Evropa ima velik zaklad

26.9.2023 | 10:20

Evropa ima velik zaklad

Ja, Evropa ima resnično velik zaklad. Upam, da se večina ljudi s celega sveta, ko bodo prebrali ta naslov, ne bodo začeli pripravljati na odhod v Evropo, z vsemi pripomočki za kopanje, misleč da je bila najdena zlata ruda.

V Evropi je jezikovno bogastvo zaklad. Imamo 24 uradnih jezikov EU, 60 manjšinskih od vseh avtohtonih skupnosti in jezike priseljencev.

Svet Evrope v Strasbourgu je sklenil leta 2001, da vsako leto 26. septembra praznujemo Mednarodni dan jezikov. Namenjen je vsem, ki želijo obeležiti jezikovno pestrost Evrope, namenjen je tudi osveščanju javnosti o bogati kulturni in jezikovni različnosti, spodbujanje vseživljenjskega učenja v šolah in izven. Zelo pomembno pa je, da bi pri vseživljenjskem učenju dali prednost predvsem manj razširjenim in manj poznanim jezikom, s tem bi varovali tudi kulturno dediščino. Spoznavali bi njihovo kulturo, njihovo domovino in način njihovega življenja. Utrjevali bi še načela strpnosti in razumevanja.

Tudi za njih bi bilo to dobro, predvsem zaradi iskanja delovnih mest, lažje bi se sporazumevali z ljudmi, bili bi bolj poklicno mobilni.

Pri učenju tujih jezikov po svetu prednjači angleščina. Mnogo se jih boji, da se bo slovenski jezik sčasoma izgubil, vendar mislim, da to ni mogoče. Slovenščina je eden izmed uradni priznanih jezikov, na vseh sestankih, konferencah lahko tudi zato govorimo v slovenščini.

Slovenščina spada po številu govorcev med manjše jezike, imamo pa najstarejši dokument, napisan v slovenščini. Ne smemo pozabiti, da je bila leta 1584 dvanajsti jezik na svetu z lastnim prevodom Biblije, česar niso imele tudi veliko večje države. Vsekakor slovenščine ne more izpodriniti noben jezik.

Na praznik 26. september – mednarodni dan jezikov je namen v ljudeh prebuditi zavest o jezikovnem izobraževanju, pomembnosti in spoštovanju drug drugega in dvig jezikovne dediščine Evrope. V Evropi, kjer so države močno povezane med seboj kljub temu, da je velika mobilnost in se kulture razlikujejo, je povezanost večja kot kdaj prej.

Učenje jezikov daje samozavest pri nastopu v mednarodnem poslovnem prostoru. Nelson Mandela je izrekel besede, ki so mi ostale v spominu in so lepe in pravzaprav resnične: »Če govoriš nekomu v jeziku, ki ga razume, pride to do njegove glave. Če mu govoriš v njegovem jeziku, mu pride to do srca.«

E. C.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava