FOTO: Delavnica za motoriste - Vozi varno in odgovorno

19.4.2024 | 10:20

FOTO: Delavnica za motoriste - Vozi varno in odgovorno

V soboto, 13. aprila 2024, je v Centru varne vožnje Raceland Krško potekala izobraževalna delavnica varne vožnje za motoriste MOTORIST - VOZI VARNO IN ODGOVORNO.

Delavnico smo v sodelovanju s Policijsko upravo Novo mesto, Policijsko postajo Krško in Zdravstvenim domom Krško pripravili občinski SPV-ji občin Krško, Brežice, Kostanjevica na Krki, Sevnica in Radeče ter Center varne vožnje Raceland Krško in Moto klub Rak, kot glavni promotor AVP-ja. Na delavnici so sodelovali tudi ZŠAM Krško, PGD Krško ter podjetji Avto Krka in Delta Team Krško

IZOBRAŽEVALNA DELAVNICA »MOTORIST - VOZI VARNO IN ODGOVORNO»

Namen in cilj delavnice je bil:

Izboljšati varnosti voznikov enoslednih motornih vozil v cestnem prometu.

Skuter, kolo z motorjem ali motor je zaradi svoje konstrukcije veliko manj stabilen, kot ostala vozila, poleg tega pa za upravljanje zahteva specifična znanja in spretnosti. Pri upravljanju teh vozil pridejo še posebej do izraza pridobljene izkušnje in znanja.

Izobraževalna delavnica varne vožnje »Motorist - vozi varno in odgovorno» je bila usmerjena na najbolj ogrožene udeležence v prometu - voznike enoslednih motornih vozil. Zelo pomembno je, da si vozniki enoslednih motornih vozil pridobijo določena znanja pred začetkom motoristične sezone in razvijejo zavest o pomenu nošenja zaščitne opreme zaradi nji samih in ne zaradi zakona, ki jim to predpisuje.

FOTO: Delavnica za motoriste - Vozi varno in odgovorno

Kako je potekala delavnica ?

Delavnica »MOTORIST - VOZI VARNO IN ODGOVORNO» je bila sestavljena iz izobraževalne delavnice - teoretični del in prikaza varne vožnje na poligonu in pisti - praktični del.

Na izobraževalni delavnici so reševalci Zdravstvenega doma Krško prikazali osnovno prvo pomoč, v primeru prometne nesreče z udeležbo motorista (imobilizacija, oživljanje, snemanje čelade in drugo).

Praktični del delavnice - varna vožnja je bil na poligonu (parkirišču) z vožnjo motorja okrog in med stožci (slalom, osmica, izogibanje oviram, zaviranje v sili in drugo). Vožnjo je demonstriral inštruktor motorist s svojim motorjem. Po demonstraciji pa se je vsak udeleženec delavnice s svojim motorjem zapeljal na poligon in se tudi sam preizkusil v varni in spretnostni vožnji pod budnim očesom inštruktorja. Po vožnji na poligonu, pa je sledila vožnja po pisti, kjer so udeleženci delavnice pokazali svoje znanje, katerega so si pridobili.

Moto klub Rak je na svojih dveh stojnicah delil brošure in zloženke AVP-ja in policije ter ostali promocijski material, kot so; odsevni trakovi, kresničke, zapestnice in drugo.

Predstavili in podelili smo jim tudi našo brošuro Priročnik za varno vožnjo motorja, kateri je odličen vodnik prav za voznike začetnike enoslednih motornih vozil. Namen te brošure je podati bralcu informacije, ki bi pripeljale do tega, da se varnost vseh udeležencev v prometu, posebej pa voznikov enoslednih motornih vozil še poveča.

Priročnik vsebuje navodila in nasvete za varnost v prometu, pravilni drži in sedenju na motorju, tehnično brezhibnost motorja, nasvete za vizualni pregled motornega kolesa, nakupu in nošenju zaščitne opreme ter navodila za motoriste začetnike.

Še nekaj statističnih podatkov

Da so vozniki EMV zares ”ranljivi” v prometu, kažejo tudi naslednji podatki: - tveganje, da bo voznik EMV umrl v prometni nezgodi, je 45 krat večje v primerjavi z vozniki osebnih vozil, - tveganje, da bo voznik EMV udeležen v prometni nezgodi, je 20 krat večje kot pri voznikih osebnih vozil, - tveganje, da bo voznik EMV hudo poškodovan v prometni nezgodi, je tudi do 90 krat večje v primerjavi z vozniki osebnih vozil.

Za uspešno motoristično sezono in varno prevožene kilometre na dveh kolesih so potrebna tovrstna izobraževanja, motoristične izkušnje, razsodnost, strpnost in treznost svetuje AVP.

Zahvala vsem, ki so sodelovali na delavnici. Zahvala tudi tiskanim (Dolenjski list, Posavski obzornik) in elektronskim medijem Radio 1 Dolenjska in Radio Sraka za povabilo v studio, Radio Aktual Dolenjska in Radio Krka ter Televiziji Vaš kanal Novo mesto za oglaševanje in brezplačne objave.

Moto klub Rak se prav tako zahvaljuje za obisk vsem Moto klubom ter ostalim motoristom in motoristkam, ki nas podpirajo in so se odzvali našemu povabilu na izobraževalno delavnico.

za Moto klub Rak
predsednik Janez Mede

Galerija

_Raceland (1)
_Raceland (2)
_Raceland (3)
_Raceland (4)
_Raceland (5)
_Raceland (6)
_Raceland (7)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava