Cvetača - idealna za hujšanje in koristna za zdravje
3.4.2024 | 13:30
Cvetača je izjemno zdrava zelenjava, vsebuje zelo malo kalorij, a ima visoko vsebnost vitaminov in mineralov. Vsebuje tudi edinstvene rastlinske spojine, ki lahko zmanjšajo tveganje za številne bolezni, vključno s srčnimi obolenji in rakom. Poleg tega je cvetača idealna izbira pri vseh shujševalnih dietah in jo je neverjetno enostavno dodati vaši prehrani. Še več, cvetača vsebuje veliko količino vitamina C, ki deluje kot antioksidant. Znana je po svojih protivnetnih učinkih, ki lahko izboljšajo imunsko zdravje.
Upočasni tudi prebavo in spodbuja občutek sitosti. Ima malo kalorij, vendar je bogata z vlakninami in vodo - vse lastnosti, ki lahko pomagajo pri izgubi teže. Lahko nadomešča žita in stročnice v številnih receptih, kar je odličen način za uživanje več zelenjave ali za diete z nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov. Cvetača je bogata s sulforafanom, rastlinsko spojino z mnogimi koristnimi učinki, kot je zmanjšano tveganje za raka, bolezni srca in sladkorno bolezen. Raziskave kažejo, da lahko sulforafan tudi pomaga znižati visok krvni tlak. Že majhno znižanje krvnega tlaka lahko zmanjša verjetnost srčne kapi za 20 odstotkov.
Študije kažejo, da lahko sulforafan igra tudi vlogo pri preprečevanju sladkorne bolezni in zmanjšuje tveganje za zaplete, povezane z diabetesom, kot je bolezen ledvic. Cvetača vsebuje veliko količino vlaknin, ki so pomembne za zdravje prebavil in lahko zmanjšajo tveganje za več kroničnih bolezni. V cvetači je tudi veliko holina - hranilne snovi, ki je mnogim ljudem primanjkuje. Holin ima v našem telesu zelo pomembno vlogo. Vključen je v številne procese, med drugim za ohranjanje strukture celičnih membran in normalno delovanje presnove.
Kremna juha iz cvetače
Na porcijo: 90 kalorij
SESTAVINE:
1 žlica masla
1 žlica moke
2 srednje veliki sesekljani cvetači
3 pori
šopek peteršilja
4 skodelice piščančje juhe (vegetarijanci lahko uporabljajo zelenjavno juho)
1 žlička kisle smetane
sol in poper po okusu
PRIPRAVA:
V kozici segrejemo maslo na šibkem ognju. Dodamo moko in mešamo dve minuti.
Cvetačo očistimo, razdelimo na cvetove in stresemo v kozico. Prilijemo juho in zavremo.
Kuhamo pet minut, medtem pa operemo in na kolesca narežemo por. Stresemo ga k cvetači, pokrijemo in na šibkem ognju kuhamo še približno deset minut.
Odstavimo in dodamo nasekljan peteršilj in smetano. Juho zmiksamo s paličnim mešalnikom in začinimo s soljo in poprom.
A. K.
Kolona črnih mravelj lahko poskrbi za...
Jožko: Malo "plavega cukra" v okrogli...
Umrl je harmonikar Jože Avbar
Petercurk: Iskreno sožalje družini. Z Jožetom...
Jasna Kuljaj nova direktorica
FranciD: Čestitam Jasna! Lepa mora bit...
DL: Zakaj novomeški Glavni trg ne živi...
Marian: Občina je tista, ki lahko privabi...
DL: Portret tedna - Sašo Đukić
FranciD: Malo se je pa že ispel...
Rebeka Dremelj z družino morala prisilno podaljšati dopust
tor, 7.5.2024
Recept: Čobanac
tor, 7.5.2024
DL: Portret tedna - Sonja Gole
pon, 6.5.2024
FOTO: Na Golico
tor, 7.5.2024
FOTO: Ko župnik napolni dvorano. Martin Golob jo.
čet, 9.5.2024