Noč z Andersenom 2024 v Knjižnici Brežice

28.3.2024 | 08:20

Noč z Andersenom 2024 v Knjižnici Brežice

Na letošnji prvi pomladni petek, 22. marca 2024, smo brežiški knjižničarji nestrpno pričakovali večer; poseben večer, ki se zgodi le enkrat v letu.

Pred desetletjem smo se v Knjižnici Brežice prvič pridružili mednarodnemu projektu Noč z Andersenom, ki je danes razširjen že v več kot 20 državah. S posebnim projektom so na mednarodni dan mladinske književnosti in rojstni dan Hansa Christiana Andersena leta 2000 začeli na Češkem. Projekt je v Sloveniji prva začela izvajati Knjižnica Antona Tomaža Linharta Radovljica, čez nekaj let pa smo se jim pridružili še v naši knjižnici. Že vsa leta k sodelovanju vabimo mlade bralce, ki obiskujejo 3. do vključno 6. razred osnovne šole. Za sodelovanje v nočnem dogajanju so si vstopnico pridobili z branjem Andersenovih pravljic in zapisom o prebranem.

Knjižnica Brežice ima ob matični enoti v Brežicah še oddelek v prostorih Vojašnice Jerneja Molana Cerklje ob Krki in to je bil tudi kraj letošnjega nočnega dogajanja. Slednjega smo izvedli v sodelovanju s pripadniki Slovenske vojske. Najbolj vztrajni mladi avtorji kratkih zapisov o prebranem so se v petkovem popoldnevu zbrali pred vhodom v Vojašnico, kjer smo jih sprejele knjižničarke. Pred vhodom v prostore, namenjene domači knjižnici, so naš že čakali pripadniki Slovenske vojske, ki so za nas izvedli predstavitev poklica vojak. Izvedeli smo, da je v cerkljanski vojašnici več kot petsto zaposlenih, slednji opravljajo različna dela, od vojaka, kuharja, reševalca, vojaškega policista, do gasilca in pilota. Mnogo znanj je potrebnih, da se lahko odzovejo na vse naloge. Rdeča nit letošnjega nočnega dogajanja so bile Andersenove pravljice in spoznavanje poklicev. V delu spoznavanja vojaškega poklica so bili z nami še nekateri družinski člani sodelujočih bralcev. Po videnem in slišanem smo se vsi z vstopnico za spanje preselili v vojaško jedilnico, kjer smo povečerjali in z novimi močmi šli nočnemu dogajanju naproti.

Že v močnem mraku nas je pot med drevesi vodila nazaj do prostorov knjižnice, kjer smo si v posebni Mavrični sobi podelili nekaj informacij o sebi in izmenjali bralne namige. Po prebrani pravljici Vžigalnik smo spoznali nekaj pravil slikopisa in se poizkusili v izdelavi lastnih slikopisov na temo poklicev. Nastali zapisi bogatijo mladinski oddelek Knjižnice Brežice. Ustvarjalno dogajanje smo nadaljevali na delavnicah, kjer smo si zašili lasten mošnjiček, si izdelali pomladni aranžma, lučko »pravljičen kozarec«, voščilnico za starše ter lutko knjižnične maskote Knjižka. Čas ustvarjanja je minil tako hitro, da nismo niti opazili, da je zunaj čista tema. Opogumljeni z baterijskimi svetilkami smo odšli poiskat prostor za spanje. Gostitelji so nam pripravili vse potrebno, da smo si uredili vojaške postelje. Udeleženci posebne noči so ob poslušanju Andersenovih pravljic odšli v svet sanj.

Zjutraj pa nas je že čakal zajtrk in slovo. Knjižničarke smo izvedele, da so mladi bralci z navdušenjem delili informacije o nočnem dogajanju. Veseli smo, da nas je branje Andersenovih pravljic zopet povezalo in nam omogočilo doživetje knjižnice na tako poseben način.

V Knjižnici Brežice bralce vseh starosti vabimo k različnim projektom in programom, ki jih oblikujemo in izvajamo. Obiščite nas in si poiščite knjižni zaklad in/ali dejavnost zase tudi vi.

Andreja Dvornik, Knjižnica Brežice

Galerija

_zzvknj (01)
_zzvknj (02)
_zzvknj (03)
_zzvknj (04)
_zzvknj (05)
_zzvknj (06)
_zzvknj (07)
_zzvknj (08)
_zzvknj (09)
_zzvknj (10)
_zzvknj (11)
_zzvknj (12)
_zzvknj (13)
_zzvknj (14)
_zzvknj (15)
_zzvknj (16)
_zzvknj (17)
_zzvknj (18)
_zzvknj (19)
_zzvknj (20)
_zzvknj (21)
_zzvknj (22)
_zzvknj (23)
_zzvknj (24)
_zzvknj (25)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava