FOTO: Izlet na Višarje in v Trbiž

14.9.2023 | 14:00

                                         FOTO: Izlet na Višarje in v Trbiž
                                         FOTO: Izlet na Višarje in v Trbiž
                                         FOTO: Izlet na Višarje in v Trbiž

V ponedeljek, 11. septembra, smo se upokojeni člani SVIZ Novo mesto prvič srečali po poletnih počitnicah. Tokrat nas je pot vodila do tromeje med Slovenijo, Avstrijo in Italijo do romarskega središča Višarje, v Trbiž, do Belopeških jezer, Zelencev in Kranjske Gore.

Najprej smo se z gondolo odpeljali na sv. Višarje, romarski kraj Slovanov, Germanov in Romanov, kjer smo si ogledali cerkev, ki je posvečena višarski kraljici, se sprehodili po čudoviti vasici s trgovinicami s spominki in prelepimi pogledi v dolino. V okolici Višarij je veliko smučarskih prog, ki nudijo idilično smuko.

Po vrnitvi z gondolo v dolino nas je avtobus odpeljal do bližnjega Trbiža, kjer smo obiskali znamenito tržnico, znano po usnjenih izdelkih.

Pot smo nadaljevali do Belopeških jezer. Imenujemo jih tudi Mangartska jezera; in sicer Zgornje in Spodnje Belopeško jezero. S svojo modrozeleno barvo in pogledom na veličastni Mangart nikoli ne razočarajo. Sprehodili smo se okoli jezer in si vzeli nekaj časa za kavico in pijačo.

Na poti proti domu smo se ustavili seveda v naravnem rezervatu Zelenci, gorskem mokrišču okoli jezera s turkizno vodo, ki ga napaja izvir, s sprehajališči, redkimi rastlinami in močvirskimi pticami. Nahajajo se tik za vasjo Podkoren. Pozimi ne zamrznejo, saj znaša njihova stalna temperatura 6 stopinj. Po posebni leseni brvi smo se sprehodili do jezera in po močvirski okolici.

Na poti domov pa smo se za krajši čas ustavili še v prelepi Kranjski Gori ob jezeru Jasna.

Ker je bilo to naše prvo srečanje v tem šolskem letu, smo seveda že med vožnjo v Italijo naredili tudi plan izletov in srečanj po mesecih za to šolsko leto. Polni novih spoznanj in prijetnih doživetij smo se zvečer vrnili v Novo mesto.

Marija Andrejčič

Galerija

_zzVisarje (01)
_zzVisarje (02)
_zzVisarje (03)
_zzVisarje (04)
_zzVisarje (05)
_zzVisarje (06)
_zzVisarje (07)
_zzVisarje (09)
_zzVisarje (10)
_zzVisarje (11)
_zzVisarje (13)
_zzVisarje (14)
_zzVisarje (15)
_zzVisarje (16)
_zzVisarje (17)
_zzVisarje (18)
_zzVisarje (24)
_zzVisarje (27)
_zzVisarje (28)
_zzVisarje (29)
_zzVisarje (30)
_zzVisarje (32)
_zzVisarje (34)
_zzVisarje (35)
_zzVisarje (36)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava