Robert Fink, veteran vojne za Slovenijo: ''Naj ne bo nikoli pozabljeno''

27.10.2023 | 11:30

Robert Fink, veteran vojne za Slovenijo: ''Naj ne bo nikoli pozabljeno''
Robert Fink, veteran vojne za Slovenijo: ''Naj ne bo nikoli pozabljeno''
Robert Fink, veteran vojne za Slovenijo: ''Naj ne bo nikoli pozabljeno''

V ponedeljek, 23. oktobra 2023, je v Viteški dvorani Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje razstave »Naj ne bo nikoli pozabljeno«, Robert Fink, veteran vojne za Slovenijo.

Razstava dopolnjuje stalno postavitev Posavje Pod devetimi zastavami – Posavje 1900 ̶ 1990 in v prvem delu nadaljuje s časovnim okvirjem dogajanja v času nastanjanja nove države Republike Slovenije in njenimi prvimi izzivi in cilji, zastavljenim kmalu po mednarodnem priznanju. Časovni trak tako zaobjema čas od uradne razglasitve rezultatov plebiscita o samostojnosti in neodvisnosti Slovenije 26. decembra 1990 do leta 2010, ko Slovenija postane polnopravna članica Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj (OECD). Drugi osrednji del pa je namenjen zgodbi Roberta Finka s poudarkom na dogajanju in njegovem doživljanju časa okoli vojne za Slovenijo. Na ogled so predmeti, ki jih je 27-letni Robert Fink nosil usodnega dne 27. junija 1991 v boju v vasi Rigonce, ko je bil hudo ranjen. Te predmete je Robert že leta 1991 podaril in zaupal Posavskemu muzeju Brežice. V drugi vitrini pa se nahajajo njegova najpomembnejša originalna odlikovanja.

Obiskovalce je najprej pozdravila Alenka Černelič Krošelj, direktorica Posavskega muzeja Brežice. Razstavo je predstavila kustosinja Mihaela Kovačič. Delček svoje zgodbe in današnji pogled na čas nastanka države Republike Slovenije in vojne za Slovenijo je predstavil Robert Fink. Razstavo je odprl župan Občine Brežice Ivan Molan. Za glasbene vložke pa sta poskrbela Robertova sestrična Mojca Zlobko Vajgl, harfistka, red profesorica harfe na Akademiji za glasbo in njegov bratranec Tomaž Zlobko, klarinetist in saksofonist, akademski glasbenik, član Orkestra Slovenske vojske. Polna dvorana se je z aplavzom zahvalila Robertu Finku ter si z zanimanjem ogledala razstavo.

Kratek življenjepis:

Zgodba Roberta Finka in njegove družine je skozi desetletja prepletena z gradom od Robertovega rojstva in zgodnjega otroštva naprej, ko je mlada družina živela na brežiškem gradu. Šolanje je opravil v Brežicah, celo življenje pa je predan športu.

Novembra 1990 je kot mlad rezervni poročnik postal namestnik poveljnika novoustanovljene Intervencijske enote Teritorialne obrambe Brežice. Pred 10-dnevno vojno je s soborci  veliko časa preživel na usposabljanjih. 26. junija 1991 so po Sloveniji ob razglasitvi samostojne in neodvisne države Republike Slovenije potekala praznovanja, tudi v Brežicah. Hkrati se je ta dogodek, poln veselja in optimizma, že prepletal z grozečo vojno. Intervencijska enota je bila v pripravljenosti. Naslednji dan 27. junija je Finkova skupina dobila ukaz, da mora kolono oklepnikov JLA, ki se pomika iz Zaprešiča proti Rigoncam, zaustaviti za vsako ceno. Jernej Molan je v boju umrl, Robert Fink pa je bil hudo ranjen. Po trimesečnem okrevanju, ki je bilo dokaj hitro, se je takoj aktiviral v teritorialno obrambo (TO), po vojni leta 1993 se je zaposlil v Slovenski vojski. Od leta 2007 je invalidsko upokojen.

Robert Fink je prejemnik številnih visokih odlikovanj. Najvišji odlikovanji sta Častni znak svobode Republike Slovenije za izjemne zasluge pri obrambi svobode in uveljavljanju suverenosti Republike Slovenije ter medalja za ranjence z obrazložitvijo »Za hrabrost v boju za ohranitev suverenosti in samostojnosti Republike Slovenije, kjer je tvegal svoje življenje in bil pri tem ranjen.« Robert Fink je letos na predlog Posavskega muzeja Brežice tudi prejemnik oktobrske nagrade Občine Brežice.

Mihaela Kovačič, kustosinja, Posavski muzej Brežice

Galerija

_zzFink (01)
_zzFink (02)
_zzFink (03)
_zzFink (04)
_zzFink (05)
_zzFink (06)
_zzFink (07)
_zzFink (08)
_zzFink (09)
_zzFink (10)
_zzFink (11)
_zzFink (12)
_zzFink (13)
_zzFink (14)
_zzFink (15)
_zzFink (16)
_zzFink (17)
_zzFink (18)
_zzFink (19)

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava