Žalna seja za Ivana Goleta

20.11.2023 | 14:00

Žalna seja za Ivana Goleta
Žalna seja za Ivana Goleta
Žalna seja za Ivana Goleta

V četrtek, 16. 11. 2023, je v veliki sejni sobi potekala žalna seja za Ivana Goleta, prvega župana Občine Trebnje. Seje so se poleg njegove družine udeležili tudi Ivanovi prijatelji in občinski svetniki. Županja Mateja Povhe se mu je poklonila z besedami:

»Ivan Gole se je rodil 2. junija 1936 v Kamenici pri Krmelju. Zaradi slabih materialnih razmer, ki jih je krojila tudi zapuščina druge svetovne vojne, se v mladosti ni mogel izšolati. Najprej se je pri mojstru Kmetu v Trebnjem izučil za kovinarja in se zaposlil v podjetju IMV Novo mesto, delal je tudi v največjem slovenskem farmacevtskem podjetju Krka.

8. maja 1961 je bilo ustanovljeno Kovinsko podjetje Trebnje, predhodnik današnjega Trima, in prvi direktor je pri svojih 24-ih letih postal Ivan Gole. Novoustanovljeno podjetje se je pod njegovim vodstvom razvijalo, dopolnjevalo ponudbo in preraslo v največjo tovarno industrijskih montažnih objektov v nekdanji Jugoslaviji. Danes sodobna mednarodna tovarna je v svojem obdobju zasejala seme za kar nekaj podjetij, predvsem kovinskih dejavnosti, ki še vedno pišejo svojo zgodbo o uspehu. Trimo je vodil 22 let, ob začetku in zaključku pa je izziv na gospodarskem področju dopolnil s političnim udejstvovanjem. Med letoma 1963 in 1967 je bil predsednik Občine Trebnje, kakor se je takrat imenovala funkcija župana, in s podpredsednikoma Tonetom Goletom in Janezom Mihevcem so zagnano postavili temelje tudi za razvoj drugega gospodarstva v dolini. Ambicije in interesi so ves čas delovanja v domačem kraju narekovali raznovrstne obiske in srečanja na občinskem, republiškem in zveznem nivoju v Trebnjem, Ljubljani in tudi Beogradu. Občino Trebnje so pogosto obiskali najvišji državniki takratne Jugoslavije in nekaterih sosednjih držav, med drugim nekdanji predsednik Josip Broz Tito.

Drugič je postal predsednik občine leta 1982, ko je bil podpredsednik Avgust Gregorčič. Po treh letih je ta mandat prekinil, saj je bil imenovan za direktorja predstavništva mednarodnega podjetja Slovenijales, takrat velikega jugoslovanskega podjetja, v Moskvi. Zadolžen je bil za celotno Sovjetsko zvezo, pri delu tam pa pokazal vse svoje organizacijske, komunikacijske in vodstvene sposobnosti, saj se je v sedmih letih moskovsko predstavništvo razvilo v eno izmed največjih slovenskih predstavništev v tujini. Ob selitvi v Moskvo je ne le opravljal svoje delo kot direktor predstavništva, ampak je pomagal številnim slovenskim podjetjem, da so se predstavila in našla svoje priložnosti na velikem sovjetskem tržišču. Njegovi prijatelji radi delijo zgodbe o tem, da so zaradi njega in z njim vstopili v vladne palače v Moskvi, Tbilisiju, Minsku. Z obiski in poslovnimi dogodki so povezane številne anekdote, ki se jih vpleteni spominjajo z veliko naklonjenostjo in ki pričajo o tem, kakšen ugled si je s svojim odličnim delom in nekonfliktnostjo v ruski prestolnici pridobil Ivan Ignjatovič Gole.

A ponudbo prvega predsednika nove slovenske vlade Lojzeta Peterleta, da bi postal slovenski ambasador v Rusiji, je ob ustanovitvi samostojne države zavrnil. Po vrnitvi iz Moskve je bil približno tri leta do upokojitve leta 1996 zaposlen na Dunaju v podjetju Karanta kot direktor sektorja za Bližnji vzhod.

Čeprav ni bil po rodu Trebanjec, je imel Trebnje zelo rad. Spodbujal, podpiral in razvijal je predvsem športno dejavnost.

V začetku 70-ih let je ustanovil trebanjsko smučarsko društvo, ki mu je tudi predsedoval. Društvo je ob pomoči Trima za bencinsko črpalko naredilo eno prvih razsvetljenih smučišč v Sloveniji, ki je sicer po letu 1982 zamrlo, do 80-ih let pa je bilo prepoznavno po vsej nekdanji Jugoslaviji, saj je tekmovalna ekipa posegala po najvišjih mestih na smučarskih tekmovanjih. Nekaj jih je bilo organiziranih tudi v Trebnjem. V začetku osemdesetih je bil soustanovitelj trebanjskega košarkarskega kluba, za eno od prelomnic v razvoju rokometa pa je poskrbel leta 2000, ko je kot predsednik Rokometnega kluba Trebnje po 17-ih letih delovanja klubu prvič zagotovil večjega generalnega sponzorja. S takratno direktorico Trima Tatjano Fink sta s sponzorsko pogodbo vzpostavila zanesljive pogoje za nove uspehe kluba. Za svoj prispevek k razvoju športa v občini je leta 2010 prejel najvišje občinsko priznanje na tem področju - športno plaketo.

V lokalno politiko se je po upokojitvi vrnil kot član občinskega sveta med letoma 2006 in 2010. Posebej pozorno je spremljal gospodarski in prostorski razvoj občine, bdel nad uresničevanjem sprejetih sklepov in spodbujal spoštovanje dogovorov. Prizadeval si je za izgradnjo nove športne dvorane in ureditev središča Trebnjega.

Ivan Gole je bil vpliven človek, ki je znal odpreti marsikatera vrata in najti rešitev za na prvi pogled celo nerešljive situacije. Nesebično in prepričan v možnosti za uspeh je pomagal posameznikom in podjetjem, ki so si z njim ob strani utrla pot na nove trge in med nove ljudi.

Delovne, poslovne izkušnje je dopolnjeval z nenehnim učenjem. Po zaključeni prvi in drugi stopnji Visoke šole za organizacijo dela je izobraževanje sklenil z magisterijem s področja mednarodne trgovine. Pri uspehih mu je z učiteljicam lastno potrpežljivostjo ob strani stala in ga podpirala žena Anica, v pogovorih s prijatelji je rad pripovedoval tudi o hčerah Adi in Vanji, zetu in vnukih.

Družini Gole in vsem prijateljem: iskreno sožalje.

Ivan Gole je s svojim zavzetim delom v gospodarstvu pustil neizbrisen pečat, zato mu lahko rečemo utemeljitelj sodobnega gospodarstva v Trebnjem. Vizionarsko delo na gospodarskem področju in pripravljenost pomagati sta odpirala vrata slovenskim podjetjem na mednarodnih trgih, pri tem pa je bilo v srcu in mislih vedno dovolj prostora za Trebnje. S spoštovanjem se oziram na njegovo prehojeno pot, na dosežke in presežke nekega časa, zaradi katerih lahko danes optimistično gledamo naprej. 

Odlični temelji vsem nam, ki iščemo rešitve za uresničevanje potreb in želja našega mesta, občine, doline, sporočajo, da lahko povezani in s sodelovanjem - upoštevajoč dobro večine - gradimo še boljšo skupno prihodnost.

Spoštovani magister Ivan Gole, hvala. Počivajte v miru.«

Občina Trebnje

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava