Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe

10.4.2024 | 10:40

Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe
Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe
Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe
Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe
Muzejski donatorji - ožilje muzeja: Alenka Gerlovič in Robert Šupe

Prvo nedeljo v mesecu aprilu, 7. aprila 2024, smo se v Knjižnici Posavskega muzeja Brežice spomnili dveh donatorjev muzeja, Alenke Gerlovič in Roberta Šupeta.

Direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, ki je skupaj z Robertom Šupetom pripravila program dogodka, je poudarila pomen donatorjev v preteklosti in sedanjosti. Spomnila se je velike dobrotnice Josipine Hočevar (6. 4. 1824–16. 3. 1911) in njene vloge pri razvoju Posavja. Josipina Hočevar je med drugim podpirala Meščansko šolo v Krškem in darovala denar za širitev šole, zgradila bolnico, podprla prenovo župnijske cerkve v Krškem, štipendirala umetnike, itd. Donatorji, kot so Josipina Hočevar, Robert Šupe in Alenka Gerlovič, v okolju puščajo neizbrisen pečat, zato je pomembno, da obeležimo njihove sledi.

Alenka Černelič Krošelj je najprej predstavila donatorja Roberta Šupeta kot velikega dobrotnika Posavskega muzeja Brežice. Ne samo, da je muzej obogatil z opremo knjižnice, ampak je muzeju doniral knjižno gradivo in razne osebne predmete, dvakrat letno z muzejem sooblikuje dogodek z branjem klasične literature in občasno finančno podpre razstavne projekte Posavskega muzeja Brežice. Robert Šupe je za tokratni dogodek izbral odlomek iz Schillerjeve tragedije v 5. dejanjih - Maria Stuart iz leta 1861, ki jo je poslovenil France Cegnar.

V drugem delu dogodka je Alenka Černelič Krošelj kot veliko donatorko muzeja izpostavila Alenko Gerlovič, ki je Posavskemu muzeju Brežice podarila številna umetniška dela ter celoten osebni arhiv. Slikarko Alenko Gerlovič in njeno dolgo povezanost s Posavskim muzejem Brežice je predstavila kustosinja umetnostna zgodovinarka Andrejka Vabič Nose. Prvo donacijo del je slikarka muzeju predala že leta 1978. Do smrti, leta 2010, je Alenka Gerlovič muzeju podarila 1354 slik, grafik, risb, skic in drugih umetniških del, ter arhiv, ki v muzeju obsega 51 škatel.

Na dogodku je Alenka Černelič Krošelj javnosti predstavila tudi najnovejšo donacijo Posavskemu muzeju Brežice. Brežičan Laurens Kraai, ki prihaja iz Nizozemske, je muzeju doniral sliko Alenke Gerlovič z naslovom Cvetje, nastalo leta 1965. Donator Kraai je poudaril večplastnost donirane podobe; lahko jo razumemo kot lepo podobo s šopkom ali kot simbolno sporočilo v jeziku barv in cvetja.

Dogodek Muzejski donatorji: ožilje muzeja je popestrila Tatjana Pinoza, prijateljica donatorke Alenke Gerlovič, ki je slikarko predstavila kot pronicljivo in zabavno žensko. S publiko je delila anekdote iz slikarkinega življenja in povedala, da jo veseli, da se tudi Posavski muzej Brežice spominja 105. obletnice slikarkinega rojstva. Dogodek je zaključil Robert Šupe s predstavitvijo globusa, ki je v Knjižnico Posavskega muzeja Brežice prispel iz Nizozemske.

Slika Alenke Gerlovič z naslovom Cvetje bo v Knjižnici Posavskega muzeja Brežice na ogled do konca junija. Stalna razstava slik Alenke Gerlovič v Posavskem muzeju Brežice bo po končani prenovi prostorov ponovno na ogled.

Glasbeno obogatitev dogodka je pripravil Andraž Kovačič, harmonika, ki je na posebni diatonični harmoniki zaigral polko in skladbi Astorja Piazzolle.

Posavski muzej Brežice

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava