DL: Romska problematika - Nova lokacija ni po volji krajanov

18.7.2023 | 13:30

V Lepovčah so podpisovali peticijo. (Foto: M. G.)

V Lepovčah so podpisovali peticijo. (Foto: M. G.)

Država bo zagotovila denar za odkup parcele – Počutijo se ogrožene – Sistemsko reševanje težav tudi v drugih občinah

V Ribnici je eno izmed treh večjih nezakonitih romskih naselij tudi na robu industrijske cone v Lepovčah. Ker načrtujejo njeno širitev, namerava občina preseliti okoli 70 Romov na kraj ob makadamski cesti proti sv. Ani, pod nekdanjim odlagališčem smeti, okoli 200 metrov od roba gozda. Tam naj bi s sredstvi države, ki so zagotovljena, od zasebnika odkupila parcelo, jo komunalno opremila in postavila nekaj bivalnih objektov.

Najemniki bi s socialnimi transferji plačevali vse stroške bivanja. »Pri tem bom neomajen, red mora biti,« je bil odločen ribniški župan Samo Pogorelc, ki pravi, da je bilo pred leti v tem naselju deset Romov, zdaj pa jih je sedemkrat več. Načrtovani lokaciji kakopak odločno nasprotujejo vaščani Lepovč, ti so s podpisom krajanov ustanovili civilno pobudo. »Občina želi romski tabor preseliti v našo bližino. Nismo nestrpni, se pa počutimo ogrožene. Ali je treba povedati, zakaj? Odločitve so strateške in pomembne, tako za zdajšnje, še bolj za prihodnje rodove. Zato je potreben tehten premislek,« je dejal Simon Rus, član Civilne iniciative Lepovče.

»Država je tako rekoč dolžna urediti sistemske razmere za delo in življenje romske populacije in tudi vseh drugih etničnih skupin pri nas, ampak hkrati je treba zagotavljati pravno varnost vseh državljanov in državljank. Žal se je temu v zadnjih 40 letih posvečalo premalo pozornosti,« ugotavlja dr. Anton Grizold, državni sekretar v kabinetu predsednika vlade, ki vodi delovno skupino za obravnavo romske problematike. Skupaj z mag. Stanetom Baluhom, direktorjem Urada za narodnosti, sta predstavila akcijski načrt, ki naj bi pripomogel k začetku sistemskega reševanja teh težav.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava