DL: Avtobusno postajališče, ki je kar na cesti, je nevarno

21.4.2024 | 16:30

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

Simbolna slika (Foto: arhiv DL)

S pismom se nam je oglasil naš redni bralec, ki se pogosto vozi skozi Mokronog in Hrastovico pri Mokronogu. Za pristojne, kot je dejal, ima dve vprašanji. Prvo se tiče Mokronoga; v središču kraja je, pravi, avtobusno postajališče kar na cesti, prostor, ki je dolga leta služil za ta namen, pa je ograjen s stebrički. »Ali ne bi bilo varneje odstraniti tiste stebričke, da bi se avtobus lahko umaknil s cestišča in bi promet varno tekel?« sprašuje. Prav tako ga zanima, zakaj so v Hrastovici poleg omejitve hitrosti 40 km/h še dodatno trije ležeči policaji na cesti. »Kaj je v tej vasi tako posebnega, da je vse to potrebno?«

Župan občine Mokronog - Trebelno mag. Franc Glušič se je z ugotovitvami našega bralca strinjal. »Zaradi rešitve problematike avtobusnega postajališča v Mokronogu, ki je bilo umeščeno v križišču nekje v začetku obstoja občine, že pripravljamo potrebno dokumentacijo za prestavitev avtobusne postaje na varnejše in s predpisi skladno mesto, in sicer na Gubčevo cesto v Mokronogu. Projektiranje je v zaključku. Nova umestitev bo omogočala varno udeležbo vseh v cestnem prometu pa tudi varen vstop in izstop potnikov v avtobuse. Avtobusna postaja bo namreč ločena od vozišča, na samem prostoru pa bo tudi večje število parkirnih mest, kjer bodo lahko potniki ob prestopanju puščali svoja vozila,« je pojasnil in dodal, da rešitev, ki jo je predlagal občan, ni mogoča zaradi prometne varnosti v križišču, ker gre za tlakovano površino in pod njo infrastrukturo; sklepajo tudi, da ta površina ni predvidena za povozne obremenitve.

Glede talnih, prečnih prometnih ovir v Hrastovici je dejal, da so posledica pozivov tam živečih ljudi v preteklosti, da se tako zagotovi varnost pešcev. Tudi tu so poiskali drugo rešitev. »V Hrastovici smo končali projektiranje pločnikov in kolesarske steze z ustrezno prometno signalizacijo. Ravnokar pripravljamo predpogodbe za odkup zemljišč, česar se bomo lotili takoj po sprejetju Odloka o rebalansu proračuna za leto 2024. Naslednji korak bo razpis za izbiro izvajalca in nato gradnja teh prometnih površin skozi celotno naselje Hrastovica. Predvidevamo, da bodo dela končana jeseni letos,« je povedal župan.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista v rubriki HALO, tukaj bralec Dolenjca!

Imate tudi vi pohvalo, kritiko, vprašanje?

Na telefonski številki 07/ 39 30 500 vas čakamo vsak četrtek med 20. in 21. uro. Lahko nam tudi pišete na urednistvo@dolenjskilist.si.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava