DL: Fotovoltaika -  Elektrarna tudi v peskokopu Čemše?

1.11.2023 | 13:50

Ob stari čistilni napravi v Mirni Peči (na sliki) bo občina postavila novo za 4.000 PE; na njej bo tudi sončna elektrarna. (Foto: L. M.)

Ob stari čistilni napravi v Mirni Peči (na sliki) bo občina postavila novo za 4.000 PE; na njej bo tudi sončna elektrarna. (Foto: L. M.)

Sončno elektrarno najprej na objekt stare šole, nato na OŠ Toneta Pavčka in novo čistilno napravo – V načrtu gradnja nove stanovanjske soseske Nad Postajo in nov vrtec za šolo – Kaj pa bo z opuščenim peskokopom Čemše?

Kot marsikje želijo tudi v občini Mirna Peč kar najbolje izkoristiti energijo sonca, sploh v luči vse dražjih drugih energentov. Tako bodo fotovoltaiko uredili v okviru energetske prenove in obnove stare osnovne šole (Trg 8), in to že jeseni.

Elaborat je izdelan, Občina Mirna Peč bo naložbo financirala, jeseni pa se bodo prijavili na razpis za te namene in upajo, da del denarja dobijo povrnjen. »Želimo, da bo stavba samooskrbna z energijo. Kotlovnico imamo že zdaj urejeno na lesno biomaso,« pove župan Andrej Kastelic.

Za namestitev sončnih celic bo nato na vrsto prišla OŠ Toneta Pavčka. »Pridobivamo potrebna soglasja, razmišljamo pa že naprej, in sicer bomo s fotovoltaiko pokrili tudi novo čistilno napravo (ČN) v Mirni Peči, ki bo tako energetsko samooskrbna,« razlaga župan. Nova ČN je nujna, saj je stara narejena le za tisoč populacijskih enot (PE), kar je premalo. Novo, ki bo zmogljiva za štiri tisoč PE, bodo postavili poleg obstoječe. Gradbeno dovoljenje že imajo, računajo pa tudi na sredstva z naslova okrevanja. Če bodo pri tem uspešni, se bodo prihodnje leto lotili gradnje.

ČN V DVEH FAZAH

Gradili jo bodo v dveh fazah: v prvi jo bodo zgradili do kapacitete dva tisoč PE, s čimer bodo zadostili potrebam stanovanjske in industrijsko-gospodarske cone, v drugi pa jo jo bodo povečali še za dva tisoč PE, saj želijo nanjo priključiti vsa naselja ob Temenici: Šrango, Mali Vrh, Podboršt, Malensko vas in verjetno tudi Jablan. »Večja ČN je cenejša kot več manjših ČN,« pove župan Kastelic in doda, da bodo tudi blato iz malih komunalnih čistilnih naprav (MKČN) vozili sem. »Naša občina v primerjavi z drugimi v veliki meri sofinancira nameščanje MKČN, kar 50-odstotno. To pomeni okoli 90 tisoč evrov letno. Res želimo izboljšati stanje okolja,« pravi župan.

S fotovoltaiki pa ima mirnopeška občina velike načrte tudi v peskokopu Čemše, ki je v zapiranju. Pridružiti se nameravajo trendu nameščanja sončnih elektrarn na degradiranih območjih. S tako pridobljeno elektriko bi lahko pokrili potrebe na vseh javnih objektih, verjetno pa bi je kaj ostalo na voljo tudi za občane. To so za zdaj še ideje.

GRADNJA NAD POSTAJO

Večjo ČN pa bodo v mirnopeški občini potrebovali tudi zato, ker razmišljajo o novi stanovanjski coni Nad Postajo z okoli 40 individualnimi hišami, ki bodo imele res lepo lokacijo s čudovitim razgledom. Letos se bodo skupaj z lastniki zemljišč lotili gradnje potrebne komunalne infrastrukture, kar je praksa še iz gospodarske cone. »Izkazala se je za dobro in prenesli jo bomo v stanovanjsko gradnjo. Pozneje bomo vložek investitorja poračunali pri plačilu komunalnega prispevka. Sicer do cone ne bi prišli, občina pač nima toliko denarja,« razlaga Kastelic in razkrije še dolgoročne načrte, da občina že resno razmišlja tudi o gradnji novega vrtca. Tega obiskuje okoli 120 otrok in je poln.

Za osnovno šolo ima občina za širitev namenjene tri hektare površin in verjetno bo tam v kakih desetih letih zgrajen nov vrtec, v katerega bi se preselila tudi enota Polonca iz stare šole. V zdajšnjem vrtcu v šoli pa bi se prostor sprostil za potrebe šole, ki se z vsemi novimi priselitvami tudi večajo.

V prihodnosti se bo občina lotila tudi urejanja glavnega križišča v Mirni Peči oz. ceste od muzeja do Novljanove gostilne. Spomenik NOB bodo ohranili. Cesta skozi občinsko središče je, odkar imajo urejeno obvoznico prek Postaje, ki je regionalka, lokalna in tako jim pri kakršnih koli načrtih in posegih tu ni treba več sodelovati z Direkcijo za infrastrukturo.

Članek je bil objavljen v avgustovski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava