ZEG: NEK je treba zapreti, nuklearka je dotrajana na primarnem delu

7.10.2023 | 10:40

Foto: arhiv DL

Foto: arhiv DL

NEK pušča iz primarnega kroga v zadrževalni hram. Novica dneva?! Nuklearna elektrarna Krško (NEK) je preventivno zaustavljena.

40 let delovanja Nuklearne elektrarne Krško od januarja 1983 do januarja 2023 je poteklo in NEK očitno signalizira, da je skrajni čas, da se jo zapre, tako kot so v Nemčiji nedavno zaprli zadnje tri nuklearke. Zakaj Nemci da, mi Slovenci ne!

Gre za dotrajanost nuklearke na primarnem delu, ki ga ni mogoče zamenjati z drugim in ga ni mogoče popraviti, razen če bi jo zamenjali v celoti. Ni presenetljivo, uprava NEK in predsednik vlade dr. Golob, takšna stališča pa zagovarja tudi vodja opozicije Janez Janša, in razen Matjaža Nemca neodgovorni slovenski evropski poslanci, ki so v Evropskem parlamentu nepremišljeno glasovali za »zeleno« jedrsko energijo. Sicer pa zatrjujejo, da ni nobene nevarnosti za okolje in ljudi.

Opozarjamo, da je bilo takšno prikrivanje dejanske ogroženosti, ki jo signalizira trenutna nepredvidena zaustavitev jedrske elektrarne, značilno tudi pred nepredvidenimi dogodki v jedrski elektrarni Treh Milj, enako v treh blokih NE v Černobilu in enako v Fukušimi. Zato nimamo nikakršnih razlogov, da verjamemo Golobu in ostalim lobistom za jedrsko energijo. Ko pa bo prepozno, se bo ta gospoda poskrila in ne bo prevzela odgovornosti, tako kot se je zgodilo pri teh treh nesrečah. Ljudje in narava pa bodo zelo trpeli samo zato, ker neodgovornim politikom nismo uspeli reči. NE!

Nesmisel o gradnji druge nuklearke v Krškem, s katero bi privabili še investitorje iz drugih držav, zagovorniki kolportirajo po vseh dirigiranih medijih, ne povedo pa, zakaj hočejo prihodnjim generacijam nakopati nerešljive probleme z odlaganjem jedrskih odpadkov in z nekontroliranim uhajanjem radioaktivnih snovi, kakršnemu smo priče zdaj v Krškem.

Javnost opozarjamo, da smo predsedniku vlade v času javnega posveta o prihodnosti jedrske energije v Sloveniji dne 16.6.2023 v Krškem postavili več pisnih vprašanj, na katera edini ni odgovoril. Očitno si predstavlja, da lahko neodgovorno govori v imenu manjšine Slovencev, ki se strinjajo z nadaljevanjem jedrske proizvodnje električnega toka v Sloveniji, nič ga pa ne zanimajo tisti Slovenci, ki temu nasprotujejo in za katere meni, da jih ni dolžan zastopati v funkciji predsednika vlade.

Neodgovorjena vprašanja Golobu:

Vprašanja za dr. Roberta Goloba, predsednika Vlade RS: zagovorniki gradnje nove jedrske elektrarne so zelo glasni, tudi vi nagovarjate vlagatelje tujih držav k naložbi. Odločitev o projektu naj bi sprejeli še pred volitvami spomladi 2026, do takrat pa sprejeli pogoje za naložbo. Šele leto kasneje je predviden referendum.

Ali Slovenija želi, potrebuje in zmore naložbo v novo jedrsko elektrarno? Še za prvo nuklearko ni vselej dovolj hladilne vode v Savi

Ali boste tudi nasprotnikom gradnje jedrske elektrarne omogočili enako možnost predstavitve mnenj, kot jo omogočate zagovornikom gradnje?

Čemu referendum šele po odločitvi o projektu in kaj, če na referendumu ne bo podprta gradnja nove nuklearke?

Ali bo izgradnja odlagališča visoko radioaktivnih odpadkov pogoj za gradnjo nove nuklearke?

Ali bodo tuji vlagatelji v novo jedrsko elektrarno dolžni prevzeti svoj delež radioaktivnih odpadkov in kdaj?

Kako to, da Hrvaška (Avstrija, Italija …) zmore zagotavljati elektro energetsko oskrbo brez tveganih in dragih naložb v jedrsko energijo, mi Slovenci pa ne?

Zakaj ne pristopimo k jedrski naložbi v drugi jedrski državi (recimo k Madžarski)?

Ekološki pozdrav!

Predsednik ZEG: Karel Lipič, univ.dipl.ing.
V vednost: Vlada RS, MOPE, Urad RS za jedrsko varnost

starejši najprej | novejši najprej

Komentarji (2)

7.10.2023Oceni Jožko 

Se seveda strinjamo z vami in smo ZA, vendar, če že tako ostro zagovarjate svoja stališča, morate navesti še možnosti, kako to energijo, ki jo je do sedaj proizvajala JE, dobiti drugače, sicer je vaše nasprotovanje, milo rečeno, nenavadno in nepremišljeno. Navedite torej, kako sosedje lahko mi pa ne in kaj storiti, da bo pri nas tako kot pri njih. Konkretne rešitve glede na našo situacijo in ne nekaj na splošno.

17.10.2023Oceni jastreb1 

Pa eni so res dotrajali na umu. Primarni del elektrarne je že zamenjan in je nov. Spustil je var na spoju, napaka se bo odpravila in elektrarna bo delovala naprej še naslednjih 20 let.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava