Demenca v svetu in pri nas

31.3.2024 | 09:00

Demenca v svetu in pri nas
Demenca v svetu in pri nas

Društvo za pomoč osebam z demenco Spominčica Novo mesto je v svojem letnem programu v četrtek, 28. 03. 2024, ob 17.30 v dvorani v upravni stavbi Krke, d. d., Tovarne zdravil Novo mesto, povabilo k sodelovanju Spominčico Alzheimer Slovenije z gostoma večera, prof. dr. nevrologom Zvezdanom Pirtoškom in predsednico združenja ga. Štefanijo Zlobec, z namenom, da predstavita demenco kot pandemijo našega časa, za katero še ni ustreznega uspešnega zdravila.

V prelepi dvorani so poleg članov društva bili prisotni številni zdravniki, farmacevti, osebje domov in svojci oseb z demenco iz našega okolja.

Razveselil nas je tudi nastop učenca Davida Bratiča pod vodstvom in ob spremljavi učiteljice Darinke Pirc z OŠ Dragotin Kette Novo mesto s predstavitvijo dveh skladb iz znanih filmov. David, hvala ti! Obljubili smo obema, da bomo zdaj zbirali star papir, ga vozili na Dinos in jih zaprosili, da izkupiček nakazujejo na TRR šole. Veliko nas to že dela, učenci pa denar porabijo za prostočasne dejavnosti na šoli.

Potrebno je povedati, da je dr. Pirtošek izreden predavatelj, poln žara, preprost v razlagi in poln primerjalnih dogodkov iz sveta demence. Sodeluje na UKC, je predavatelj na fakulteti za psihiatrijo, član raziskovalnih skupin doma in v svetu in človek zaupanja. V tako kratkem času nam je ogromno povedal, podal in podkrepil s primeri od leta 1886, ko je bila prepoznana prva bolnica s to boleznijo in vse do danes, ko je v svetu več kot 43 milijonov bolnikov. Mnoge države imajo že narejene strategije reševanja te bolezni, ki se ne da ozdraviti, se pa da upočasniti s slogom življenja bolnika, kar je doktor plastično poudaril s prikazom slik prehrane, gibanja na zraku, spanja in načina življenja brez stresov, razvad in pretiranih dragih dodatkov prehrane. Povedal je, da bo že letos prišlo na trg učinkovitejše zdravilo v obliki injekcije in gela, ki je učinkovito in ga naši bolniki že prejemajo v Turčiji. Strokovnjaki, vključeni v delovnih skupinah v Spominčici Alzheimer Slovenije, so v lanskem letu podali številna gradiva za izdelavo naše strategije v državi, ki je žal nimajo še številne občine po državi.

Demenca v svetu in pri nas

Prisluhnili smo mu vsi in mu sledili odprtih ust, presrečni, da nam je to bolezen, demenco, analitično razlagal s prikazom na platnu dvorane takšen strokovnjak. Duhovitost in sproščenost v dvorani je bila po štiridesetih minutah razgibane razlage nagrajena s številnimi vprašanji udeležencev in aplavzom. Sledila so vprašanja zdravnikov internistov SB Novo mesto, nevrologije in nas v občinstvu. Kar do 20. ure smo poslušali, prikimavali in ploskali.

Med mnogimi koristnimi informacijami dela domače Spominčice, predstavila se je z dvema zloženkama, in Spominčice Dolenjske, je bila informacija, da prof. dr. Pirtošek prične v soboto, 13. aprila, ob 15.00 na sedeža Spominčice Alzheimer Slovenije, na Ulici Luise Pesjakove 9 v Ljubljani, odgovarjati na vprašanja preko telefona: 059 305 555 in po dogovoru prijav sprejemati bolnike individualno ob spremstvu svojcev. To je prostovoljen, hvaležen, dodatek njegovega dela, za kar je bil nagrajen z ovacijami navdušenja prisotnih.

Med informacijami iz našega okolja je bilo povedano, da bo 7. maja 2024, ob 14.00, v prireditvenem atriju Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto podana strategija vseh dejavnikov, vpetih pri reševanju problematike bolnikov, svojcev, družbe, zdravstva, sociale, domov z bolniki in nas v društvu Spominčica Dolenjske in Novega mesta. Bomo kos tej nalogi? Ob pregledu državne strategije in napotkov za reševanja v naših vrstah Spominčice bomo imeli vsi ogromno dela. Čas teče in število bolnikov skokoviti narašča, s tem pa tudi težave družin, svojcev, nas v društvu in združenju.

V želji ozaveščanja javnosti s petimi predavanji zaključujemo naš program. Ostane nam še izvedba »hoja za spomin« 21. septembra, ob Svetovnem dnevu demence. Ne bomo pa prekinjali z aktivnostmi preventivnega dela vaj za spomin, pripovedovanja in poslušanja zgodb, petja, plesa, risanja, hoje v skupinah v mestu, vaseh, gozdu z namenom povečanja psihičnega zdravja bolnikov, s kopanjem v bazenu in športnimi aktivnostmi. Poznamo učinke dela na vrtu, sadovnjaku, vinogradu in pomena lokalne hrane za bolnika z demenco. Bilo je rečeno; jejte zdravo hrano, jejte jo večkrat na dan, pijte vodo, veliko se gibajte na soncu in spite šest do osem ur na noč. Preberite kakšno knjigo z vsebino o demenci. Imamo bogat izbor! Kdor bere; se uči, razume dogajanje, in zna povezati vse napotke za dolgo življenje.

Hvala vsem, ki ste omogočili ta dogodek. Vsem v Krki, d.d., hvala za prijazen sprejem, domačnost in prizadevnost delavcev, vključenih v ta dogodek.

Prispevek in slike pripravil Jože Pečnik

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava