Ogled 3D modela kranjske čebele in predstavitev čebelarja

29.3.2024 | 08:40

Ogled 3D modela kranjske čebele in predstavitev čebelarja

V sklopu priprave ekološke doživljajske poti in postavitve čebeljih panjev v Parku Rastoče knjige ob novomeški knjižnici prvič v Novo mesto prihaja 3D model slovenske avtohtone kranjske čebele – čebele velikanke.

V Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto jo bomo gostili od 2. 4. do 9. 5. 2024 na terasi knjižnice, kjer bo na ogled za skupine in posamezne obiskovalce. Za najavljene skupine bo na voljo tudi čebelar Franc Kobe, ki bo podrobneje predstavil čebele in njihov pomen za človeka in naravo ter delo čebelarja, in sicer ob sredah, 3. 4., 10. 4. in 17. 4. 2024od 10.00 do 12.00.

Skupine prosimo, da se na ogled prijavijo na jasmina.zupan@kmj.si ali na telefonsko številko 040/421-007.

3D kranjica velikanka je fizični model slovenske avtohtone kranjske čebele v razmerju 100 : 1 z več kot 90 % morfološko podobnostjo z resnično čebelo delavko Apis mellifera carnica.V dolžino meri 170 cm in je bila izdelana z uporabo najsodobnejših tehnologij 3D tiska na osnovi Micro CT in mehatronskega sestava z računalniškim krmiljenjem. Model sestavljajo gibljivi deli telesa in devet animacij v slovenskem in angleškem jeziku.

Izdelana je bila ob slovenskem predsedovanju Svetu EU, Slovenijo pa je predstavljala tudi na svetovni razstavi Expo v Dubaju, kjer je požela izredno zanimanje in si jo je ogledalo preko milijon obiskovalcev. Pri izdelavi čebele je Čebelarska zveza Slovenije sodelovala s podjetjem Intri, d. o. o., in oblikovalko Nino Oman.

Terasa knjižnice

Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava