Sedem veličastnih se predstavi

19.10.2023 | 08:00

Čokoladna delavnica

Čokoladna delavnica

 Sedem veličastnih se predstavi

Regionalna razvojna agencija (RRA) Posavje bo v sklopu projekta e-Gradovi Posavja 25. oktobra pripravila promocijski dogodek v obliki študijske ture za novinarje.

Študijska tura se bo pričela ob 12. uri v interpretacijski sobi e-Gradov Posavja v Termah Čatež, kjer si bodo udeleženci ogledali Digitalno grajsko sobano s 3D modeli in virtualnimi 360-stopinjskimi posnetki sedmih posavskih gradov. Sledila bo okrogla miza na gradu Rajhenburg, na kateri bodo izpostavljeni ključni dosežki in rezultati projekta e-Gradovi Posavja. Predstavili jih bodo upravljalci e-gradov Posavja, ki so sodelovali v procesu digitalnega inoviranja kulturne dediščine gradov Posavja in pri razvoju butičnega doživetja Sedem veličastnih. Po dogodku bo še mreženje med udeleženci dogodka.

DIGITALIZIRANA DEDIŠČINA

Regionalna razvojna agencija Posavje se je sklopu operacije e-Gradovi Posavja leta 2020 najprej lotila digitalizacije sedmih posavskih gradov: gradu Brežice, gradu Mokrice, gradu Rajhenburg, gradu Sevnica, samostana Kostanjevica na Krki ter grajskih ruševini Svibno in Kunšperk.

Ko so bili posnetki, rekonstrukcije in 3D modeli narejeni, so v Termah Čatež uredili Digitalno grajsko sobano gradov Posavja. V tej interpretacijski sobi se obiskovalec z uporabo VR očal, hologramov, zaslonov in druge napredne tehnologije poda na virtualni sprehod po vseh sedmih gradovih in na ta način spozna najatraktivnejše točke posameznega gradu in začuti njegov utrip.

Namen digitalne sobane je navdušiti obiskovalce nad gradovi in dediščino Posavja ter jih motivirati, da se odločijo za njihov obisk tudi v živo. Prav s tem namenom je nastala tudi posebna mobilna aplikacija Sedem veličastnih. Ta uporabnika postavi v vlogo čarovniškega vajenca Engelberta, ki potuje po vseh sedmih gradovih in odkriva njihove legende in skrivnosti. Uporabniku aplikacija zastavi tudi nekaj (nagradnih) vprašanj, na katera je možno odgovori, le če je uporabnik tudi fizično na posameznemu gradu.

  Grad Brežice

  Grad Brežice

KRALJICA POSAVSKIH DOŽIVETIJ

Za utrjevanju prepoznavnosti destinacije Čatež in Posavje kot zelene butične destinacije za 5-zvezdična doživetja je bil oblikovan butični turistični produkt Sedem veličastnih - Kraljica posavskih doživetij: pot med grajskimi zgodbami. Udeleženci tega doživetja si najprej ogledajo vse digitalizirane vsebine v interpretacijski sobi v Termah Čatež, nato pa se odpravijo na raziskovanje gradov, dediščine in gastronomske ponudbe Posavja, ki ga po dnevu polnem doživetij končajo z večernim obiskom pri grofici Mathildi na gradu Sevnica.

KREPITEV KOMPETENC

V sklopu operacije e-Gradovi Posavja je RRA Posavje s partnerji izvedla tudi dve regijski konferenci na temo gastronomije ter cikel izobraževanj za krepitev kompetenc zaposlenih v gostinstvu in turizmu.

Prvo regijsko konferenco so leta 2020 pripravili v sodelovanju s Centrom za podjetništvo in turizem (CPT) Krško, namenjena pa je bila usposabljanju zaposlenih v gostinstvu in turizmu za doseganje odličnosti na področju gastronomije.

Grad Rajhenburg

Grad Rajhenburg

Drugo regijsko konferenco je RRA Posavje leta 2021 organizirala z javnim zavodom KŠTM Sevnica, potekala pa je na temo zagotavljanje butične, kakovostne, izvirne in inovativne turistične izkušnje. V ospredje so bili postavljeni gradovi Posavja v povezavi z gastronomsko in drugo turistično ponudbo regije.

Februarja in marca 2021 je zunanji izvajalec, CPT Krško, izvedel tudi šest interaktivnih virtualnih delavnic. 304 udeležencev je pridobivalo znanja o dvigu kakovosti ponudbe v gastronomiji, o identificiranju turistične ponudbe, o razvoju butične ponudbe, o komunikaciji, o pristopih zelenega okolja ter o ohranjanju in o prezentaciji kulturne dediščine.

Kostanjeviški grad

Kostanjeviški grad

Operacijo e-Gradovi Posavja sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj ter občine regije Posavje – Krško, Brežice, Sevnica, Kostanjevica na Krki, Radeče in Bistrica ob Sotli.

EU projekt, moj projekt 2023 sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega socialnega sklada.

Oglasno sporočilo

Galerija

7_velicastnih
cokoladna_delavnica
grad_brezice
grad_rajhenburg
kostanjevica_gbj
kovaska_delavnica_1
kovaska_delavnica_2
kovaska_delavnica_3
kunsperk
logo_ekp_socialni_sklad_slo_slogan
obisk_pri_grofici_mathilde
sprehod_ob_savi_svibno
viteska_dvorana
_pgdmuljava__6_

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava