DL: Gradbeni odpadki v Zalogu - Inšpekcija zahteva odstranitev

16.11.2023 | 14:40

Nastala deponija gradbenih odpadkov v Gospodarskem coni Zalog (Foto: FP)

Nastala deponija gradbenih odpadkov v Gospodarskem coni Zalog (Foto: FP)

Prebivalci zaskrbljeni, ROVO podal zahtevo za odstranitev nezakonito odloženih gradbenih odpadkov – Medobčinski inšpektorat prijavi odstopil Inšpektoratu za okolje in energijo – MG Gradnje mora odpadke odstraniti do 30. decembra.

Prebivalci v bližini Gospodarske cone Zalog so že nekaj časa zaskrbljeni nad nastajajočo deponijo gradbenih odpadkov v coni. Pravijo, da lastnik parcele nima potrebnih dovoljenj za zbiranje kosovnih odpadkov. Še vedno je med njimi živ spomin na velik požar julija leta 2017, ki ga je izbruhnil v podružnici podjetja Ekosistemi, zato menijo, da na tem območju takšni ali drugačni odpadki nimajo kaj iskati.

Zahtevo za odstranitev nezakonito odloženih gradbenih odpadkov je na Skupno občinsko upravo občin Dolenjske (SOU OD), v okviru katere deluje tudi medobčinski inšpektorat in medobčinsko redarstvo, poleg ROVO – Regionalno okoljsko združenje okoljevarstvenikov. Iz ŠOU OD so nam odgovorili, da so na podlagi aprila prejete prijave za odstop od novomeških enot Inšpektorata Republike Slovenije za naravne vire in prostor.

IZREDNI INŠPEKCIJSKI NADZOR

DL: Gradbeni odpadki v Zalogu - Inšpekcija zahteva odstranitev

Na Inšpektoratu za naravne vire in prostor so pojasnili, da so izredni inšpekcijski pregled v povezavi z odlaganjem zemljišč in gradbenih odpadkov na parceli v Gospodarski coni Zalog opravili v aprilu, med inšpekcijskim nadzorom pa tam ni bilo nikogar. »Iz geodetskih podatkov je razvidno, da je lastnik parcele podjetja MG Gradnje iz Novega mesta. Inšpektorica za okolje ga je seznanila z zapisnikom pregleda na terenu in ga pozvala, da v osmih dneh poda morebitne pripombe o ugotovitvah inšpekcijskega pregleda oziroma da se izjavi o vseh dejstvih in okoliščinah, pomembnih za izdajo odločbe, ter poda izjavo glede omenjenega odlaganja gradbenih odpadkov v ocenjeni količini okoli 20.000 m 3ter posreduje morebitno pridobljeno dovoljenje s področja varstva okolja za škodljivo ravnanje z odlaganjem zemljišč in gradbenih odpadkov na omenjenem zemljišču,« so na inšpektoratu zapisali v odgovor na naše povpraševanje. Družba pisne izjave ni poslala, njen direktor pa jim je, kot so povedali, po telefonu povedal, da nameravajo gradbene odpadke predelati ter jih uporabiti za tampone pri gradnji in urejanju zemljišč. Inšpektorica je nato junija opravila kontrolni pregled na parceli in ugotovila, da podjetje odpadkov ni odstranilo, kot je po telefonu izjavil direktor.

Inšpekcijski postopek se nadaljuje in tako je inšpektorica konec julija družbe MG Gradnje, ki je v lasti Dejana Mačerola in Boštjana Gaberca, z odločbo določila, da mora do 30. decembra letos z omenjene parcele »zagotoviti odstranitev odloženih gradbenih odpadkov, pomešanih z zemljiščem,« v ocenjeni količini od 5.000 do 6000 m 3 , ki so nastali pri dejavnosti Gradbeništva Mačerol, Franci Mačerol sp«

Za pojasnila smo obrnili tudi na podjetje MG Gradnje. Dejan Mačerol, ki je tudi prokurist Gradbeništva Mačerol, nam je sporočilo le, da bodo vsi njihovi nadaljnji koraki skladni z zahtevami inšpektorata.

Članek je bil objavljen v tiskani številki Dolenjskega lista 21. septembra 2023

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava