Radožive prigode Zdravke Abram

19.10.2023 | 11:40

Radožive prigode Zdravke Abram

Zdravko poznam okoli 30 let. Še s takratnega Radia Brežice, ko je prišla na obisk k medijskim kolegom. Od takrat sva se malokrat srečali, a Zdravka je ženska, ki te prevzame na prvi pogled in ostane za vedno. Samozavestna, močna, energična, hudomušna ... meni najljubše pa je njeno romantično belokranjsko narečje, ki me vedno znova prevzame (tudi moje korenine segajo v Belo krajino).

Po kar dolgem času sva se zopet srečali. Tokrat z osebnim povabilom na poseben dogodek. Na "Radožive prigode". Zgodbo o Suhi vinoteki, zbirki vinskih etiket. V zadnjih tridesetih letih je Zdravka odlepila z vinskih steklenic čez tisoč etiket in jih skrbno shranila v fascikle v leseni zabojček. Le ta je postal njena Vinska klet, njen Kevder, njena Vinoteka. Gre za podaljšan spomin na vino in na družbo, kot pravi sama, zato je zbirko poimenovala Suha vinoteka - zbirka vinskih etiket z dodano vrednostjo. Dodana vrednost je, da vina ni!  Kako dobra ideja, se mi utrne ob prebiranju člankov o Zdravkinem podvigu. In hkrati pomislim, da se kaj takega lahko spomni le ženska s tako "multipraktičnim" razmišljanjem. "Ko s prijatelji vino spijemo, s steklenice odstranim etiketo ter jo shranim v fascikel skupaj z datumom užitja. Vino je za spit, ne za odlit! Tudi, ko imate visokokvaliretno vino, ga brez ovire okušajte. V spomin na dogodek in na vino pa ohranite etiketo z opisom dogodka in lepo mislijo," pove Zdravka v svoji knjigi Radožive prigode, ki je prav to ... zbirka vinskih etiket z raznolikimi zgodbami, ki jim vdihnejo življenje in ohranjajo večne. Knjiga je spomin na druženje z dragimi ljudmi. Je edinstvena zbirka.

Radožive prigode Zdravke Abram

"Avtorica knjige Radožive prigode po ideji Suha vinoteka nas spomni, da etiketa ne pomeni samo okrasa vinske steklenice, temveč ponuja dragocene podatke o vinu. Iz njenega pripovedovanja se čuti spoštljiv odnos do žlahtne kapljice in ljudi, ki jo pridelujejo. Knjiga Radožive prigode po ideji Suha vinoteka je dobra popotnica vsem, upam pa predvsem mladim, ki se bodo šele spoznavali z vinom," je Zdravkino knjigo pospremil na pot enolog dr. Julij Nemanič.

10. oktobra 1993 je Zdravka s steklenice spraskala/odlepila prvo etiketo in jo spravila. 30 let in več kot tisoč etiket kasneje smo se zbrali v slikovitem okolju vinske kleti Galerije Božidar Jakac. Minuli torek, 10. oktobra, je namreč potekala okrogla miza na temo Vino kot darilo ob priložnosti izida knjige Radožive prigode po ideji suhe vinoteke avtorice Zdravke Abram.

Zbrane so nagovorili župan Občine Kostanjevica na Krki Robert Zagorc, kralj cvička Marjan Jelenič in predsednik Društva vinogradnikov Kostanjevica na Krki Matej Kuhar. Svoje misli na temo Vino kot darilo pa so dodali tudi strokovnjaki z različnih področij: enolog Anton Pezdirc, dekanja Visoke šole za upravljanje podeželja Grm Novo mesto dr. Lea Marija Colarič Jakše, direktorica TV Vaš kanal Irena Vide, svetovalka specialistka za vinarstvo pri KGZS Ivanka Badovinac, direktor  Zavoda za varstvo kulturne dediščine - enota Novo mesto mag. Dušan Štepec, vinski publicist Jože Rozman ter moderatorka Marjanca Trščinar Antić

Radožive prigode Zdravke Abram

Besede so se prepletale in dotikale tradicije vinarstva, rokovanja z vinom kot darilom, prisotnosti vina v kulinariki, o vinskih etiketah kot nesnovni kulturni dediščini ... vsak od prisotnih je k Zdravkini zgodbi dodal kanček zanimivega razmišljanja. Seveda je gostiteljica poskrbela tudi za prijetno glasbeno in humorno vzdušje.

Tudi sama se vedno bolj zavedam, da so edini trenutki, ki štejejo v življenju, tisti, ki jih preživiš z ljudmi, ki jih imaš rad v svoji bližini. Zato sem se povabilu Zdravke z veseljem odzvala. Saj, kot je zapisala v knjigi, "Minljivost je stalnica; dnevi pobegnejo, prijatelji, starši, znanci se preselijo za mavrico in ostanejo le spomini. Razkadite omare, kleti, shrambe ... oblecite 'zakmašno' oblekico, odišavite se z dragoceno dišavo, uporabite najboljši pribor ... natočite si kozarec rujnega v kristalni kozarec. Naj vsak dan krasi zadovoljstvo in radost. In če ob tem shranite še vinsko etiketo, boste čez leta vedeli, kako in s kom ste ta trenutek polno užili. To je to - na zdravje!"

Suzana Petrovič

Galerija

_suha vinoteka (01)
_suha vinoteka (02)
_suha vinoteka (03)
_suha vinoteka (04)
_suha vinoteka (05)
_suha vinoteka (06)
_suha vinoteka (07)
_suha vinoteka (08)
_suha vinoteka (09)
_suha vinoteka (10)
_suha vinoteka (11)
_suha vinoteka (12)
_suha vinoteka (13)
_suha vinoteka (14)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava