Svetovni dan Parkinsonove bolezni v Novem mestu

16.4.2024 | 11:10

Svetovni dan Parkinsonove bolezni v Novem mestu
Renata Novak Zupančič, vodja enote Novo mesto

Renata Novak Zupančič, vodja enote Novo mesto

Tulipan je simbol Parkinsonove bolezni.

Tulipan je simbol Parkinsonove bolezni.

Društvo Trepetlika, enota Novo mesto je v četrtek popoldne, 11. aprila, povabila obolele s Parkinsonovo boleznijo, skrbnike, člane društev ter ostale zainteresirane na srečanje ob svetovnem dnevu Parkinsonove bolezni. Srečanje je potekalo v prostorih Študijske knjižnice Mirana Jarca v Novem mestu. Udeležila sta se ga tudi Meta in Slavko Stošicki. Slavko Stošicki je v okviru društva za parkinsionizem – Trepetlika postal ambasador za ozaveščanje ljudi o tej bolezni in zagovornik obnovitvene rehabilitacije za bolnike s Parkinsonovo boleznijo.

Vse zbrane je pozdravila Renata Novak Zupančič, vodja enote Novo mesto. Predstavila je Društvo Trepetlika in aktivnosti novomeške enote. Člani se sestajajo na mesečnih srečanjih, kjer poklepetajo o vsakdanjih stvareh, ki jih veselijo ali pa pestijo, obravnavajo društveno problematiko in kujejo načrte za naprej, nekateri se udeležujejo torkovih pohodov »Spoznajmo Dolenjsko« v okviru DU Novo mesto. Lani v oktobru so pričeli enkrat tedensko z vodeno vadbo pod vodstvom fizioterapevtke Valerije Turk. Oblikovala se je skupina članov, ki igra rekreativni namizni tenis. Vodja novomeške enote je predstavila tudi gosta srečanja: nevrologa prof. dr. Zvezdana Pirtoška in diplomirano medicinsko sestro Lidijo Ocepek, eno prvih specializiranih medicinskih sester za Parkinsonove bolnike v Evropi. Z zanimanjem smo prisluhnili gostoma srečanja. Prof. dr. Pirtošek z nevrološke klinike je spregovoril o prepoznavanju in zdravljenju Parkinsonove bolezni. Predavanje oziroma pogovor je ponazoril s slikami ob praktičnih primerih. Gosta sta odgovorila na številna vprašanja zbranih.

Srečanje sta popestrila z glasbenimi točkami pevka Ida Metelko in kitarist Tim Božič. Oba sta člana skupine Anka Boys iz Stopič.

Ob tej priložnosti so člani Društva Trepetlika postavili tudi razstavo. V knjižnici sta jo pripravili članici Magda Kastelic Hočevar in Renata Novak Zupančič. Na razstavi je bilo predstavljeno življenje in delo Ivanke Mestnik, Magde Kastelic Hočevar, Slavke Ilich, Slavka Stošickega, Jurija Kureta in Renate Novak Zupančič, in sicer knjižna dela, nakit, ročna dela, izdelki iz lesa. Lilijana Kocjančič, skrbnica, je izdelala šopek rdečih tulipanov, ki je bil postavljen na mizo, broške tulipana pa je izdelala vodja Renata, ki ga je lahko ob prihodu oziroma ob odhodu s srečanja vzel vsak udeleženec. Tulipan je simbol Parkinsonove bolezni. Prav tako je bilo na razpolago zadnja številka glasila Trepetlika ter nekaj priročnikov o tej bolezni.

Med klepetom, ob koncu srečanja, smo se lahko udeleženci posladkali z dobrotami, ki so jih pripravile članice novomeškega društva bolnikov s Parkinsonovo boleznijo. Marsikaj zanimivega in koristnega smo odnesli s tega srečanja. Predstavljene so bile težave, s katerimi se spoprijemajo oboleli in skrbniki, slednji so zelo pomembni v življenju bolnikov s Parkinsonovo boleznijo.

Helena Murgelj

Galerija

_zzsvetovni dan (1)
_zzsvetovni dan (10)
_zzsvetovni dan (11)
_zzsvetovni dan (12)
_zzsvetovni dan (13)
_zzsvetovni dan (2)
_zzsvetovni dan (3)
_zzsvetovni dan (4)
_zzsvetovni dan (5)
_zzsvetovni dan (6)
_zzsvetovni dan (7)
_zzsvetovni dan (8)
_zzsvetovni dan (9)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava