DL: Nova knjižnica Škocjan težko pričakovana

21.4.2024 | 11:50

Zala Štamcar med knjigami v zdajšnji knjižnici v Metelkovini. Za delo v novih prostorih ima že kup idej. (Foto: L. M.)

Zala Štamcar med knjigami v zdajšnji knjižnici v Metelkovini. Za delo v novih prostorih ima že kup idej. (Foto: L. M.)

Krajevna knjižnica Škocjan bo v novem večnamenskem domu dobila večje prostore z lepim razgledom – Z donacijami še do vsaj tisoč novih knjig – Obisk vztrajno raste – Prireditve dobro obiskane

Krajevna knjižnica Škocjan, ki je del knjižnične mreže Knjižnice Mirana Jarca Novo mesto, deluje od 80. let prejšnjega stoletja, zadnja leta v Metelkovem domu. Tu je na sto kvadratnih metrih precej utesnjena, tudi dostop s številnimi stopnicami ni najboljši.

Zato se krajani in vsi uporabniki knjižnice še kako veselijo, da se bo kmalu preselila v nov večnamenski dom, ki ga občina gradi v bližini. V novih prostorih bo knjižnici namenjenih 150 kvadratnih metrov, dostop bo urejen tudi z dvigalom, in kot pove vodja knjižnice Zala Štamcar, ki si je v teh dneh v družbi direktorja novomeške matične knjižnice Luke Blažiča in škocjanskega župana Jožeta Kaplerja že ogledala nove prostore v prvem nadstropju stavbe, bodo obiskovalci in uporabniki imeli iz nje tudi prelep razgled na center Škocjana in Hrastulje.

»Zelo se veselimo novih prostorov, saj bo poleg knjižnice na voljo tudi manjša dvorana za različna predavanja, druženja za mamice na porodniškem dopustu, ki tudi zdaj enkrat mesečno potekajo v knjižnici, in marsikaj drugega. Za uporabnike so trenutno na voljo tri računalniška mesta, kar bo omogočeno tudi v prihodnje,« pove.

Prispevajte za knjige: Donacije za nakup knjig zbirajo na: Knjižnica Mirana Jarca Novo mesto, Rozmanova ulica 28, 8000 Novo mesto; TRR: SI56 0110 0¬600 8343 090 (BIC: BSLJSI2X); koda namena: OTHR; referenca: SI 00 2024-336; namen: DONACIJA KNJIGE

Knjižnica, ki trenutno razpolaga z okoli 17 tisoč enotami knjižničnega gradiva, želi s preselitvijo tudi posodobiti knjižnično zbirko, ki bo odražala potrebe lokalnega prebivalstva. Z donacijami želijo pridobiti še vsaj tisoč novih knjig. Zato je matična knjižnica zagnala akcijo zbiranja namenskih sredstev za nove knjige. »Vabljen je vsak posameznik, da sodeluje po svojih močeh in prispeva za knjižne novosti, ki bodo krasile police nove Knjižnice Škocjan,« pove Štamcarjeva. Pripravili so tudi pakete z otroško in mladinsko literaturo, pakete leposlovja za odrasle, pakete strokovne literature in pakete po izbiri knjižničarja v različnih vrednostih.

Škocjanska knjižnica, v kateri so lani zaznali več kot 600 aktivnih članov, med katerimi niso le domačini, ampak tudi občani sosednjih občin, je zelo dobro obiskana. Štamcarjeva pove, da v letih po koroni zaznavajo vztrajen porast obiska zaradi izposoje in obiska prireditev.

»Knjižnica lepo diha s krajem, saj zgledno sodelujemo z OŠ Frana Metelka Škocjan in vrtcem Radovednež, s KD dr. Ignacija Knobleharja Škocjan prirejamo dobro obiskane literarne večere, z večgeneracijskim centrom Skupaj in novomeško območno izpostavo JSKD organiziramo dejavnosti za otroke,« pove vodja knjižnice, ki verjame, da se bodo obiskovalci tudi v novih prostorih počutili prijetno in domače. Vrtičkarji in šolarji pa bodo imeli še bližje do knjižnice, saj je večnamenski dom postavljen v hribu pod šolo.

Članek je bil objavljen v februarski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava