Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš

29.6.2023 | 11:15

Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš
Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš
Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš
Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš
Šahirali sredi trga v organizaciji Darje Kapš

Na Prešernovem trgu v Ljubljani se je v soboto odvil tradicionalni mednarodni šahovski festival – Ljubljana Chess Festival.

Ljubljana, ki ima dolgo in bogato šahovsko tradicijo, je pod častnim pokroviteljstvom župana in Mestne občine Ljubljana prevzela vodilno mesto v organizaciji edinstvenih, enodnevnih šahovskih prireditev.

Ena od ustanoviteljic ljubljanskega kluba Tajfun-ŠK Ljubljana in ambasadorka šaha, velemojstrica Darja Kapš, je že leta 2013 prepoznala potencial prestolnice Slovenije za organizacijo izvirnih in najprestižnejših šahovskih turnirjev na svetu. Marca 2014 je skupaj s šahistko in podjetnico Indiro Bajt organizirala prvi ljubljanski šahovski festival, ki je z bogatim denarnim skladom (11 tisoč evrov), zanimivim kulturnim programom in eminentnimi gosti je privabil 250 šahistov iz celotne Evrope. Vse od tedaj, z izjemo obdobja pandemije, se v prestolnici odvije zanimiv enodnevni šahovski spektakel, ki vedno postreže z mnogimi presenečenji.

Tokratna posebnost festivala je bila množično šahiranje na trgu in ulicah, s čimer so organizatorji želeli kraljevsko igro približati vsem ljudem, še posebej mladim. Na prostem so se tako odigrali trije različni turnirji po pravilih mednarodne šahovske zveze FIDE za hitropotezni in pospešeni šah. Organizator je mislil prav na vse generacije ljubiteljev šaha, na svoj račun pa so prišli tudi številni obiskovalci, ki so lahko navdušeno spremljali festival.

V središču mesta je tega dne šahiralo okoli 300 šahistov, med njimi celo šest velemojstrov, ki so se borili za lepe nagrade in visoke uvrstitve. Najprej so šahirali osnovnošolci na Zmajčkovem otroškem turnirjem, v nadaljevanju pa sta se igrala še dva spominska turnirja (memorial Zlatka Bašagića in Nusreta Sivčevića) z močno velemojstrsko udeležbo. Vse lovorike so odšle v domači šahovski klub Tajfun-ŠK Ljubljana. Zmagovalec otroškega turnirja je postal Leonard Lukas Oven, sledila sta Marcel Juršič in David Babič Stanek. Na pospešenem turnirju je slavil velemojster Robert Markuš (Srbija) pred mladim IM Bojanom Maksimovićem (BiH) in GM Matejem Šebenikom. V hitropoteznem šahu se je vrstni red skorajda ponovil – blestel je velemojster Matej Šebenik, ki je ugnal vso konkurencu. Drugo mesto je ponovno odšlo Maksimoviču, tretje pa mednarodnemu mojstru Branku Roglju (Hrvaška).

V večernih urah se je na prizorišču odvila še simultanka na 26. šahovnicah proti aktualnemu državnemu prvaku, velemojstru Juretu Škobernetu. Družbo mu je delala najboljša slovenska šahistka Laura Unuk, ki je v vlogi komentatorke in moderatorke požela številne pohvale občinstva. Velemojster Škoberne je oddal zgolj pet remijev, v vseh preostalih 21. partijah je bil boljši od izzivalcev.

Organizatorji so v celoti presegli lastna pričakovanja in postavili visoke turnirske standarde za prihodnost. Težko bo namreč preseči letošnji ambient, ki je igralcem omogočil prvovrstno izkušnjo šahovskih kreacij na očeh radovedne javnosti. Vodilni ljubljanski klub se je meščanom, turistom in najširši javnosti predstavil ambiciozno in podrobno postregel z informacijami o pestrem šahovskem programu v prestolnici (šahovska šola Zmajček, Chess Universe, klubske aktivnosti …). Ljubljanski klub je s sposobno in uigrano organizacijsko ekipo, ob podpori lokalne skupnosti, krovne šahovske zveze in posluhu sponzorjev prestolnico Slovenije popeljal med najpomembnejša šahovska mesta na svetu.

D. K.
Foto: Luka Rifelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava