DL: Jubilej prvega novomeškega škofa - Moli in vrtnari na ranču

11.12.2023 | 13:00

Jubilant, upokojeni škof Andrej Glavan (v sredini), v družbi aktualnega  novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta (na njegovi levi) in apostolskega  nuncija nadškofa Jeana-Marieja Speicha (na njegovi desni) (Foto: L. M.)

Jubilant, upokojeni škof Andrej Glavan (v sredini), v družbi aktualnega novomeškega škofa dr. Andreja Sajeta (na njegovi levi) in apostolskega nuncija nadškofa Jeana-Marieja Speicha (na njegovi desni) (Foto: L. M.)

Prvi novomeški škof Andrej Glavan praznoval 80. rojstni dan – Slovesna maša na Kapitlju in v rodni župniji Soteska

14. oktobra je 80. rojstni dan praznoval upokojeni novomeški škof Andrej Glavan, prvi novomeški škof. Vse od njene ustanovitve leta 2006 je petnajst let vodil Škofijo Novo mesto in postavil njene temelje. Slavljenec, ki je lani praznoval 50 let duhovništva, je imel v soboto zahvalno mašo v novomeški stolnici, v nedeljo pa jo je daroval še v rojstni župniji Soteska.

Glavanu je v pridigi na sobotni maši ob pomembnem življenjskem jubileju čestital novomeški škof dr. Andrej Saje. V osebnem imenu in v imenu Slovenske škofovske konference (SŠK) se je Glavanu zahvalil za vse njegovo delo v novomeški škofiji, »kjer si kot prvi pastir te delne Cerkve z duhovniki in drugimi sodelavci z Božjim blagoslovom oral ledino in postavil njene temelje, na katerih danes gradimo. Hvala za tvoje delo na ravni Slovenske škofovske konference, bil si tudi njen predsednik, za delo v ljubljanski nadškofiji, v kateri si opravljal različne službe, od župnika do pomožnega škofa in upravitelja škofije.« Saje je poudaril, da je slavljenec novomeški škofiji vdihnil svojega duha in da je vedno iskal najboljše za Cerkev in družbo.

V imenu novomeške škofije se mu je za vse zahvalil in mu zaželel še veliko zdravja generalni vikar Peter Kokotec in mu podaril knjigo Glavanovih nagovorov duhovnikom ob velikem četrtku pri krizmenih mašah med letoma 2007 in 2021 z naslovom Vse sem vas imenoval prijatelje, ki jo je škofija izdala ob tej priložnosti. Danilo Siter mu je zahvalo izrekel v imenu društva Družina in življenje, čestitali so mu še mnogi drugi.

Kot pravi Andrej Glavan, ki se je iz kapitlja ob nastopu novega škofa Sajeta preselil v nove prostore nekdanje mežnarije, je njegovo poslanstvo v pokoju molitev. Moli za škofijo in vesoljno Cerkev. Več časa pa ima tudi za branje, sprehode in za delo na svojem »upokojenskem ranču« v Soteski. Kot pravi, rad dela z zemljo, saj je po duši kmet in tam pridela kar nekaj zelenjave.

V nedeljo so v stolni cerkvi Glavanu posvetili še koncert v okviru Novomeškega sakralnega abonmaja, nastopil je Mešani pevski zbor župnije Leskovec pri Krškem.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava