let. Poleg znamenitega in pionirskega projekta BLACK BOX predstavljamo še projekt Kaverljag in izbor poljudnoznanstvenih ilustracij, ki v ospredje postavljajo naravo, človeka in vrsto eksistencialnih vprašanj.

Sedmakovo vsestransko osebnost in njegovo multidisciplinarno ustvarjanje bo na otvoritvi razstave predstavila Mara Ambrožič Verderber, direktorica Obalnih galerij Piran.

Na odprtju bo prisoten umetnik Aleš Sedmak, ob tej priložnosti pa bo javnosti na voljo tudi monografija, ki zajema vsa obdobja umetnikovega skoraj petdesetletnega likovnega ustvarjanja.

Ob razstavi bomo pripravili javna vodstva in delavnice.

Pokrajinski muzej Kočevje
*Besedilo povzeto iz: Aleš Sedmak; razstavni katalog (uvodnik Mara Ambrožič Verderber; besedila Marko Košan, Nives Marvin; intervju Tea Štoka; esej Tomaž Wraber), Obalne galerije Piran, 2024
Fotografije: Jaka Jeraša, arhiv Obalnih galerij Piran, 2023

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava