DL: Pol stoletja Tabakuma - Ne le prodaja, tudi nasvet

14.5.2024 | 14:40

Goce Tasev je vodenje podjetja prevzel pred 15 leti, takrat je bil star 26 let.

Goce Tasev je vodenje podjetja prevzel pred 15 leti, takrat je bil star 26 let.

Vodilo podjetja Tabakum je kakovost in najboljša cena za kupca – Danes sodelujejo z več kot 120 dobavitelji iz 18 držav sveta – Zadnja leta okoli 4 milijone evrov prometa

Družinsko podjetje Tabakum letos praznuje 50 let. Leta 1974 je zdaj že pokojni Blažo Tasev v Novem mestu odprl majhno akumulatorsko delavnico, nato ob podpori soproge Irene na Podbevškovi ulici na Cikavi najprej postavil proizvodne prostore, kasneje pa še vrtno-kmetijski center na drugi strani ceste. Danes podjetje, ki ga že poldrugo desetletje vodi njun sin Goce Tasev, sodeluje z več kot 120 dobavitelji iz 18 držav, med drugim tudi iz Združenih držav Amerike, Japonske, Nemčije, Italije, Hrvaške, Avstrije, Norveške, Makedonije, največ, približno polovica, pa jih je iz Slovenije.

Njihovo ponudbo Tasev razdeli na dve področji. Prvo je povezano z akumulatorji in motornimi vozili, drugi del z vrtno in kmetijsko mehanizacijo. »V prvi segment sodijo akumulatorji in polnilniki zanje, avtokozmetika, olja in maziva, zbiramo pa tudi stare akumulatorje ter poskrbimo za njihovo reciklažo in ponovno uporabo nekaterih materialov, kot sta svinec in plastika. Drugi segment obsega vse od baterijskih škarjic in žagic do vrtnih kosilnic, kosilnih traktorjev in robotskih kosilnic, seveda pa v trgovini ponujamo tudi vse za vrtičkarje – zemljo, sadike, semena, gnojila, lončke, orodje,« opiše.

Poudari, da si vseskozi prizadevajo, da strankam ponudijo celovito rešitev – ne le, da izdelek prodajo, ampak da jim tudi svetujejo in servisirajo izdelke na enem kraju, zato so vsi njihovi delavci, trenutno imajo 14 zaposlenih, strokovno usposobljeni. Imajo servis za akumulatorje ter vrtno in gozdarsko mehanizacijo oziroma zeleno tehniko, veliko rezervnih delov je na zalogi, sicer pa jih naročijo in jih navadno dobijo najkasneje v tednu dni. »Vodilo našega podjetja je bilo in bo kakovost in najboljša cena za kupca, saj ni nihče tako bogat, da bi kupoval cenene izdelke, ki navadno odpovejo takrat, ko jih najbolj potrebuješ. Zato izbiramo dobavitelje, ki uporabljajo kakovostne materiale, močnejše motorje in zagotavljajo rezervne dele.«

STABILNO POSLOVANJE

Tabakum posluje stabilno, poudari Tasev, zadnjih nekaj let imajo okoli štiri milijone evrov prometa. Dobro so prebrodili tudi čas korone. »Na začetku smo bili vsi skupaj presenečeni in se spraševali, kako naprej. A praktično čez noč se je povečala prodaja izdelkov za vrtičkarstvo, tudi ljudje, ki sicer prej niso bili vešči pridelave svoje zelenjave, so se lotili tega dela, tudi v bloku na balkonih; nekateri manj, drugi bolj uspešno. In če se je med korono povečala prodaja prekopalnikov za zemljo, zdaj raste prodaja motokultivatorjev, torej večjih in močnejših strojev, kar pomeni, da ljudje še vedno delajo z zemljo več kot pred korono,« pove.

Ker so dobavitelji olj in maziv za industrijo, tudi za tako pomembna podjetja, kot so Nuklearna elektrarna Krško in hidroelektrarne, so imeli med epidemijo posebno dovoljenje za gibanje brez omejitev. »To je bila na eni strani neke vrste sreča v nesreči, na drugi pa tudi velika odgovornost, da bomo ob vsesplošnem zaprtju v roku dobavili blago, ki ga potrebujejo za delovanje,« pove Tasev.

»Korona nas je naučila, da se moramo znati hitro prilagajati, pozorno spremljati politično in družbeno dogajanje ter malo predvidevati tudi vnaprej. Tako sem ob prvih novicah o t. i. posebni ruski operaciji v Ukrajini takoj naročil pet tovornjakov olja in maziva za industrijo pri podjetju Ina maziva iz Hrvaške, saj je glavna dobaviteljica njihovih surovin Rusija. Takrat smo bili eni redkih, ki smo imeli to blago, saj ga je kar naenkrat povsod primanjkovalo,« opiše Goce Tasev.

LETOS ŠE DISTRIBUCIJA PLINA

Načrtov za prihodnost v podjetju Tabakum ne manjka, saj vseskozi iščejo nove priložnosti na svojem področju, a bodo s projekti kakšno leto ali dve počakali, saj se, pravi, čuti malce recesije. So pa zato letos začeli distribucijo plina podjetja Messer za Dolenjsko, Belo krajino in del Posavja, ki ga dobavljajo industriji, bolnišnicam, zdravstvenim domovom in domovom za ostarele ter nuklearki. »Glede na to, da imamo zaradi prevoza rabljenih akumulatorjev mednarodni certifikat za prevoz nevarnega blaga ADR, smo tako lahko razširili svojo dejavnost,« še doda Tasev.

Košnja brežin z robotsko kosilnico na daljinsko vodenje nemške Agrie je učinkovita in varna. (Foto: M. Ž.)

Košnja brežin z robotsko kosilnico na daljinsko vodenje nemške Agrie je učinkovita in varna. (Foto: M. Ž.)

OBUDILI JOŽEFOVO

Novomeško podjetje Tabakum je pri svojem vrtno-kmetijskem centru na Cikavi ob jubileju podjetja znova oživilo dneve odprtih vrat Jožefovo. Kot je povedal Goce Tasev, so bili pred nekaj desetletji v Novem mestu prvi, ki so pripravljali spomladanski sejem, sprva v sodelovanju z novomeško kmetijsko šolo Grm na Sevnem, nato pa na Cikavi. »Ko je tedanja Kmetijska zadruga Krka začela Gregorjev sejem, smo se sčasoma odločili, da bomo na njihovem sejmu sodelovali kot dobavitelji, sami pa smo imeli dneve odprtih vrat. Zadnji so bili pred korono,« se je ozrl v preteklost.

Dneve odprtih vrat so tako pripravili prejšnji petek in soboto, obiskovalci so si lahko ogledali prodajne novosti ter stroje, opremo in orodje iz stalne ponudbe. Pripravili so tudi delavnico obrezovanja sadnega drevja. Na sejmu so se osebno predstavili nekateri njihovi dobavitelji iz Slovenije: Ino Brežice, Sip, Status, Robust, pa tudi iz tujine: Moll in Agria iz Nemčije, Orec iz Japonske in Marina Systems iz Italije.

Sejem je imel še dobrodelni namen, saj sta družina Tasev in podjetje Tabakum znana tudi po humanitarni dejavnosti. V soboto so pod okriljem novomeških Lions kluba in Rotary kluba v tradicionalni akciji zbrali dva kombija rabljenih oblačil in čevljev ter igrač. Zbrano bodo pomoči potrebnim podarili v odborih Rdečega križa.

Članek je bil objavljen v marčevski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Žnidaršič

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava