DL: Zdaj le bibliobus - Svojo krajevno knjižnico?

6.8.2023 | 10:20

Luka Blažič (Foto: arhiv DL)

Luka Blažič (Foto: arhiv DL)

Občina Šmarješke Toplice razmišlja o svoji krajevni knjižnici, morda v Moletovi hiši – Kaj pa pametna omara? – Za regijsko knjižnico zaradi porasta stroškov letos 56.700 evrov

Občina Šmarješke Toplice je ena redkih manjših občin, ki nima svoje krajevne knjižnice. Občani si knjige lahko izposojajo v Knjižnici Mirana Jarca Novo mesto in bibliobusu, ki vozi po njihovi občini.

Ta ustavlja v štirih krajih: Šmarjeti, Beli Cerkvi, Šmarjeških Toplicah in Zburah. Bibliobus je lani obiskovalo 63 članov iz šmarješke občine, ki so si skupaj izposodili 4.384 enot knjižnega gradiva.

Kot je na občinski seji povedal predsednik odbora za družbene dejavnosti Tomaž Ajdnik, so člani razmišljali o možnosti vzpostavitve svoje krajevne knjižnice, ki bi seveda pomenila tudi dodatne stroške. Zato je treba to idejo dobro premisliti.

Strinjal se je tudi župan Marjan Hribar in dejal, da snujejo projekt, da bi morda izpostava regijske knjižnice zaživela v Moletovi hiši sredi Šmarjete, ki jo nameravajo prenoviti, ali morda v katerem samostojnem objektu. »O tem, ali bomo naredili te korake, bo v kratkem odločal občinski svet,« je dejal. V krajevni knjižnici bi seveda lahko potekali tudi različni dogodki, programi, delavnice.

Knjižnično dejavnost v občini bi lahko zagotovili tudi s postavitvijo pametne omare, v kateri je možen 24-urni prevzem naročenega gradiva, obstaja še možnost digitalne izposoje s pametno omaro v kombinaciji z zaposleno, za kar pa je treba zagotoviti prostor.

Občina Šmarješke Toplice po pogodbi glede na število prebivalcev za nakup knjig in stroške obratovanja matični knjižnici namenja 5,2 odstotka teh stroškov. Lani je za knjižnično dejavnost namenila 53.600 evrov, kar je devet odstotkov več kot leta 2021. Letos se bo znesek še zvišal, je na občinski seji povedal direktor knjižnice Luka Blažič, in sicer zaradi podražitve plina in dviga plač zaposlenih. Zato bo šmarješka občina z rebalansom za novomeško knjižnico namenila še tri tisočake več, skupaj torej skoraj 56.700 evrov.

Svetniki so Blažiču sicer soglasno izrekli pozitivno mnenje pri kandidaturi za vnovičen petletni mandat za direktorja knjižnice. Razložil jim je nadaljnjo vizijo razvoja regijske knjižnice in pri tem lansko leto označil za zelo uspešno oziroma kar prebojno, saj so mnogi njihovi projekti inovacije v slovenskem knjižničnem prostoru. Predvsem pa so veseli, da se povečuje število članov knjižnice.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava