DL: Prenova stanovanjske politike - Takoj bi oddali 50 stanovanj

5.7.2023 | 12:10

Direktor Rudarja Senovo Goran Udovč (Foto: P. P.)

Direktor Rudarja Senovo Goran Udovč (Foto: P. P.)

Župan MO Krško Janez Kerin (Foto: P. P.)

Župan MO Krško Janez Kerin (Foto: P. P.)

Na Sremiški bo 16 novih stanovanj – Pripravljalna dela za gradnjo večstanovanjske zgradbe v Žlapovcu pri blokih na Griču s 17 novimi neprofitnimi stanovanji – Župan Janez Kerin: Zgraditi želimo čim več neprofitnih stanovanj

Župan Mestne občine Krško Janez Kerin je ob podpisu pogodbe družbe Rudar Senovo z družbo Lesnina MG oprema za gradnjo 16 neprofitnih stanovanj na Sremiški cesti 13 v Krškem povedal, da je stanovanjska politika v krški občini pravzaprav zelo preprosta – zgraditi želijo čim več neprofitnih stanovanj.

V Posavju namreč zaznavajo rast števila prebivalstva in ob predvidenih naložbah bo to še raslo, tudi na račun priseljevanja tujcev. Po besedah župana Janeza Kerina naj bi se jih samo v zadnjih dveh letih priselilo 667. Tudi zato občinski stanovanjski program za obdobje 2020–2025, ki je bil sprejet oktobra 2020 in sicer tudi predvideva povečanje števila neprofitnih stanovanj, potrebuje prenovo.

Trenutno tečejo pripravljalna dela za gradnjo večstanovanjskega objekta s 17 novimi neprofitnimi stanovanji v Žlapovcu, v neposredni bližini že obstoječih blokov na Gubčevi cesti. Za ureditev novih bivalnih enot mestna občina odkupuje tudi starejše stanovanjske objekte v trškem jedru Brestanice, predvidena je tudi gradnja stanovanjsko-poslovne stavbe na prostoru obstoječega kompleksa Avtoline, zasebna pobuda je dana za gradnjo komercialnih stanovanj tudi v obrtni coni, je povedal župan.

V krškem naselju Resa je v preteklih letih Rudar, ki v krški občini upravlja kar 557 pretežno neprofitnih stanovanj, že obnovil apartmajsko hišo s petimi stanovanji, večstanovanjski objekt s 34 stanovanji in starejši samski dom, ki ga je predelal v niz sodobno zasnovanih vrstnih hiš. Direktor družbe Rudar Goran Udovč je poudaril, da je naložba v načrtovano novogradnjo za družbo najobsežnejša doslej, saj je njena skupna vrednost ocenjena na dobre tri milijone evrov. Uspešni so bili na razpisu ministrstva za okolje in prostor, saj so jim odobrili za poldrugi milijon evrov nepovratnih sredstev. Toda ker bodo ta denar prejeli šele po končani naložbi, se bodo morali ob lastnem vložku 1,5 milijona evrov za toliko še zadolžiti. Vrednost del so sicer ocenili na dobrih 2,7 milijona evrov.

Novi večstanovanjski objekt, ki naj bi bil končan do srede novembra 2024, bo imel med 16 neprofitnimi stanovanji dve garsonjeri (manjša bo imela 50 m2), enosobno stanovanje, enajst dvosobnih in dve trisobni stanovanji, od katerih bo imelo večje dobrih 114 m2. Bivalnih površin bo skupno kar 1.356 m2. Stanovanja bodo v pritličju, nadstropju in mansardi, objekt pa bo podkleten. V kleti bodo urejene stanovanjem pripadajoče shrambe in 11 parkirnih prostorov, dodatnih 14 parkirišč pa je predvidenih ob objektu.

»Na Sremiški cesti je to četrti objekt, ki ga Rudar obnavlja. To je zadnji večstanovanjski objekt, na tem območju bo zrasla še vila dvojček. Če pa bi imeli 50 najemnih stanovanj v Krškem, bi jih oddali v dveh mesecih, povpraševanje po njih je zelo veliko,« je povedal direktor Udovč.

Lesnina MG oprema ima sicer za sabo že okoli 1.200 izvedenih projektov, je povedal predsednik upravnega odbora družbe Boštjan Mencinger. Ob tem je izrazil zadovoljstvo, da kot izvajalec prihajajo tudi v Krško, saj so v več bližnjih občinah, tudi v Škocjanu, že uspešno končali večje projekte, trenutno pa dokončujejo atletski stadion v Brežicah.

Članek je bil objavljen tiskani številki Dolenjskega lista

P. P.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava