DL: Floristično tekmovanje - Stare kavbojke in prazne steklenice

5.8.2023 | 17:30

Andreja Bartolj Bele že 22 let poučuje cvetličarstvo in hortikulturo na  Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji. (Foto: R. N.)

Andreja Bartolj Bele že 22 let poučuje cvetličarstvo in hortikulturo na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji. (Foto: R. N.)

Andreja Bartolj Bele in Sabina Šegula sta v kategoriji šopkov zmagali. (Foto: S. Š.)

Andreja Bartolj Bele in Sabina Šegula sta v kategoriji šopkov zmagali. (Foto: S. Š.)

Med drugim sta morali okrasiti tudi izložbo v trgovini. (Foto: S. Š.)

Med drugim sta morali okrasiti tudi izložbo v trgovini. (Foto: S. Š.)

Pri namizni dekoraciji so sodelovali tudi italijanski dijaki trgovske šole. (Foto: S. Š.)

Pri namizni dekoraciji so sodelovali tudi italijanski dijaki trgovske šole. (Foto: S. Š.)

Novomeščanka Andreja Bartolj Bele in Sabina Šegula sta se na florističnem tekmovanju v Roveretu odlično znašli – Andreja letos prvič krasila baziliko sv. Petra in spoznala papeža Frančiška

»Vsaka cvetlica in vsaka barva ima svoj pomen,« pravi Andreja Bartolj Bele, ki se je pred prvomajskimi prazniki skupaj s priznano slovensko floristko dr. Sabino Šegula udeležila državnega florističnega tekmovanja v Italiji. V skupni razvrstitvi sta zasedli drugo mesto, v kategoriji šopkov pa sta zmagali.

Italijanski floristi so Sabino Šegula, ki jo že dobro poznajo, saj že vrsto let pomaga pri krašenju bazilike sv. Petra v Vatikanu, povabili, da se udeleži njihovega državnega tekmovanja. Ker se je moral na tekmovanje prijaviti par, je Sabina k sodelovanju povabila Andrejo, s katero se poznata že dolgo časa. Še bolj sta se povezali letos, kajti Andrejo je doletela čast, da je bila prvič del ekipe, ki je poskrbela za velikonočno okrasitev notranjosti bazilike sv. Petra. »To sem si vedno želela. Velikokrat sem v šali nagovarjala Sabino, naj me vzame s sabo. S Petrom Ribičem že 11 let pomagata pri krašenju največje katedrale na svetu, kar je zagotovo priznanje za slovensko hortikulturo in floristiko. Bili smo izvrstna skupina, ki je tri dni ustvarjala dekoracije. Tam za en aranžma porabiš toliko časa kot pri nas za okrasitev celotne cerkve. Samo za Berninijeve stebre je treba pripraviti štirikrat po osem metrov aranžmaja. Pri dekoracijah v cerkvi je pomembno, da vse te umetnine poudariš, ne pa zakriješ s cvetjem,« pove Andreja, ki prihaja iz Gorenjih Lakovnic.

Ta izkušnja ji je ostala v lepem spominu, zapomnila pa si jo je tudi po tem, da je spoznala papeža Frančiška, s katerim je tudi izmenjala nekaj besed v španščini. »Papeža sem kar malo presenetila in zanimalo ga je, kje sem se naučila tega jezika. Odvrnila sem mu, da sem se ga naučila pred leti, imam nekaj prijateljev v Buenos Airesu in Španiji, zato mi je španščina blizu. Dejal mi je, da tudi on zna eno slovensko besedo, in to je potica,« pravi Andreja.

ŠTIRJE IZZIVI

Ko sta se s Sabino z vlakom vračali iz Vatikana, sta že razmišljali o florističnem tekmovanju v Roveretu. Tema tekmovanja je bila recikliranje. Dobili sta zamisel, da bi med cvetjem za dekoracijo lahko uporabili modre Fructalove stekleničke in stare kavbojke. Čakali so ju štirje izzivi, in sicer izdelava šopka, dekoracija izložbe, okrasitev prostora za piknik, zadnja naloga pa je bila namizna dekoracija. »Ko smo se v petek po službi skupaj s Sabininim možem podali proti Italiji, smo bili vsi že malo utrujeni, zato smo kupili tri pločevinke energijske pijače. Sabina je v šali dejala, da bi te prazne pločevinke lahko domiselno uporabili pri izdelavi šopka. In res sva jih, morda je tudi to kaj pripomoglo, da sva na koncu v kategoriji šopkov zmagali,« razmišlja Andreja.

Popoldne je bil na vrsti drugi preizkus. Za okrasitev izložbe sta imeli štiri ure časa. »Mislili sva, da bo osnovni aranžerski material na voljo, prav tako večje palice, ki sva jih potrebovali za okrasitev. A jih ni bilo, ker so spregledali najino elektronsko pošto, ki jo je Sabina poslala pred tekmovanjem. Tako sva se morali znajti, cvetličarji pa smo mojstri improvizacije. V bližini parkirišča je bilo manjše posušeno drevo, odrezali sva nekaj vej in jih nato nesli skozi mesto, ljudje pa so naju malo čudno gledali. Veje sva spretno uporabili za konstrukcijo pri okrasitvi izložbe,« se spominja Andreja.

Naslednji dan sta imeli še dve nalogi, najprej je bilo treba oblikovati prostor za piknik, na koncu pa še namizno dekoracijo. Pri zadnjem izzivu so sodelovali tudi dijaki italijanske trgovske šole, ti so s sabo prinesli različne materiale, ki jih je bilo treba vključiti v dekoracijo. »Težava pa je bila, ker so slabo govorili angleško. Tako smo se sporazumevali bolj z rokami, ampak je šlo,« pove Andreja.

NAZAJ K NARAVI

Drugič se je kot tekmovalka udeležila florističnega tekmovanja, pogosteje je v vlogi mentorice, saj že 22 let poučuje cvetličarstvo in hortikulturo na Kmetijski šoli Grm in biotehniški gimnaziji. Pod njenim vodstvom so dijaki dosegli že vrsto uspehov, na kar je zelo ponosna.

Tudi pri cvetju je vsako leto nekaj drugega v modi. »Spet so v ospredju vrtnice, počasi se spet vračamo k naravi, kar zraste na domačem vrtu in kar lahko nabereš zunaj na prostem. Išče se lepota v malenkostih. Časi, ko se je delalo vrtnice, ki so imele ogromen cvet z impozantno barvo, so minili,« pojasni Andreja, ki nenehno išče nova in nova znanja. Na začetku junija jo čaka mednarodni floristični izpit FlorCert, ki je prva stopnja do mojstrskega naziva. In mentorica ji bo Sabina Šegula.

Članek je bil objavljen v 20. številki Dolenjskega lista 18. maja 2023

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava