'Podgurci' v Novo mesto prinesli pomlad

26.3.2024 | 12:20

'Podgurci' v Novo mesto prinesli pomlad
'Podgurci' v Novo mesto prinesli pomlad

Marljivi člani Turističnega društva Stopiče so kot običajno tudi letos uspešno pričeli z uresničevanjem svojih načrtovanih aktivnosti in so pri tem vsebinsko povezani z letnimi časi.

Pretekla sobota je bila že s samo vremensko napovedjo vabljiva za dogodek na prostem. Tokrat so se že tretjič zbrali pred športno dvorano v naselju in peš krenili proti Novemu mestu, da podarijo kulturno rekreativni ''utrip Podgurja'' prebivalcem in obiskovalcem. Krajši postanek s prijetnim okrepčilom, pri hiški ob gozdu na vrhu Šentjošta, je bil za dobri dve desetini pohodnikov tudi letos ''zadetek v polno'' in je potrjeval napoved Marjance, da ''v Šentjoštu živijo dobri ljudje''. Z dodatno energijo je bila markirana gozdna pot prijetnejša za hojo vse do nekaj sto metrov pred Drejčetovo potjo. Neodgovorni prevozniki lesa so jo namreč tam tako razrili, da je po njej nemogoč korak!

Pri Kandijskem mostu je Marjanca udeležence spomnila na ''Novomeško pomlad'', kulturno umetniško manifestacijo iz leta 1920. Njeni glavni pobudniki so bili znani mladi umetniki: pesnika Anton Podbevšek in Miran Jarc ter slikar Božidar Jakac. Pri spomeniku olimpionika Leona Štuklja je orisala njegovo mladostno zagnanost za telovadbo ter nanizala njegove zelo odmevne športne zmage. Tu so skupino pričakali člani pevskega zbora Društva upokojencev Podgorje.

Glavni trg je bil ob 9. uri skoraj prazen, vendar so bile tam ljudske pevke Društva Mehovo iz Podgrada že pripravljene za nastop. Prešerni glasovi vseh pevk in pevcev ob spremljavi dveh ''frejtonaric'' so preplavili Glavni trg. Dogodek je ''ozaljšal'' novomeški župan s svojim nagovorom in poznejšim prijetnim kramljanjem.

Pohodniki in kulturni izvajalci so skupaj z županom dogodek zaključili v prijetnem ambientu hotela Center ob rogljiču, toplem okrepčilu ter v kramljanju.

Tokrat so se Stopičanom pridružili Podgrajci skupaj s svojim predsednikom sveta KS, kot pohodniki pa še posamezniki z Dolža. Prav bi bilo, da bi se jim kdaj pridružil tudi lokalni predsednik sveta KS.

Brez dvoma bo tudi naslednje leto pomlad ''iz Podgurja prenešena'' na novomeški Glavni trg.

Tone Murgelj
TD Stopiče

Galerija

_zNMpomlad (1)
_zNMpomlad (2)
_zNMpomlad (3)
_zNMpomlad (4)
_zNMpomlad (5)
_zNMpomlad (6)
_zNMpomlad (7)
_zNMpomlad (8)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava