DL: So občinski redarji res prestrogi?

10.9.2023 | 19:00

Nedaleč od Kulturnega doma v Črnomlju: avtomobil na levi je parkiral na  označenem parkirišču, voznik avtomobila na desni pa na pločniku, čeprav  je prostora na levi strani več kot dovolj. Redarji za takšno početje  pišejo globe. (Foto: M. G.)

Nedaleč od Kulturnega doma v Črnomlju: avtomobil na levi je parkiral na označenem parkirišču, voznik avtomobila na desni pa na pločniku, čeprav je prostora na levi strani več kot dovolj. Redarji za takšno početje pišejo globe. (Foto: M. G.)

Kolobocije, ki niso značilne samo za Črnomelj – Brez »popustov« tudi za voznike službenih avtomobilov – Pristojni zavračajo očitke o zlorabi – Premalo parkirnih prostorov

Delo Medobčinske inšpekcije in redarstva (MIR) je tudi v črnomaljski občini nenehno pod drobnogledom občinskih svetnikov, ti so ob predstavitvi letnega poročila izkoristili priložnost in opozorili na domnevne nepravilnosti občinskega redarja pri izvajanju nadzora parkiranja avtomobilov pri javnih zavodih, posebej v konici delovnega časa, ob točno določenih urah.

Podžupanja Maja Kocjan (SDS) je potožila, da je redar voznike oglobil zaradi napačnega parkiranja pred vrtcem, ko so pripeljali otroke, in ne na pločniku ali prostorih, ki so rezervirani za invalide, kar bi sicer lahko. »Nad takšnim početjem so starši kratko malo ogorčeni, še bolj pa zato, ker naj bi eden od redarjev pisal kazni, drugi pa ga je opazoval iz avtomobila. To se je dogajalo tudi pred zdravstvenim domom. Če bi redar pri tem pokazal vsaj malo več tolerance, bi se lahko izognili nevšečnostim in slabi volji,« je prepričana.

Njene očitke je kot neutemeljene zavrnil Marjan Kastelic, vodja MIR, ki je dejal, da je bil pri tem zraven in da temu nima več česa dodati. Spomnil je, da so v enem letu pri vrtcu na Loki za napačno parkiranje na prostoru, ki je rezerviran za invalide, napisali tri ali štiri, za parkiranje na pločnikih pa dve ali tri globe.

Jože Veselič (SDS) je opozoril na »nekorektnost« redarja, ki je napisal kazen njegovemu sodelavcu, ko se je ta pripeljal po material v poslovni prostor na Zadružni cesti s službenim avtomobilom, na parkirišču pa ni ostal dlje kot pet minut, a se globi za napačno parkiranje ni mogel izogniti. »Že na eni od prejšnjih sej sem razpravljal o težavi in predlagal, da voznikov službenih vozil, ki kratkotrajno parkirajo, ne bi kaznovali, ampak bi jih le ustno opozorili. Ne gre za izigravanje, gre za nujne zadeve. Ni pošteno, začnite razmišljati človeško,« poziva redarje.

Da je treba odloke upoštevati takšne, kot so sprejeti, vse drugo pelje v nekakšno anarhijo, pa je menil svetnik Janez Perušič (SD): »Vsakdo izmed nas bi lahko našel razlog, da svojega jeklenega konjička za nekaj minut parkira zunaj parkirišča, pred trgovino, pošto, banko, šolo, na avtobusni postaji. Če ne bi redar ukrepal, navsezadnje je plačan za to, bi imeli v nekem trenutku lahko pravo zmedo z avtomobili na pločnikih, odstavnih pasovih, zelenici.«

Jako Birkelbacha (SD) je zanimalo, po kakšnem ključu MIR razporeja delo v belokranjskih občinah. »Več kot polovico dela, nadzora v prometu, opravimo v občini Črnomelj, sledita občini Metlika in Semič. V Semiču je skoraj nemogoče narobe parkirati, enako tudi v Metliki, saj je parkirnih prostorov dovolj, v Črnomlju je stanje drugačno, potreb po parkiranju je veliko, parkirnih prostorov pa ne,« je odgovoril Marjan Kastelic. Kljub temu zaradi dopustov večje gneče na parkiriščih ni pričakovati, nekateri vozniki pa svojih navad zagotovo ne bodo opustili. Črnomaljci v tem niso izjema.

Članek je bil objavljen v julijski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava