Strokovna ekskurzija častnikov: Pekre in Slovenska Bistrica

23.5.2024 | 13:00

Za belokranjskimi častniki je že druga letošnja strokovna ekskurzija. V soboto, 18.5.2024, smo se skupaj z dolenjskimi častniki odpravili na že tradicionalno slovesnost v Pekre in na spominski pohod iz Peker v vojašnico generala Maistra. Slovesnost in spominski pohod sta posvečena pekrskim dogodkom 1991. Pred pohodom je bila krajša slovesnost, na kateri je pohodnike v imenu organizatorja pozdravil Zlatko Partlič, slavnostni govornik pa je bil častni predsednik ZSČ, polkovnik Miha Butara.

Strokovna ekskurzija častnikov: Pekre in Slovenska Bistrica

V vojašnici generala Maistra pa smo si po bogatem okrepčilu ogledali prikaz vojaške opreme, tehnike, oborožitve in prikaz taktičnih vaj.

Drugi del naše ekskurzije pa se je nadaljeval v Slovensko Bistrico in v slovenjebistriški grad. Tu nas je sprejel in pozdravil predsednik OZSČ Slovenska Bistrica Andrej Godec, skupaj s predstavnikom slovenjebistriških veteranov Srečkom Štajnbaherjem pa sta nam v viteški dvorani gradu predstavila razmere in dogodke v času osamosvajanja Slovenije in zavzetje enega največjih vojaških skladišč v Ložnici.

Po zanimivi predstavitvi dogodkov nam je simpatična kustosinja in vodička Julija strokovno predstavila zgodovino gradu iz leta 1227 in njene lastnike ter nas popeljala skozi bogate stalne zbirke. Z zanimanjem smo si ogledali stropne in zidne poslikave, ki krasijo prostore gradu, najlepša pa je viteška dvorana, ki služi tudi za slavnostne dogodke Slovenske Bistrice, in reprezentančno stopnišče s freskami. Z zanimanjem smo si ogledali tudi stalne zbirke: Arkova etnološka zbirka, Pajtlerjeva zbirka fosilov in mineralov, razstava petrolejk skozi čas, razstava lutk v nošah sveta, zbirka molitvenikov, soba praporov, soba dr. Zore Janžekovič in spominska soba pisatelja Antona Ingoliča.

Sprehod po gradu pa smo zaključili v vinoteki z razstavljenim glažutnim steklom, kjer so nam postregli z okusnim pohorskim loncem in domačimi vini.

Naše strokovne ekskurzije pa bogati tudi skupna organizacija in prevoz, zlasti pa prijetno druženje belokranjskih in dolenjskih častnikov in njihovih družinskih članov.

Besedilo in fotografije: Anton Krašovec

Galerija

_zzekskurzija (01)
_zzekskurzija (02)
_zzekskurzija (03)
_zzekskurzija (04)
_zzekskurzija (05)
_zzekskurzija (06)
_zzekskurzija (07)
_zzekskurzija (08)
_zzekskurzija (09)
_zzekskurzija (10)
_zzekskurzija (11)
_zzekskurzija (12)
_zzekskurzija (13)
_zzekskurzija (14)
_zzekskurzija (15)
_zzekskurzija (16)
_zzekskurzija (17)
_zzekskurzija (18)
_zzekskurzija (19)
_zzekskurzija (20)
_zzekskurzija (21)
_zzekskurzija (22)
_zzekskurzija (23)
_zzekskurzija (24)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava