Sprehod po Novem mestu

11.4.2024 | 12:00

Sprehod po Novem mestu
Sprehod po Novem mestu

Ob novomeškem občinskem prazniku, v nedeljo popoldne, 7. aprila, sta Dolenjski muzej Novo mesto in Mestna občina Novo mesto organizirala voden sprehod po Novem mestu z naslovom Nazaj v preteklost Novega mesta.

Na Muzejskih vrtovih se je zbralo lepo število meščanov. Sprehod sta vodili Majda Pungerčar, zgodovinarka, in Petra Stipančić, arheologinja, zaposleni v Dolenjskem muzeju. Predstavili sta pomen prometne lege Novega mesta, ki je bistveno vplival na razvoj naselij na tem območju od prazgodovine dalje. Najprej smo si v Dolenjskem muzeju ogledali video in razstavo Življenje na tej in oni strani – Novo mesto pred 3000 leti.

Nato smo se s postanki sprehodili od muzeja mimo Ljubljanskih mestnih vrat do Marofa in na Kapiteljsko njivo. Vračali smo se po Kettejevem drevoredu.

Na pot smo se podali iz srednjeveškega mesta nazaj v preteklost, spoznali, kdaj in zakaj so nastali drevored ob Novem trgu in Kettejev drevored ter nova prometnica ob vznožju Marofa proti Bršljinu. Voden ogled se je nadaljeval na prazgodovinsko naselbino, kjer smo prisluhnili arheološki podobi najdišča Marof, ki se mogočno dviguje nad mestnim jedrom in ga sestavljajo tri prazgodovinske utrjene naselbine: Marof, prazgodovinski grobišči Kapiteljska njiva in Mestne njive.

Z nedeljskim vodenim dvournim sprehodom smo bili vsi udeleženci zelo zadovoljni. Slišali smo veliko zanimivega in poučnega.

Helena Murgelj

Galerija

_zzinm (1)
_zzinm (2)
_zzinm (3)
_zzinm (4)
_zzinm (5)
_zzinm (6)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava