DL: Gredo drugam - Trebnje izstopa iz skupne uprave

5.10.2023 | 14:40

Mateja Povhe (Foto: R. N., arhiv DL)

Mateja Povhe (Foto: R. N., arhiv DL)

Gregor Kaplan (Foto: R. N., arhiv DL)

Gregor Kaplan (Foto: R. N., arhiv DL)

Blaž Pavlin (Foto: R. N., arhiv DL)

Blaž Pavlin (Foto: R. N., arhiv DL)

Občina Trebnje s prihodnjim letom ne bo več v SOU OD – Točka o izstopu iz skupne uprave komaj obstala na dnevnem redu – Po ocenah županje bo občina s priključitvijo novi skupni upravi prihranila – MO Novo mesto izstop Občine Trebnje presenetil

S prihodnjim letom v Skupni občinski upravi Občin Dolenjske (SOU OD) ne bo več Občine Trebnje. Občinski svet je na junijski seji potrdil predlog o izstopu iz tega organa, v katerega so vključene še občine Novo mesto, Straža, Mirna in Mokronog - Trebelno. Trebnje po novem načrtuje pridružitev skupni občinski upravi občin Litija, Šmartno pri Litiji, Šentrupert in Dol pri Ljubljani.

Gregor Kaplan (Gibanje Svoboda) je na začetku seje sicer predlagal umik točke o izstopu trebanjske občine iz SOU OD. Kot razlog je navedel, da tematika na komisiji za statutarna vprašanja in lokalno samoupravo, ki ji predseduje, »ni dobila zelene luči«. Dva člana komisije sta bila za, dva proti, eden pa se je glasovanja vzdržal. »Druga zadeva pa je, da je stvar še vedno tako nejasna. Mislim, da imate županja več vzvodov v roki, kjer lahko postorite red na tem področju. V tej fazi, da se izognemo slabi volji, to točko umaknimo z dnevnega reda,« je predlagal Kaplan.

Županja Mateja Povhe je pojasnila, da če želijo iz skupne občinske uprave izstopiti konec leta, morajo tako izjavo podati pol leta prej. Kaplanov predlog je dala na glasovanje, devet svetnikov (Gibanje Svoboda, NSi, Nestrankarska lista in SDS) jih je glasovalo za umik točke, preostalih devet (DROT in SLS) pa je bilo proti temu. Ker predlog ni dobil večine prisotnih svetnikov, je točka ostala na dnevnem redu.

OBČINA BO PRIHRANILA

Občina Trebnje je pri odločitvi za izstop iz SOU OD izhajala iz analize potreb za izvajanje posameznih nalog, ki so jih občine soustanoviteljice prenesle v skupno upravo, ter iz analize stroškov in koristi. »Pozitivni učinki izstopa in pristopa k drugi skupni upravi so finančni prihranki, večja smotrnost upravljanja, medsebojnega povezovanja in usklajevanja z občinami, s katerimi mejimo na severni strani občinske meje. Pri tem smo upoštevali kadrovske potrebe in prioritete nalog, ki bi se opravljale za naše občane,« je razloge za izstop navedla Povhetova.

Po njenih besedah bi morala Občina Trebnje za plače delavcev in materialne stroške SOU OD v proračunu za leto 2024 zagotoviti okoli 250.000 evrov, ob priključitvi novi skupni občinski pravi pa bi ta strošek znašal 95.000 evrov. Ob tem je treba poudariti, da v SOU OD za trebanjsko občino trenutno izvajajo naloge inšpekcijskega nadzorstva, občinskega redarstva, pravne službe, urejanja prometa, civilne zaščite in požarnega varstva, v novi upravi pa ne bo nalog pravne službe in urejanja prometa, saj bodo to zagotavljali sami. »Ko odštejemo tudi sofinanciranje države, ki delno pokriva plače delavcev in materialne stroške, bo neto prihranek letno znašal okoli 40.000 evrov,« ocenjuje Povhetova, ob tem pa dodaja, da bodo v Trebnjem ohranili izpostavo skupne uprave, kjer bo stalno prisotna redarska služba.

PESTRA RAZPRAVA

Občina Trebnje je v zadnjih letih že večkrat zamenjala skupno občinsko upravo. Pred pristopom k SOU OD so bili z občinami Mirna, Šentrupert in Mokronog - Trebelno del skupne občinske uprave Mirnske in Temeniške doline, še pred tem pa so bili del skupne uprave z občinama Grosuplje in Ivančna Gorica. To je v razpravi poudaril tudi Blaž Pavlin (NSi). »Prepričan sem, da ni dobro, če smo z določeno stvarjo nezadovoljni, da je edina stvar, ki jo naredimo, izstopimo in gremo v drugo skupno občinsko upravo,« je pripomnil. Po njegovem mnenju so skupne občinske uprave tudi zametki širšega sodelovanja, ki bo v prihodnosti privedlo do ustanovitve pokrajin. Pavlin si ne predstavlja, da bi Trebnje tvorilo pokrajino z občinami, s katerimi naj bi v prihodnje delili skupno občinsko upravo. »Če se odločimo izstopiti iz SOU OD, bi bilo veliko bolj pametno, da se odločimo za samostojno redarsko službo in inšpektorat,« je še povedal, ob tem pa dodal, da bo glasoval proti izstopu.

Z njim se je v veliki meri strinjal Jože Avguštinčič (SDS), ki je prepričan, da je trenutna povezava z dolenjskimi občinami prek skupne občinske uprave dobra tudi z vidika regionalnega povezovanja infrastrukturnih projektov in reševanja romske problematike. »Iz prejšnjega mandata imam izkušnje, da smo zelo dobro sodelovali z MO Novo mesto. Želel bi, da to zgodbo peljemo naprej,« je dejal Avguštinčič, ki je v prejšnjem mandatu opravljal funkcijo podžupana.

Drugačnega mnenja je bil Blaž Ovnik (DROT). Po njegovih besedah Občina Trebnje za delovanje SOU OD vsako leto namenja več denarja, ob tem pa se je obregnil tudi ob število zaposlenih. »Kakor koli obračam te številke, me navdaja občutek, da MO Novo mesto bolj kot ne solira v tej zgodbi, ker se počuti najmočnejša ter zaradi tega drži škarje in platno,« je dejal Ovnik, ki je podrl predlog za izstop.

Na njegove besede se je odzval Kaplan: »Novomeščane obtožujemo, da to izkoriščajo, zakaj pa mi tega ne. Se je kdo vprašal, zakaj mi v tem konglomeratu, v katerem smo drugi največji, ne izkoristimo tistega, kar imamo na dlani? Pogrešam predvsem naša jasno izražena pričakovanja, to je, županja, na vas. Mislim, da znate udariti po mizi, če je to treba,« je med drugim povedal Kaplan, ki je še enkrat predlagal, da predlog zavrnejo. Na glasovanju je 11 svetnikov glasovalo za izstop, pet pa jih je bilo proti.

IZSTOP PRESENETIL

V Mestni občini Novo mesto so bili nad odločitvijo Trebanjcev presenečeni. »Z Občino Trebnje smo odlično sodelovali, pritožb glede izvajanja nalog nismo prejeli, celo nasprotno, skupna uprava je za kakovostno opravljanje nalog prejela priznanje Občine Trebnje in tudi posebno priznanje Centra za socialno delo Dolenjske in Bele krajine za svoje delo v Občini Trebnje. Izstop iz skupne uprave nas je, kot druge občine soustanoviteljice, presenetil. Razlogov ne poznamo, sklepamo pa, da niso finančne narave, saj je bil za Občino Trebnje vstop v zdajšnjo skupno upravo finančno ugodnejši v primerjavi s prejšnjo skupno upravo. Občina Trebnje v zdajšnji skupni upravi dobi najvišji mogoči delež državnega sofinanciranja za opravljanje nalog, prav tako je bil tudi v prihodnje načrtovan drugačen način sofinanciranja, ki še dodatno razbremenjuje občinske proračune. Druge občine mirnsko-temeniške doline ostajajo del Skupne občinske uprave občin Dolenjske ter na podlagi dozdajšnjih izkušenj razmišljajo o nadgradnji sodelovanja in pozitivnih izkušenj,« so sporočili iz kabineta novomeškega župana.

Dodali so še, da bo do izstopa treba urediti premoženjska, kadrovska in druga razmerja, ki pa dejansko prinašajo zmanjšanje stroškov v povezavi z opravljanjem nalog, zato preostale občine soustanoviteljice SOU OD zaradi izstopa Občine Trebnje ne bodo finančno bolj obremenjene.

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

Rok Nose

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava