Dijaki navdušeni nad strokovno ekskurzijo FIŠ

24.3.2024 | 11:15

Dijaki navdušeni nad strokovno ekskurzijo FIŠ
Dijaki navdušeni nad strokovno ekskurzijo FIŠ
Dijaki navdušeni nad strokovno ekskurzijo FIŠ

Fakulteta za informacijske študije je izvedla informativno strokovno ekskurzijo za dijake Šolskega centra Krško-Sevnica. Beseda je tekla o superračunalništvu, umetni inteligenci in ChatGPT, predstavili pa so jim tudi lasten superračunalnik. 

Fakulteta za informacijske študije v Novem mestu spada med vodilne slovenske izobraževalne institucije, ki nudi tako brezplačen redni kot tudi izredni študij na vseh treh stopnjah iz računalništva in spletnih tehnologij, informatike, podatkovnih znanosti, kibernetske varnosti in informacijske družbe. Izhajajoč iz navedenih strokovnih področij so za dijake Šolskega centra Krško-Sevnica pripravili strokovno ekskurzijo o zelo aktualnih temah superračunalništva, umetne inteligence in generativnih orodjih umetne inteligence, kamor sodi tudi ChatGPT.

Vse prisotne je najprej nagovoril dekan FIŠ, prof. dr. Matej Makarovič. Sledila je predstavitev vodje laboratorija za superračunalništvo, umetno inteligenco in podatkovne znanosti, prof. dr. Biljane Mileve Boshkoske in predstavnika službe za informatiko na FIŠ, Janija Pogačarja, ki sta spregovorila o superračunalništvu, superračunalniškemu HPC centru in fakulteti lastnem superračunalniku Trdina. V nadaljevanju pa sta sledila še predavanje »Ko stroji prevzamejo razmišljanje: Razkritje skrivnosti umetne inteligence« doc. dr. Pančeta Panova in predavanje zn. sod. dr. Nike Brili, ki je spregovorila pod naslovom »ChatGPT: umetna inteligenca ali naravna neumnost?«.

Dijaki so se tako imeli možnost seznaniti z delovanjem in razvojem superračunalništva, s praktičnim prikazom uporabe fakultetnega superračunalnika Trdina pa so dobili še boljši vpogled v samo superračunalniško tehnologijo. Bolje so se spoznali tudi z razvojem in delovanjem umetne inteligence, ki danes predstavlja eno najhitreje rastočih področij računalništva. Nenazadnje pa so spoznali tudi delovanje in možnosti uporabe orodja umetne inteligence ChatGPT.

Celoten dogodek je potekal v prijetnem vzdušju, obiskovalci pa so se strinjali, da so s slišanim razširili svoje znanje in se bolje seznanili s tehnologijami sedanjosti in prihodnosti. Za več informacij o ekskurziji se obrnite na fakulteto, preko www.fis.unm.si.

Tekst in foto: FIŠ

Galerija

_zzzFIS (01)
_zzzFIS (02)
_zzzFIS (03)
_zzzFIS (04)
_zzzFIS (05)
_zzzFIS (06)
_zzzFIS (07)
_zzzFIS (08)
_zzzFIS (09)
_zzzFIS (10)
_zzzFIS (11)
_zzzFIS (12)
_zzzFIS (13)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava