DL: V novo šolo bodo šli jeseni

1.4.2024 | 09:50

Nova šola s prilagojenim programom bo obsegala 1.227 m2.

Nova šola s prilagojenim programom bo obsegala 1.227 m2.

Gradnja teče po načrtih, selitev predvidena z začetkom šolskega leta 2024/25 – Nova šola sodobna in energetsko učinkovita – Uredili bodo tudi okolico šolskega kompleksa – Na šoli 34 otrok iz občin Radeče, Škocjan in Sevnica

Novo stavbo Osnovne šole Ane Gale Sevnica, ki je šola za otroke s posebnimi potrebami, so začeli graditi v letu 2022. Vse teče po načrtih, gradnja bo končana v prvi polovici letošnjega leta, nato bo sledila dobava notranje opreme, selitev v nove prostore pa je predvidena z začetkom šolskega leta 2024/25, so povedali na sevniški občinski upravi.

»Potreba po ustreznejših prostorih se je kazala že dlje časa. Obstoječi objekt je v bistvu meščanska vila, ki so jo pred 50 leti predelali v šolo. V objektu, ki meri slabih 500 kvadratnih metrov, ni specialnih učilnic za gospodinjstvo, računalništvo ali za individualno delo, ni prostorov za nego ali kabinetov za učitelje. Telovadnica je velika 40 kv. metrov, višina stropov v jedilnici je slaba dva metra, v stavbi ni dvigala za gibalno ovirane …,« zdajšnje stanje opiše ravnatelj Gregor Pirš.

Za umestitev novega šolskega objekta, ki je od zdajšnjega oddaljen kakšnih 100 metrov, so delno porušili objekt Vrtca Ciciban Sevnica, tako da gre v osnovi za rekonstrukcijo in dozidavo obstoječega vrtca. Hkrati gradijo tudi nadstrešnico in novo hladilnico za potrebe kuhinje tamkajšnje OŠ Sava Kladnika ter nadstreška s skladiščem za športno dvorano, prav tako bodo ob objektih uredili tudi dodatna parkirišča; skupno jih bo okoli 26, od tega jih bo pet namenjenih za polnjenje električnih vozil. Pogodbena vrednost celotnega projekta je malo več kot štiri milijone evrov, od tega bo malo manj kot 1,1 milijona primaknilo Ministrstvo za vzgojo in izobraževanje, dobrih 286.000 evrov pa so dobili na Ekoskladu. Gradbena dela izvaja krški Kostak.

VELIKA PRIDOBITEV ZA VSE

»Objekt bo najsodobnejši v regiji, saj bo tudi najnovejši. Poleg tega, da bo izpolnjeval pogoje za dostopnost, je v njem kar nekaj inovativnih rešitev. Z vidika trajnosti gre za skoraj ničenergijsko stavbo, z vidika pedagoškega procesa pa smo v njem načrtovali kar nekaj rešitev, ki temeljijo na ustvarjanju modularnosti in fleksibilnosti,« poudarja Pirš. Imeli bodo hibridno učno stanovanje, multimedijsko učilnico s čitalnico in prilagojeno učilnico za gospodinjstvo. Učilnice za posebni program in prvo triado so zunaj povezane s teraso, na kateri bodo imeli učilnico na prostem pa tudi kotiček za sprostitvene dejavnosti. »Znotraj objekta bo tudi senzorna soba, ki bo imela fleksibilno opremo, ki jo bomo resnično prilagajali potrebam učencev. Izkušnje, kako jo opremiti, smo si pridobili z obiskom številnih šol doma in v tujini, zanjo pa smo prejeli tudi financiranje prek projekta Erasmus+. Nova telovadnica bo velika kar 150 kvadratnih metrov in bo omogočila tudi terapevtsko obravnavo otrok, česar zdaj nismo imeli,« je zadovoljen.

OŠ Ane Gale deluje na trenutni lokaciji od leta 1974. Kot je pojasnil ravnatelj, je bila šola prva v Sloveniji, ki je uvedla mobilno specialnopedagoško podporo otrokom v rednih šolah, ki jo izvajajo v obliki mobilne službe še danes, in sicer za občine Sevnica, Šentjernej in Šentjur. Šola izvaja dva programa, in sicer program prilagojene osnovne šole z nižjim izobrazbenim standardom in posebni program. V tem šolskem letu jo obiskuje 34 otrok iz občin Radeče, Škocjan in Sevnica, zadnja je tudi ustanoviteljica naše šole, zaposlenih pa je 28 sodelavk in sodelavcev.

Članek je bil objavljen v januarski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava