Izobraževanja za turistične ponudnike v sklopu projekta Posavje polno priložnosti

16.10.2023 | 10:30

Jože Prah  - predavanje

Jože Prah - predavanje

Zelena doživetja

Zelena doživetja

Kostanjevica na Krki

Kostanjevica na Krki

Predavanje na Banovi domačiji

Predavanje na Banovi domačiji

Predavanje na Banovi domačiji

Predavanje na Banovi domačiji

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Razvoj in pridobivanje zelenih certifikatov

Učinkovita raba energije

Učinkovita raba energije

RRA Posavje je izvedla prvi del izobraževanj za turistične ponudnike s področja razvoja in promocije trajnostnih in digitalnih vsebin, ki so potekala v sklopu projekta »Posavje polno priložnosti – 3P 2023«.

Dne 22. septembra je v Kostanjevici na Krki potekalo predavanje o zelenih doživetjih in zelenih investicijah, ki sta ga organizirali Galerija Božidar Jakac in RRA Posavje. Predaval je Jože Prah, predsednik evropske komisije za evropske pešpoti. Letošnji svetovni dan turizma je potekal pod geslom Turizem in zelene naložbe. Ravno s tem namenom smo začeli s predavanjem na temo zelenih doživetij in zelenih investicij, saj je projekt »Posavje polno priložnosti – 3P 2023« namenjen promociji turistične ponudbe vodilne destinacije Čatež in Posavje, z namenom krepitve pozicioniranja destinacije kot zelene, trajnostno naravnane destinacije, ki ponuja edinstvena in raznolika doživetja za zahtevnega obiskovalca. V ospredju predavanj so bila edinstvena outdoor doživetja za obiskovalce, ki si želijo aktivnih počitnic, s spodbujanjem mehkih oblik mobilnosti (pohodništvo, kolesarstvo), avtentična in vrhunska gastronomija, v navezavi na uporabo lokalno pridelane ekološke hrane, zdravje in dobro počutje s promocijo zdraviliškega turizma, turizma na podeželju, v povezavi s trajnostno naravnanostjo in avtentično gastronomijo, produkt »Zeleno Posavje«, ki temelji na ohranjanju biotske raznovrstnosti in promociji zavarovanih območij narave ter kulturno dediščino Posavja, ki s svojo bogato ponudbo nagovarja tudi najbolj zahtevne goste, ki se želijo odmakniti od masovnega turizma in množic. Predavatelj je poudaril, da si želimo okolju prijazna trajnostna potovanja v destinacije, kjer so flora, favna in kulturna dediščina primarne atrakcije in kjer so vplivi podnebja minimizirani. Govorimo o konceptu zelene destinacije, ki bazira na naravnih vrednotah in gostoljubnosti okolja. Predavatelj je sklenil, da narava lahko preživi brez turizma, turizem brez izjemnosti narave pa bi bil močno okrnjen. V vsaki človekovi dejavnosti, to velja tudi za turizem, je temelj preživetja v iskanju ravnovesij. Te omogočajo trajnost našega početja tudi za prihodnost.

Sledilo je izobraževanje z dne 26.9.2023 na temo »Turizem brez plastike za enkratno uporabo in manj zavržene hrane, ki sta ga pripravili Zavod za podjetništvo turizem in mladino Brežice ter Regionalna razvojna agencija Posavje. V idiličnem vzdušju na Banovi domačiji v Artičah je predavateljica Katja Sreš, ki je predsednica Ekologov brez meja, na praktičnih primerih predstavila, kako delovati bolj trajnostno in zeleno brez uporabo plastike za enkratno uporabo. Destinacije v Posavju imamo zeleni znak Slovenia Green, Brežice celo najvišjega Slovenia Green platinum. Kot zelena destinacija je potrebno te danosti ohranjati in zanje skrbeti in hkrati ozaveščati ponudnike. Plastika za enkratno uporabo je eden najbolj problematičnih odpadkov in predstavlja številne okoljske težave. Veliko plastike konča v morju, rekah, kar vodi k onesnaževanju voda in škodi morskim živalim, ki se ujamejo v plastične odpadke ali zaužijejo majhne delce plastike. Proizvodnja plastike in njen razkroj v naravi prispevata k emisijam toplogrednih plinov. To poveča podnebne spremembe, ki pa imajo neposreden vpliv na turistične destinacije. Mikroplastika je prisotna že povsod, ljudje v enem tednu zaužijemo do 5g plastike kar je enakovredno eni kreditni kartici. Po ocenah se tretjina vse proizvedene hrane zavrže. Zavržena hrana imam pomemben vpliv na okolje, saj vsebuje vire, ki so bili uporabljeni za njeno proizvodnjo. To predstavlja tudi velike ekonomske izgube tako za proizvajalce, ponudnike kot tudi potrošnike. Le nekaj primerov, ki so se v praksi izkazale za odlične: prva certificirana restavracija na svetu z Michelinovo zvezdico, ki uporablja načelo nič kilometrov od pridelave do krožnika, vertikalni zeliščni vrt in le 150 g odpadkov na gosta. Takšne prakse uporablja restavracija Acozinha iz Portugalske. Samo 3% manjši krožnik pomeni 20 % manj zavržene hrane. Trajnost mora biti več kot le okoljski, socialni in ekonomski vidik. To ne more biti cilj, ki ga je treba doseči ali katera koli marketinška strategija, temveč mora biti namen, iz katerega se v tem primeru rodi kultura podjetja. Tako doma, v turističnih kapacitetah kot tudi v gostinskih obratih je možno ustvarjati trajnostne zgodbe s pravilnim pristopom in vizijo - "Postanimo pozitivna sprememba v našem okolju".

CPT Krško in RRA Posavje sta 28.9.2023 za turistične ponudnike iz Posavja izvedla delavnico in predstavitev dobre prakse ter pogovor na temo razvoja in pridobivanja zelenih certifikatov. Delavnica je potekala na posestvu Tri lučke z uvodnim pozdravom direktorice Centra za podjetništvo in turizem Krško Kristine Ogorevc Račič. V pogovoru, ki ga je vodila Ksenja Kragl (Članica zelene ekipe iz CPT Krško) sta izkušnje iz prve roke predstavili Sabina Repovž iz Gostilne Repovž in Ksenija Krajšek Mahorčič iz Gostilne Mahorčič. Tako Gostilna Repovž, kot Gostilna Mahorčič  sta članici združenja JRE Slovenije in med drugim prejemnici zelene Michelinove zvezdice in trajnostnega certifikata Zelene sheme slovenskega turizma. Po uvodni video predstavitvi sta sogovornici govorili o tem kako sledita konceptu trajnosti in kaj jim zeleni znaki pomenijo v smislu nagrade in odgovornosti. Dotaknili sta se tudi ovir za zagotavljanje trajnostnega poslovanja ter predstavili konkretne primere zagotavljanja trajnosti na katere sta še posebej ponosni. Govorili sta tudi o celotnem združenju JRE, ki je sprejelo odločitev, da skupno pristopijo k pridobitvi trajnostnega certifikata 'green cuisine' v okviru Zelene sheme slovenskega turizma. JRE združenje je pred kratkim v sodelovanju s Steklarno Rogaška izdelalo steklenico za vodo iz pipe, za katero so prejeli tudi posebno priznanje. O pridobitvi zelenih certifikatov in trajnostnem poslovanju so izkušnje delili tudi lokalni turistični ponudniki – Restavracija & Hotel Tri lučke in Gostilna in hotel Kunst ter predstavnica  Slovenske turistične organizacije, Morana Polovič. Namen predavanja je bilo navdušiti tudi ostale turistične ponudnike k zelenem prehodu in razmisleku o vključitvi v zeleno shemo.

V četrtek, 12. oktobra 2023, sta Marko Pirc, energetski svetovalec iz mreže ENSVET in Darko Ferlan iz Komunale Brežice izvedla informativno in zelo poučno predavanje o temi »Učinkovita raba energije in vode – Pot do trajnostnega poslovanja in prihrankov.« Dogodek je potekal v prostorih Mladinskega centra Brežice, v organizaciji ZPTM Brežice in RRA Posavje. Marko Pirc, s svojim obsežnim znanjem in izkušnjami v energetiki, je nagovoril občinstvo o pomembnosti učinkovite rabe energije in njenih pozitivnih vplivih na okolje. Poudaril je, kako enostavne prilagoditve v vsakdanjem delovanju lahko privedejo do dolgoročnih prihrankov in zmanjšanja ogljičnega odtisa. Neporabljena energija je najdragocenejša energija. Največji je potencial varčevanja, saj vsaka enota neporabljene koristne energije, pomeni 10 enot prihranka pri proizvodnji. Darko Ferlan je osvetlil povezavo med učinkovito rabo vode in trajnostnim poslovanjem, pri čemer je izpostavil pomembnost racionalnega ravnanja z vodnimi viri ter vpliv na zmanjšanje porabe energije pri čiščenju in distribuciji vode. Oba predavatelja sta poudarila, kako lahko tudi manjše spremembe v vsakdanjih navadah prispevajo k večjemu trajnostnemu učinku in k bolj zdravemu okolju. Udeleženci so bili navdušeni nad praktičnimi nasveti in informacijami, ko so jih prejeli. Dogodek je bil odlična priložnost za lokalne podjetnike, ponudnike turističnih namestitev in gostincev ter posameznike, da pridobijo koristno znanje in ga implementirajo v vsakodnevno življenje. Smotrno ravnanje z energijo in vodo velja tako na počitnicah kot doma, saj si prizadevamo ohraniti naš planet za prihodnje generacije, tako kot smo ga prejeli od naših prednikov. Ne le, da z našim trajnostnim in skrbnim ravnanjem prihranimo, a predvsem skrbimo tudi za naše okolje.

#ifeelsLOVEnia #myway #mojaslovenija #posavjepolnopriloznosti

Projekt "Posavje polno priložnosti - 3P 2023" je RRA Posavje uspešno prijavila na Javni razpis Slovenske turistične organizacije za sofinanciranje aktivnosti promocije turistične ponudbe vodilnih turističnih destinacij v Sloveniji v letu 2023. Projekt sofinancirajo Slovenska turistična organizacija in posavske občine – Mestna občina Krško, Občina Brežice, Občina Sevnica, Občina Kostanjevica na Krki, Občina Radeče in Občina Bistrica ob Sotli.

Galerija Božidar Jakac in TIC Kostanjevica na Krki, ZPTM Brežice, CPT Krško in RRA Posavje.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava