DL: Nova organizacija pouka - Na matični šoli brez prvošolčkov

21.8.2023 | 14:00

Podružnično šolo v Dolenji Nemški vasi so razširili. V novem šolskem letu jo bo obiskovalo 290 otrok. (Foto: R. N.)

Podružnično šolo v Dolenji Nemški vasi so razširili. V novem šolskem letu jo bo obiskovalo 290 otrok. (Foto: R. N.)

Občina Trebnje zaradi prostorske stiske Osnovne šole Trebnje razširila podružnično šolo v Dolenji Nemški vasi – Po novem bodo tja hodili tudi učenci 1. in 2. razreda matične šole v Trebnjem – Kostrevc: Čas bo pokazal, kako dobra je ta rešitev

Da bi razbremenili matično šolo v Trebnjem, se je trebanjska občina lotila razširitve podružnične šole v Dolenji Nemški vasi. Investicijo, ki je stala pet milijonov evrov, so končali letos, učenci bodo tako v nove prostore zakorakali s prvim septembrom. A v zadnjem obdobju je kar nekaj prahu dvignila predvidena nova organizacija pouka na šoli.

Kot pojasnjuje županja Mateja Povhe, ki je po lokalnih volitvah prevzela posle od nekdanjega župana Alojzija Kastelica, je bilo prvotno predvideno, da se v Dolenjo Nemško vas iz matične šole v Trebnjem po zemljepisnem merilu preselita še po dva oddelka učencev od 1. do 5. razreda. »Predvideno je bilo, da bi šolo v Dolenji Nemški vasi po novem obiskovali tudi učenci iz vzhodnega dela Trebnjega in okoliških vasi v vzhodnem območju okoliša, a nihče ni opravil podrobnejše analize združenega šolskega okoliša z vidika demografskih podatkov s projekcijo števila učencev in oddelkov. To smo naredili šele letos in ugotovili smo, da bi po predvideni prvotni razdelitvi na šoli v Dolenji Nemški vasi zapolnili le 10 od skupno 15 oddelkov, v matični šoli pa kljub temu ne bi pridobili prostih učilnic, sprostili bi samo učilnice v stavbi Centra za izobraževanje in kulturo Trebnje. Ponekod v vzhodnem delu Trebnjega trenutno in tudi v naslednjih treh letih ni šoloobveznih otrok do 5. razreda. Merila vključevanja v novo šolo glede na šolski okoliš in glede na obremenjenost matične šole bi morala biti opredeljena pred začetkom projekta,« je do načrtov in dejanj prejšnjega vodstva občine kritična županja.

Ravnatelj OŠ Trebnje Rado Kostrevc ob tem poudarja, da je občina, ki je ustanoviteljica šole, zadolžena za razdelitev šolskega okoliša, oni samo podajo strokovna priporočila. »Analiza in razdelitev šolskega okoliša ni stvar šole. Občina ima prek aplikacije SOKOL dostop do demografskih podatkov po šolskih okoliših,« zatrjuje.

TEHTALI RAZLIČNE PREDLOGE

Trebanjska osnovna šola je po številu učencev ena največjih v Sloveniji. V zadnjih letih se spoprijemajo s precejšnjo prostorsko stisko. (Foto: R. N.)

Trebanjska osnovna šola je po številu učencev ena največjih v Sloveniji. V zadnjih letih se spoprijemajo s precejšnjo prostorsko stisko. (Foto: R. N.)

Na občini so se zato v zadnjem obdobju veliko ukvarjali z vprašanjem, kako bo septembra potekal pouk v razširjeni podružnični šoli Dolenja Nemška vas in kateri učenci jo bodo obiskovali. Tehtali so med več predlogi, med drugim tudi, da bi tam potekal pouk za učence celotne prve triade podružnične in matične šole, medtem ko bi učenci 4. in 5. razreda podružnice po novem hodili v Trebnje. Ta predlog je med starši požel veliko neodobravanja; na koncu se je občina na podlagi usklajevanj z vodstvom matične šole in s predstavniki staršev odločila za drugačen organizacijski model, ki je po besedah Povhetove usmerjen v dobrobit učencev, povzroča najmanj posegov in sprememb v populacijo učencev ter je z vidika izvajanja vzgojno-izobraževalnega dela najbolj optimalen in izvedljiv.

Trenutno je v Dolenji Nemški vasi pet oddelkov od 1. do 5. razreda, v katerih je vsega skupaj 100 otrok. Z razširitvijo so dobili še dodatne učilnice, po novem jih je na voljo 15, od tega sta dve specialni. S prvim septembrom pa bodo šolo obiskovali tudi učenci 1. in 2. razredov iz matične šole v Trebnjem, skupno 190 otrok v 8 oddelkih, kar pomeni, da bo šolo po novem obiskovalo 290 otrok od 1. do 5. razreda.

»Prostor obeh šol je s tem bolj izkoriščen in šele tako opravičuje tudi investicijska vlaganja,« še dodaja županja, ki bi sicer najraje videla, da bi bila v Dolenji Nemški vasi nova devetletka. Za to bi potrebovali dodatne učilnice, a taka širitev trenutno tam ni mogoča.

VSI POD ENO STREHO

Ravnatelj pravi, da se bodo ustrezno prilagodili novi organizaciji pouka. »Ni najboljša, a v danih okoliščinah najbolj sprejemljiva. Mogoče bo za prvošolčke manj stresno, da ne bodo takoj zakorakali v tako veliko šolo, kot je v Trebnjem, ki je ena največjih v Sloveniji. Čas bo pokazal, kako dobra je ta rešitev,« dodaja Kostrevc.

Ker na matični šoli ne bo več 1. in 2. razredov, bodo pridobili nekaj prostora, ki ga nujno potrebujejo. Štirje oddelki četrtega razreda imajo zdaj namreč pouk v stavbi Centra za izobraževanje in kulturo v Trebnjem. V novem šolskem letu bodo vsi učenci četrtega razreda pod eno streho.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava