FOTO: Velikonočni žegen s košaro velikanko; za knjigo rekordov?

8.4.2024 | 12:50

FOTO: Velikonočni žegen s košaro velikanko; za knjigo rekordov?
Košaro velikanko je spletel Alojz Bobnar.

Košaro velikanko je spletel Alojz Bobnar.

Članice Aktiva kmečkih žena Tržišče so za Velikonočno soboto pripravile prav posebno atrakcijo s košaro »velikanko«. K sodelovanju so povabile še krajane iz spodnjega dela Tržišča, ki so za blagoslov velikonočnih jedi uporabili kar to nenavadno veliko košaro. Pet članic, oblečenih v svoje društvene obleke, je košaro najprej lepo okrasilo z zelenjem in cvetjem, nato pa vanjo zložilo vse košarice, ki so jih prinesli krajani za blagoslov z velikonočnimi dobrotami. Nad košaro velikanko so bili še posebej navdušeni otroci, ki so jo z zanimanjem občudovali. Košaro smo postavili na desko s koleščki in s pomočjo starejših so jo otroci v sprevodu pripeljali v farno cerkev. Domači župnik je blagoslovil košaro in še vse ostale, ki so bili v cerkvi. Po končanem obredu je v prostorih Akž sledilo druženje s prigrizki in pijačo.

Košara je shranjena pri družini Mirka Kukca na Malkovcu. Lastnica je Mirkova snaha Jasmina iz Tržišča oz. je bila last zdaj že njenega pokojnega dedka iz Suhorja pri Dolenjskih Toplicah. V to košaro velikanko je vložil veliko veselja in ljubezni in kar 180 ur dela. Posebno mesto je imela na Ribniškem sejmu. Kot rokodelec je sedel ob njej in pletel manjše košarice za prodajo ali pa samo za okras. Bila je zelo občudovana in atraktivna še posebej za otroke. Skakali so vanjo in se v njej skrivali in igrali.

Košara ima 1,5 metra premera. Spletena je bila leta 2000 in je še vedno dobro ohranjena in prav gotovo bo uporabna še za kakšen namen. Hvala Mirku Kukcu za idejo in pobudo, prav tako podžupanu Janezu Kukcu, ki je celo namignil, da ni izključena možnost, da se morda ta košara velikanka nekoč vpiše tudi v Guinnessovo knjigo rekordov.

Lepa hvala članicam in še posebej vsem krajanom, ki so tako složno stopili skupaj in sodelovali pri tem dogodku.

Fani Borštnar, Akž Tržišče

Galerija

_zzvelikonocnizegen (1)
_zzvelikonocnizegen (2)
_zzvelikonocnizegen (3)
_zzvelikonocnizegen (4)
_zzvelikonocnizegen (5)
_zzvelikonocnizegen (6)
_zzvelikonocnizegen (7)
_zzvelikonocnizegen (8)
_zzvelikonocnizegen (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava