Velikonočna zgodba iz Dolenjskih Toplic - ohranjanje izročila za povezano prihodnost

22.3.2024 | 10:00

Tako je bilo lani (Foto: arhiv DL)

Tako je bilo lani (Foto: arhiv DL)

Velikonočna zgodba iz Dolenjskih Toplic - ohranjanje izročila za povezano prihodnost
Velikonočna zgodba iz Dolenjskih Toplic - ohranjanje izročila za povezano prihodnost

V Dolenjskih Toplicah se že 20. leto zapored piše prav posebna zgodba. Zgodba, ki diši po domačem in je prežeta s toplino tradicije ter modrostjo naših babic in dedkov. Za veliko noč se tako ob domačem ognjišču še vedno zbere vsa družina, ki je tekom leta zaradi sodobnega tempa življenja razpršena zaradi različnih obveznosti, da bi ponovno začutili, da nekatere stvari še vedno ostajajo takšne, kot so bile nekoč.

Ohranjanje in krepitev izročila in šeg iz preteklosti sta pomemben del varstva nesnovne kulturne dediščine, ki med drugim zagotavlja prenos znanja na mlajše generacije in spodbuja medgeneracijsko solidarnost, povezanost in razumevanje. Občina Dolenjske Toplice v sodelovanju z lokalnimi društvi in organizacijami tako vsako leto organizira številne dogodke, ki združujejo lokalno skupnost in generacije. Eden pomembnejših členov v verigi naših zgodb povezovanja in prizadevanj za varovanje žive kulture je tudi Društvo podeželskih žena Dolenjske Toplice, ki bo letos praznovalo jubilejno 20. obletnico svojega delovanja ter prav toliko let praznovanja in obujanja spomina na preteklost in z njo povezane ljudske običaje. Ob prijetnih druženjih skrbijo za izmenjavo izkušenj na področju kulinarike in tradicionalnih obrti, pripravljajo razne tečaje, razstave, strokovne ekskurzije in pogostitve v občini Dolenjske Toplice in izven nje.

Letos bo že dvajsetič organizirana tudi razstava dobrot z velikonočne mize, ki je vsako leto eden najpomembnejših dogodkov v Občini Dolenjske Toplice, prav tako pa 6. ekipno tekmovanje v sekanju pirhov.

Obiskovalci lahko pričakujejo pester kulturni program, ki bo vključeval blagoslov jedi in nagovor domačega župnika ter nastope lokalnih skupin in posameznikov. Poskrbljeno bo za aktivnosti in animacijo za naše najmlajše, kot tudi za to, da nihče ne bo ostal lačen in žejen. Pripravljajo še številne spremljevalne dogodke, saj si vedno prizadevamo, da obiskovalcem ponudimo nekaj novega in jih v mislih popeljemo v otroške dni.

Lepo vabljeni!

Ekipa TIC Dolenjske Toplice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava