DL: 20 let Bučenskih ramplačev - Na grablje, koso, perilnik ali glavnik

6.7.2023 | 12:30

Bučenski ramplači igrajo na stara kmečka orodja in nekatere druge pripomočke. (Foto: L. M.)

Bučenski ramplači igrajo na stara kmečka orodja in nekatere druge pripomočke. (Foto: L. M.)

Trojica, ki vztraja od vsega začetka (od leve proti desni): Slavko Pungeršič, Ignac Marjetič in Milan Hočevar. (Foto: L. M.)

Trojica, ki vztraja od vsega začetka (od leve proti desni): Slavko Pungeršič, Ignac Marjetič in Milan Hočevar. (Foto: L. M.)

V množici najrazličnejših ansamblov, ki delujejo pri nas, že dve desetletji vztrajajo Bučenski ramplači, šestčlanska vokalno-instrumentalna zasedba z Bučke v škocjanski občini. Kjer koli se pojavijo, zapojejo in zaigrajo, vzbudijo zanimanje in simpatije, saj so njihova glasbila nekaj posebnega – igrajo namreč na priročna kmečka orodja.

To jih dela unikatne, pravzaprav čedalje bolj, saj je včasih po Sloveniji delovalo okoli 15 tovrstnih skupin, danes pa jih je le še nekaj, pove njihov vodja Slavko Pungeršič. Mnogi ljudski pevci in glasbeniki so odnehali v času korone, mnogi so v zadnjih letih umrli, naraščaja pa ni, ugotavlja.

Bučenski ramplači, ki so dolenjska posebnost, pa so še kako živi. Pridno in vztrajno z melodijami in besedili pomagajo ohranjati ljudsko izročilo, običaje in navade domačega kraja, zlasti Dolenjske. Prepevajo ljudske pesmi s šaljivo vsebino in prinašajo dobro voljo med ljudi.

Bučenski ramplači ramplajo že 20 let! Ponosni so na prehojeno pot.

FANTJE Z BUČKE DOMA

Kot pove Pungeršič, so nastali po naključju, ko je Bučka gostila Koncert iz naših krajev. »Morali smo pripraviti zanimivo glasbeno točko in smo se zbrali. Ljudem smo bili všeč, in tako smo obstali, ime pa smo dobili po ramplanju, značilnem za praznovanje godov,« pravi Pungeršič, eden od treh glasbenikov, ki so člani Bučenskih ramplačev že od vsega začetka.

Igra na perilnik in glavnik. Druga dva sta Milan Hočevar, ki zvoke izvablja iz lesenih grabelj, njegova naloga pa so tudi humorni vložki na koncertih, in Ignac Marjetič, ki zdaj igra kanto bas. Včasih je poprijel za harmoniko – v zasedbi so še posebej ponosni na znamenito harmoniko, ki ima več kot 120 let, zdaj redko igrajo nanjo. No, na jubilejnem koncertu je bilo tako, pri znameniti pesmi Mi smo fantje z Bučke vsi doma, ki nikoli ne manjka v programu.

Preostali trije člani Bučenskih ramplačev so še: Franc Zorko, ki igra na lončeni bas, Matjaž Brajer, ki ima v rokah harmoniko, in Tomaž Čarman, čigar glasbilo je kosa. Vsi tudi pojejo. Ramplači so stari od 33 do 63 let, dobro se razumejo in se radi družijo.

GLASBILA TUDI MENJALI

Njihova glasbila so dokaj trpežna, tako da imajo v glavnem še ista kot na začetku. No, pri grabljah, ki jih je Milanu naredil domači mizar Franc Žnidaršič, bo morda počasi treba zamenjati kak zob, sicer so še dobre. To pa ne velja za lončeni bas, teh so zamenjali že kakih deset, saj se rada strga opna, kakega so pa tudi že razbili. Pri perilniku so že nekajkrat menjali kovinski del, pri kanti basu se je strgalo že kar nekaj vrvic.

Na jubilejnem koncertu so zaigrali tudi na več kot 120 let staro harmoniko.

Kot pove Pungeršič, je bilo za Bučenske ramplače najbolj kritično leto 2015, ko so za vedno izgubili dva člana, Ervina Liberšarja in Rudija Pungeršiča. Nekako so našli zamenjave in obstali. Ob letošnjem jubileju pa velja spomniti še na nekaj imen, ki so začasno delovala pri ramplačih: Jože Lekše, Martin Kirn in Jože Dimitrovič, pravijo pevci.

Bučenski ramplači so se za jubilejni nastop lepo uredili. (Foto: L. M.)

Bučenski ramplači so se za jubilejni nastop lepo uredili. (Foto: L. M.)

»Zdaj smo spet uigrana zasedba, prepevali in igrali bomo naprej, radi se bomo odzvali vabilom na različne prireditve,« pravi Pungeršič in pove, da je teh po koroni nedvomno manj kot prej. V »zlatih časih« so ramplači na leto našteli tudi po 40 dogodkov, na katerih so sodelovali, od kulturnih prireditev do svatb, rojstnih dni in godov. Ime Škocjana so ponesli v različne kraje po Sloveniji.

VEČ KOT 70 SKUPIN

Tudi sami so na Bučko privabili mnoge zanimive goste. Ko so ob jubileju delali bilanco, so ugotovili, da so v dveh desetletjih gostili več kot sedemdeset pevskih in instrumentalnih skupin iz vse Slovenije pa tudi iz tujine: Hrvaške in Slovaške. Na njihovem tradicionalnem pomladnem koncertu je bilo vedno veselo, na Bučko pa je običajno prišlo med 300 in 500 ljudi iz širše Dolenjske, kar je za tako majhen kraj nekaj neverjetnega.

Tudi sobotni 18. koncert ob 20-letnici delovanja (dva sta odpadla zaradi korone) prejšnji konec tedna je bil zelo obiskan. Kulturni dom na Bučki je bil kar premajhen za vse. Ramplači so se sprehodili po svoji glasbeni poti in se predstavili s pesmimi z vseh treh svojih zgoščenk: Pod orehi, Na kmetih ne bom se postaral in Naših 15.

Javni sklad RS za ljubiteljske kulturne dejavnosti jim je izročil posebno priznanje, dva člana sta prejela tudi bronasto Gallusovo značko, župan Občine Škocjan Jože Kapler pa jih je nagradil s posebnim priznanjem za dolgoletno delo v kulturi. Sicer pa so za zabavo na Bučki poskrbeli še glasbeni gostje, vokalna skupina Mavrice iz Podbočja, Preloški muzikanti, Dečki z bregov iz hrvaškega Zagorja, škocjanski Fantje z vasi, in povezovalec programa Darko Povše.

Članek je bil objavljen v 16. številki Dolenjskega lista 20. aprila 2023

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava