Vinska vigred 2024 je bila res izjemna, ne le zaradi vremena

23.5.2024 | 13:40

Letošnja Vinska vigred je presenetila z izjemno lepim vremenom, kar je zagotovo botrovalo tudi dobri obiskanosti prireditve.

Vinska vigred 2024 je bila res izjemna, ne le zaradi vremena

Pester dnevni program se je v petek začel s strokovnimi vsebinami - v sejni sobi Občine Metlika je potekala okrogla miza z naslovom Izzivi belokranjskega vinogradništva, v Mladinskem centru Metlika pa je Klub belokranjskih študentov organiziral delavnico Vinologija z Blažem Pečaričem. Na Vinsko vigred se je letos vrnil tudi degustacijski prostor Društva vinogradnikov Metlika, kjer so obiskovalci lahko okusili najbolje ocenjena vina letošnjega ocenjevanja. Glavnina dnevnega programa se je odvila na Trgu svobode, na glavnem odru, ki so ga vse tri dni obkrožali domači vinarji – Vinska klet Metlika, Hiša vina Pečarič, Vina Škof in Vina Dolc, svoj točilni pult pa je tradicionalno postavila tudi Metliška folklorna skupina Ivan Navratil s ponudbo Vinske kleti Pečarič-Meginc. Nastopi lokalnih pevskih zborov in novoustanovljenega Metliškega kvinteta so privabili številne obiskovalce, ki so z zanimanjem spremljali tudi podelitev priznanj najboljšim vinogradnikom.

Ob 20. uri smo svečano otvorili 42. Vinsko vigred s slavnostnim nagovorom Matjaža Hana, ministra za gospodarstvo, turizem in šport in z govorom predsednice prireditvenega odbora in metliške županje Martine Legan Janžekovič. Podelili smo priznanja šampionom vin, tako kot že nekaj let zapored je tudi letos priznanje in pokal za najboljšega belokranjca PTP in metliško črnino PTP prejela Vinska klet Metlika, za šampiona tekočega letnika, suho vino traminec 2023, pa Hiša vina Pečarič. Šampion tujih vin je postal laški rizling, suhi jagodni izbor, Josipa Rajakovića iz Krašiča, Hrvaška. Šampion najvišje ocenjenega vina pa je postal sauvignon, suhi jagodni izbor, letnik 2001, Vinske kleti Prus.

Vinska vigred 2024 je bila res izjemna, ne le zaradi vremena

Strokovna komisija projekta Certificiranje belokranjske pogače je izvedla ocenjevanje za najboljšo belokranjsko pogačo med certificiranimi proizvajalci. Priznanje je prejela Darinka Jerčinović iz Kovačnice sreče iz Gribelj.

Okronana je bila tudi nova kraljica metliške črnine Aleksandra Šoronda, ki je ob nastopu mandata prejela ključ avtomobila znamke Toyota Yaris podjetja TPV Avto. Kraljica metliške črnine bo z njim celo leto promovirala odlična belokranjska vina po Sloveniji.

V večerni program smo zaplesali z nastopom Dejana Vunjaka in Brendijevih barab ter prvi dan festivala zaključili z DJ Kokijem. Nastopajoči niso skrivali navdušenja nad energijo občinstva, ki je njihove nastope pospremilo s petjem in plesom.

Soboto smo na Vigredi začeli z najmlajšimi. Ti so se pomerili na Urbančkovem teku, ki ga je organizirala Športna zveza Metlika. Kot že dan poprej, so v Hiši dobrot bele krajine potekale delavnice peke belokranjske pogače Društva kmečkih žena Metlika, na metliškem gradu pa degustacije najbolje ocenjenih vin v organizaciji Društva vinogradnikov Metlika. Na glavnem odru so kulturno-zabavni program začeli Harmonikarski orkester in pevke glasbene šole Andreja Bajuka. Obiskovalci pa so se odlično zabavali tudi ob zvokih domačih glasbenih skupin Bunkerbillys, Kafergeist in The Plut Family. Njihovi prepričljivi nastopi so poželi veliko navdušenja in pohval občinstva.

Sobotno popoldne na Vigredi tudi tokrat ni minilo brez Mestne godbe Metlika, ki je tokrat gostila še Veteransko sekcijo Godbe Mengeš, in Metliške folklorne skupine Ivan Navratil. Tradicionalni nastopi domačih društev so zbudili ponos in navdušenje obiskovalcev, ki so Trg svobode napolnili do zadnjega kotička.

Sledil je še nastop številčnega Pop zbora in večerni program z Ansamblom Jureta Zajca, ter nastopom Ines Erbus s spremljevalno skupino.

Zadnji dan Vigredi smo začeli z javnim ocenjevanjem za najboljšo belokranjsko pogačo v Hiši dobrot Bele krajine. Nedeljo, kot dan namenjen predvsem družinam, je zaznamoval otroški program, ki se je začel na Mestnem trgu z glasbenim rajanjem z Andrejo Zupančič. Sledila je humorna predstava Trdoživa Belokranjka in osnovnošolska ura iz preteklosti z Osnovno šolo Brihtna glava. Na Mestnem trgu so obiskovalce vse tri dni čakali tudi lokalni ponudniki na stojnicah, ki so s svojo prisotnostjo pomembno popestrili festivalsko ponudbo.

Dogajanje se je popoldne znova preselilo na glavni oder, kjer so nastopili ljudski harmonikarji. Velik aplavz je požel tudi Otroški pevski zbor Osnovne šole Metlika pod vodstvom Irine Kolar. Po čudovitem nastopu metliških učencev je sledila Parada plesa, na kateri so se predstavili Plesno društvo Krokar, skupina Country line dance Plesnega kluba Nomis, Plesno društvo Arabeska in Športno-rekreacijski in plesni klub CasaBlanka iz sosednje Hrvaške.

Obiskovalce je dodobra razgrela mlada semiška skupina Hot Thunder, ki je na letošnji vigredi poskrbela za dozo rock glasbe. Pohval mladim glasbenikom ni manjkalo. Prepričljiv je bil tudi nastop skupine AutEtno z gostujočimi plesalkami Kulturno-umetniškega društva Bela krajina. Sledil je tradicionalni nastop Društva Žumberčanov in prijateljev Žumberka s folklorno točko ob spremljavi Tamburaške skupine Klasje.

Zaključek tridnevnega festivala je pripadel pesmi Kvinteta Dolc in podelitvi priznanja za najboljšo belokranjsko pogačo med ljubiteljskimi peki, ki ga je prejela Zdravka Verderber iz Črnomlja. Vinsko vigred v Beli krajini 2024 je uradno zaključila županja Občine Metlika, Martina Legan Janžekovič, z nagovorom.

Letošnja Vinska vigred je presenetila z izjemno lepim vremenom, kar je zagotovo botrovalo tudi dobri obiskanosti prireditve. Ocenjujemo, da se je v treh dneh Vinske vigredi v Beli krajini 2024 udeležilo okoli 7.000 ljudi, ki so ob odličnih belokranjskih vinih pojedli 83 jagenjčkov in odojkov ter okrog 300 belokranjskih pogač. Zbrane obiskovalce pa je zabavalo kar 397 nastopajočih. Organizatorji se zahvaljujejo nastopajočim, ponudnikom in obiskovalcem ter seveda sponzorjem, ki so omogočili izvedbo festivala.

Če ste zapis pozorno prebrali, lahko vidite, da Vinska vigred ni le festival vina, temveč festival domačih društev, kulturnih, športnih in drugih, festival ljubiteljske kulture in prostovoljstva ter vseh tistih, ki se že dolga desetletja vsak tretji vikend v maju srečujemo v metliškem mestnem jedru, da se podružimo ob vinu, pečenki in belokranjski pogači. Na zdravje!

Vinska vigred 2024 je bila res izjemna, ne le zaradi vremena

TIC Metlika

Galerija

_VV (01)
_VV (02)
_VV (03)
_VV (04)
_VV (05)
_VV (06)
_VV (07)
_VV (08)
_VV (09)
_VV (10)
_VV (11)
_VV (12)
_VV (13)
_VV (14)
_VV (15)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava