DL: Varna starost - Stanovanja skoraj končana

28.6.2023 | 14:00

Pred Prinovcem dokončujejo 39 oskrbovanih stanovanj. Več kot polovica je že prodanih. (Foto: L. M.)

Pred Prinovcem dokončujejo 39 oskrbovanih stanovanj. Več kot polovica je že prodanih. (Foto: L. M.)

Poleti v Šmarjeških Toplicah vseljivih 39 oskrbovanih stanovanj – Več kot polovica že prodanih – Prednjačijo Dolenjci, a tudi od drugod – Pri izvajalcih mogoče najeti zunanje storitve

Ob vstopu v Šmarješke Toplice, pred Prinovcem, se je lani začela gradnja oskrbovanih stanovanj. Investitorja sta GH Holding in MM SVTK iz Ljubljane.

Stanovanja so danes skoraj že dokončana. Tako je vsaj videti na zunaj in tudi vodja projekta Manca Zupan pove, da se izvedba bliža koncu, tečejo še zaključna obrtna dela in urejanje okolice, pripravljajo dokumentacijo za tehnični prevzem in po vseh upravnih postopkih poleti računajo na pridobitev uporabnega dovoljenja in prodajo stanovanj.

To si kupci močno želijo. Kot pove Manca Zupan, so s prvotnih 45 število oskrbovanih stanovanj zmanjšali na 39, in sicer na račun večjih enot, pridobili pa so tudi več parkirnih površin, tako da ima vsako stanovanje svoje parkirišče.

Gre za stanovanja dveh tipov: nekatera so velika 60 kvadratnih metrov, druga 39. »Stanovanja so urejena in dimenzionirana skladno s pravilnikom o projektiranju oskrbovanih stanovanj, imajo večje kopalnice in podobno,« pove vodja projekta in doda, da je najem zunanjih storitev seveda mogoč za plačilo. »To je ločena storitev, ki jo ponujajo bližnji domovi upokojencev in ni del prodaje stanovanja,« poudari sogovornica. Oprema se v stanovanjih lahko dopolni po individualnih željah.

Več kot polovica oskrbovanih stanovanj je že prodanih, veliko jih je še na voljo. Med kupci prednjačijo Dolenjci, prihajajo pa tudi z drugih koncev Slovenije. »Med kupci so tudi še delovno aktivni in taki, ki so se ravno upokojili, pa so ostali sami v velikih hišah in je to tudi finančno postalo nevzdržno. Želijo si varnejšo starost, ki je tu mogoča,« pove Manca Zupan.

Šmarješki župan Marjan Hribar, ki si je pred kratkim v Prinovcu ogledal vzorčno oskrbovano stanovanje, je vesel te pridobitve. Kot pove, je za občino ta naložba dobra z več vidikov: najprej so investitorju dobro prodali okoli 3.000 kvadratnih metrov veliko zemljišče za približno 200.000 evrov, komunalni prispevek pa je znašal še okoli sto tisočakov, nekaj deset novih prebivalcev občine pa pomeni tudi občutno povečanje prihodkov iz glavarine. Učinki tega bodo vidni še marsikje, zagotavlja župan.

Članek je bil objavljen v 15. številki Dolenjskega lista 13. aprila 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava