DL: Precepljenost proti HPV - Pozitiven trend presekala epidemija

14.5.2023 | 15:10

Marta Košir

Marta Košir

Cepljenje proti HPV je najučinkovitejše, če ga mladi prejmejo dovolj zgodaj, še preden postanejo spolno aktivni.

Cepljenje proti HPV je najučinkovitejše, če ga mladi prejmejo dovolj zgodaj, še preden postanejo spolno aktivni.

Svetovna zdravstvena organizacija je Slovenijo glede na dobre rezultate programa ZORA že prepoznala kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi odpravi raka materničnega vratu – Zdravstvena regija Novo mesto po precepljenosti ves čas zaostaja za državnim povprečjem

Rak materničnega vratu (RMV) je med vsemi raki najbolj preprečljiv, kljub temu pa je še vedno četrti najpogostejši rak pri ženskah na svetu in eden od najpogostejših rakov pri mlajših ženskah. Svetovna zdravstvena organizacija (SZO) je v globalno strategijo za odpravo raka materničnega vratu zapisala tri cilje: 70-odstotna udeležba žensk v presejalnih programih, ustrezno zdravljenje več kot 90 odstotkov odkritih predrakavih sprememb materničnega vratu in 90-odstotna precepljenost deklic proti humanim papilomavirusom (HPV). Slovenija je prva dva cilja že dosegla, manj uspešna pa je pri tretjem.

Slovenija je bila v preteklosti ena izmed evropskih držav z največjim bremenom RMV, po tistem, ko je bil pred 20 leti vzpostavljen presejalni program ZORA, pa so se stvari začele spreminjati in zbolevnost se je zaradi učinkovitega odkrivanja in zdravljenja predrakavih sprememb materničnega vratu več kot prepolovila. V zadnjih petih letih je bilo v Sloveniji v programu ZORA pregledanih 85,6 odstotka vseh žensk v ciljni skupini od 20 do 64 let, kar nas glede pregledanosti uvršča v sam evropski vrh. Nekoliko manjšo udeležbo so zaznali na presejalnih pregledih v starostni skupini med 30 in 39 let, kar je nekoliko skrb vzbujajoče, saj v tej starosti običajno odkrijejo več kot tretjino vseh predrakavih sprememb visoke stopnje. Te se lahko, če niso zdravljene, sčasoma razvijejo v RMV, ki je eden redkih rakov, ki se najpogosteje pojavlja še pred 50. letom starosti.

OKUŽBA S HPV IN RAK

Kot pravijo ginekologi, se večina žensk vsaj enkrat okuži s HPV. V 80 do 90 odstotkih primerov okužba sama od sebe izzveni v letu ali dveh. V 10 do 20 odstotkih pa okužba vztraja, virus poškoduje celice materničnega vratu, ki se zato lahko začnejo nenadzorovano deliti, kar privede do razvoja raka.

RMV je v Evropi deveti najpogostejši rak pri ženskah in drugi najpogostejši rak pri mladih ženskah (15–44 let). V državah EU in Evropskega gospodarskega prostora za njim letno zboli okoli 34.000 žensk, 13.000 jih za tem rakom umre, v Sloveniji pa jih letno zboli okrog 120, umre pa jih med 40 in 50. Poleg tega se v Sloveniji na leto operativno zdravi več kot 1.600 žensk, pri katerih so bile odkrite predrakave spremembe, ki so posledica dolgotrajne okužbe z enim od nevarnejših genotipov HPV.

CEPLJENJE

Kot poudarja vodja enote za nalezljive bolezni novomeške območne enote NIJZ Marta Košir, dr. med., spec. javnega zdravja, je najučinkovitejši ukrep za preprečevanje RMV in drugih rakov, povzročenih s HPV, cepljenje proti HPV. V Sloveniji že od leta 2007 obstaja cepivo, ki uspešno prepreči okužbe z nekaterimi genotipi HPV, od leta 2009 je cepljenje brezplačno za vse deklice v 6. razredu osnovne šole, od leta 2021 pa tudi za dečke v 6. razredu. Če je dekle cepljeno proti HPV in se po 20. letu starosti redno udeležuje presejalnih pregledov, je verjetnost, kot pravijo strokovnjaki, da bo zbolela za tem rakom, izjemno majhna. So pa, kot opozarjajo, kljub cepljenju potrebni redni ginekološki pregledi z odvzemom brisa, saj cepivo ne zavaruje pred vsemi virusi HPV. Devetvalentno cepivo, ki je pri nas na voljo, omogoča zaščito pred okužbami s sedmimi nevarnejšimi genotipi HPV, ki povzročajo okoli 90 odstotkov RMV in nekatere druge rake spolovil, danke in ustnega dela žrela, pa tudi pred dvema manj nevarnima genotipoma HPV, ki povzročita do 90 odstotkov genitalnih bradavic.

Cepljenje, kot opozarjajo strokovnjaki, ne zdravi že obstoječih okužb s HPV in njihovih zapletov in je najučinkovitejše, če ga mladi prejmejo dovolj zgodaj, še preden postanejo spolno aktivni, sicer pa je izjemno varno in učinkovito.

DL: Precepljenost proti HPV - Pozitiven trend presekala epidemija

PRECEPLJENOST

V evropskih državah je precepljenost proti HPV zelo različna – ponekod znaša manj kot pet, drugje več kot 90 odstotkov. Cilj SZO in Evropskega načrta za boj proti raku je, da se do leta 2030 precepi najmanj 90 odstotkov ciljne populacije deklic in da se znatno poveča precepljenost dečkov, da bi v prihodnjih desetletjih povsem odpravili RMV in zmanjšali število drugih rakov, ki jih povzročajo okužbe s HPV. SZO je Slovenijo glede na dobre rezultate programa ZORA že prepoznal kot državo, ki lahko med prvimi v Evropi odpravi RMV. Leta 2021 je za tem rakom pri nas zbolelo zgolj 88 žensk, odkrili pa so kar 1.589 predrakavih sprememb visoke stopnje.

ZDRAVSTVENA REGIJA NOVO MESTO

V šolskem letu 2009/10, ko so začeli cepljenje, je bilo v zdravstveni regiji Novo mesto, ki pokriva območje upravnih enot Novo mesto, Trebnje, Črnomelj, Metlika in Krško, cepljenih 45 odstotkov deklic, ki so obiskovale 6. razred, povprečje v državi pa je bilo 49 odstotkov.

Precepljenost v novomeški zdravstveni regiji je v naslednjih letih upadala oz. zastajala, trend pa se je končno obrnil v šolskem letu 2018/19, ko je delež cepljenih deklic prvič presegel polovico – 51,7 odstotka. Najvišja precepljenost je bila v naslednjem šolskem letu, ko je dosegla 55,6 odstotka, ugoden trend pa je nato na žalost prekinila pandemija, ugotavlja Marta Košir.

Precepljenost pri deklicah, rojenih v letu 2009, je bila v šolskem letu 2020/21 tako vnovič le 43-odstotna, kar je bilo pod državnim povprečjem, ki je znašalo 50 odstotkov. Slabša kot v novomeški regiji je bila samo še v ljubljanski (35,5-odstotna) in novogoriški regiji (41-odstotna). Na drugi strani je bilo v zdravstveni regiji Ravne (na Koroškem) v šolskem letu 2020/21 cepljenih skoraj 84 odstotkov šestošolk.

V lanskem šolskem letu se je stanje nekoliko poboljšalo, saj je bilo v novomeški zdravstveni regiji cepljenih 49,1 odstotka deklic letnika 2010, kar je bilo nad državnim povprečjem, ki je padlo na 41,8 odstotka. Med dečki, rojenimi leta 2009, ki so bili prva generacija dečkov, za katere je bilo na voljo brezplačno cepivo, jih je bilo v državi cepljenih šest odstotkov, v novomeški regiji pa 5,1 odstotka. Leto kasneje je državno povprečje znašalo 21,7 odstotka, medtem ko je bilo v novomeški regiji cepljenih 18,2 odstotka dečkov.

»Vedno je nekdo boljši, nekdo slabši. Zelo dobri rezultati so bili tam, kjer so šolski zdravniki in ginekologi bolj promovirali cepljenje,« pravi Marta Košir. Tako je na našem območju, ko so cepljenje še spremljali po upravnih enotah, izstopal Črnomelj. Sicer pa zdaj tudi v zdravstveni regiji Novo mesto začenjajo bolj promovirati cepljenje oziroma ozaveščati starše, deklice in dečke o koristnosti cepljenja proti HPV. »Razlike v odstopanju od državnega povprečja so majhne,« še pravi zdravnica, ki je prepričana, da se bo z večjo promocijo tudi pri nas odstotek cepljenih povečal.

Članek je bil objavljen v 10. številki Dolenjskega lista 9. marca 2023

Mojca Leskovšek Svete

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava