DL: PGD Stopiče - 110 let v službi ljudi

2.12.2023 | 14:20

Borut Blatnik, predsednik PGD Stopiče (Foto: M. Ž.)

Borut Blatnik, predsednik PGD Stopiče (Foto: M. Ž.)

V PGD Stopiče okoli 100 članov, 34 je operativcev – Vseskozi posodabljali vozni park in vso preostalo opremo

Prostovoljno gasilsko društvo Stopiče praznuje 110 let delovanja. Ob jubileju je v Stopičah potekala občinska gasilska vaja, sicer pa stopiški gasilci po besedah predsednika Boruta Blatnika letno v povprečju opravijo od 15 do 20 intervencij. Običajno gre za požare v naravi in na objektih, letos pa je bilo tudi veliko poplav in podrtih dreves.

So društvo II. kategorije, kar pomeni, da jih pokličejo na intervencije po celotni novomeški občini, sodelovali pa so tudi pri gašenju lanskega požara na Krasu in ob letošnjih poplavah na Štajerskem. Poleg intervencij opravljajo tudi prevoze pitne vode, ki jo dostavljajo tudi Slovenski vojski na Trdinov vrh, izvajajo požarno varovanje v industrijskih obratih, športni dvorani Stopiče in na prireditvah v krajevni skupnosti. Vrsto let so bili znani tudi po organizaciji sekanja pirhov na velikonočno nedeljo, a so zaradi številnih obveznosti to tradicijo lani predali Športnemu društvu Stopiče.

Zgodovina stopiškega gasilstva se je torej začela pisati leta 1913, ko so razgledani in napredka željni krajani pod vodstvom Jakuba Porente ustanovili gasilsko društvo. »A že naslednje leto je izbruhnila 1. svetovna vojna in večina članov je bila pozvana k orožju, s čimer se je začasno ustavilo delovanje društva. Takoj po končani vojni so zgradili barako, v kateri so hranili gasilsko orodje, leta 1922 pa so začeli graditi gasilski dom. Prišla je 2. svetovna vojna in na mah uničila vse dotakratno delo. Okupator je pobral vso opremo in požgal dom. Krajani in člani so hitro stopili skupaj in dom je ponovno stal leta 1949, nabavili so nove brizgalne s pripadajočo opremo in obleke za gasilce. Do novega, današnjega doma smo prišli leta 1982,« se je v zgodovino na kratko ozrl Blatnik.

Z leti so kupovali, obnavljali in posodabljali vozni park in preostalo gasilsko opremo, veliko pozornost pa namenjali tudi izobraževanju gasilcev in gasilk ter mladih. Zadnje še posebej vabijo v svojo družbo. Danes ima društvo malo manj kot 100 članov, 34 je operativcev, od njih je deset tudi prvih posredovalcev. »Društvo ima gasilsko vozilo (GVC) s 4.000 litri vode in vso pripadajočo opremo, avtocisterno s 4.700 litri vode, gasilsko vozilo za prevoz moštva in večnamensko vozilo s 300 litri vode za začetno posredovanje ob požarih in drugih lažjih intervencijah,« je naštel Blatnik in dodal, da si v prihodnosti želijo, da bi kak evro prišel tudi iz države, saj so do zdaj denar za vsa vozila morali zagotoviti z donacijami krajanov in podjetij ter s pomočjo Gasilske zveze Novo mesto in novomeške občine.

Članek je bil objavljen v septembrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Ž.

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava