Novo mesto pred 3000 leti

29.11.2023 | 10:20

Pogled na razstavo (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

Pogled na razstavo (Foto: Alenka Stražišar Lamovšek)

V petek, 1. 12. 2023, ob 19.00 bodo v Dolenjskem muzeju odprli novo občasno arheološko razstavo z naslovom Življenje na tej in oni strani – Novo mesto pred 3000 leti.

Razstava predstavlja zadnji dve stoletji mogočne bronaste dobe, čas 10. in 9. stoletja pred našim štetjem. Predstavitev življenja in grobnih ritualov temelji na arheoloških raziskavah obeh novomeških grobišč, Kapiteljske njive in Mestnih njiv, s poudarkom na grobnih pridatkih, in v manjši meri raziskanih poselitvenih območji na Marofu in Šancah. Razstavljeno gradivo dopolnjujejo rezultati številnih raziskav ob izgradnji avtocestnega križa na Slovenskem.

Na ogled bo več kot 170 predmetov, od katerih bo večina na ogled širši javnosti predstavljena prvič.

Arheološko gradivo dopolnjujejo številne risarske rekonstrukcije upodobitev življenja in pogrebnih običajev kot tudi interpretacije izbranih ritualov. Obiskovalec se seznani z najnovejšimi metodami raziskav, ki vključujejo kostne ostanke pokojnikov iz poznobronastodobnih grobov ter predstavitvijo rezultatov takšnih raziskav. Pripravljene so tudi pedagoško andragoške vsebine in obrazstavne dejavnosti, s katerimi bodo omenjeno tematiko približali najširši javnosti.

Razstava s svojim zaključkom nagovarja posameznika v razmislek o lastni minljivosti v sodobnem svetu.

Avtorica razstave je Petra Stipančić, oblikovala jo je Maja Rudolf Markovič.

Na razstavi bo spregovoril župan MO Novo mesto mag. Gregor Macedoni, odprla pa jo bo direktorica Direktorata za kulturno dediščino Špela Spanžel.

Razstava bo na ogled od 1.12.2023 do 18.5.2024 v Galeriji Dolenjskega muzeja.

Dolenjski muzej Novo mesto

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava