DL: Naša naravna dediščina - Grdanji skedenj in kaj v jamo ne sodi

7.4.2024 | 12:00

Si res želimo takih jam? Od množično obiskanega božičnega koncerta so v  jami ostali žarometi, kabli, oder, stopnice, nastilj in tudi smeti.  (Foto: Damjan Vrček)

Si res želimo takih jam? Od množično obiskanega božičnega koncerta so v jami ostali žarometi, kabli, oder, stopnice, nastilj in tudi smeti. (Foto: Damjan Vrček)

Grdanji skedenj je približno 50 m dolga vrečasta jama v bližini vasi Grič v Beli krajini, ki se v obliki spodmola spušča proti dnu. V jamo vstopimo po podoru, ki je nastal, ko se je udrl strop in zadelal del jame. Po skalah in kamnitem grušču se spustimo do dna, kjer se jama razširi v manjšo dvorano. Jama je ponekod zasigana, v njej pa najdemo tudi kapnike. Je pomembno zatočišče netopirjev, saj jih v njej in njeni okolici najdemo več vrst.

Jamo uporabljajo tudi ljudje, in sicer že od prazgodovine, o čemer priča najdba kamnite sekire iz bakrene dobe. Kot zatočišče so jo uporabljali lovci in drvarji, verjetno pa tudi rudarji iz bližnjega rudnika Raufofke, v katerem so kopali kalcit za znamenite gričke lonce. O njej je pisal tudi Valvasor. V jami naj bi nekoč živele tudi čarovnice, kar pa je že druga zgodba.

Jama je ena bolj poznanih v Beli krajini, zato ne preseneča, da so domačini iz bližnjega Griča ob njej speljali gozdno učno pot. Že vrsto let v jami prirejajo božični koncert. Lani se je na njem zbrala velika množica. Težava je, da Grdanji skedenj ni primeren za množični turizem. Tovrstna prireditev zahteva veliko priprav, jamo pa je treba po prireditvi tudi pospraviti. Veliko je tudi vznemirjenja, in to pozimi, ko živali najbolj potrebujejo mir. Lani je prireditev zagotovo presegla svoje okvire. V jami so še vedno žarometi, kabli, oder, stopnice, nastilj in tudi smeti. Nič od tega v jamo ne sodi, zato bi to morali pospraviti. Če nič drugega, vsaj iz spoštovanja do jame.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

Damjan Vrček, Zavod RS za varstvo narave, OE Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava