DL: Po lanskih poplavah - Širša cesta in intervencijska pot

19.12.2023 | 12:20

Dogodka, ki bo zapisan v novi »vasni knjigi«, sta se poleg župana  Andreja Kavška udeležila tudi obrambni minister Marjan Šarec in državni  sekretar Rudi Medved. (Foto: M. G.)

Dogodka, ki bo zapisan v novi »vasni knjigi«, sta se poleg župana Andreja Kavška udeležila tudi obrambni minister Marjan Šarec in državni sekretar Rudi Medved. (Foto: M. G.)

Za prvi asfalt pred štiridesetimi leti so denar zagotovili tamburaši – Ob lanskem razdejanju pomagala tudi vojska – Izkušnje ob lanskem poplavljanju Kolpe so bile v pomoč ob letošnjih poplavah

V sodevski »vasni knjigi« iz leta 1948 je zapisano, da so Sodevci razpotegnjena vasica ob Kolpi, nekje na pol poti med Prelesjem in Radenci, in da je vas glasbeno zelo razgibana. Kasneje so v knjigo dodali, da je tretja generacija Sodevskih tamburašev ob koncu 70. let prejšnjega stoletja večkrat nastopala v Ljubljani, kamor jih je povabil takratni predsednik društva Belokranjcev v glavnem mestu, sicer prvi mož naftne družbe Petrol, ki je bil zaslužen tudi za prihod podjetja Unior v Stari trg. Zaslužek s številnih prireditev in priložnostnih dogodkov se je zlival zgolj v eno blagajno. »Marija pomagaj, toliko smo si zaslužili, da nam bodo asfalt skozi vas položili,« je takrat veselo povedal Jožef Mihelič, vodja Sodevskih tamburašev, se spominja Andrej Rade, član sveta KS Stari trg.

Ta asfalt je seveda po štiridesetih letih odslužil, tudi cesta je zaradi povečanega prometa skozi vas postala preozka in nevarna, krajani pa so spet stopili skupaj ter z načrtom odprave ozkega grla in celovite prenove 200 metrov cestišča naleteli na razumevanje črnomaljske občine, ki je za to zagotovila 80.000 evrov in še 21.500 evrov, potrebnih za odkup in rušitev hiše za razširitev ceste.

»Na tem delu je stala gostilna Jelen s posebnim prostorom, v katerem so lahko prespali tisti, ki so ob točilnem pultu pregloboko pogledali v kozarec. Ko jo je zapustil zadnji birt, se je začela sesedati, mimo nje avtobusi in večja vozila niso več mogli peljati,« je povedal lastnik Marko Marentič in kazal na prostor, v katerem še stojijo sodi in stiskalnice za grozdje. »A to še ni vse,« je ob slovesnem odprtju ceste, ki jo je blagoslovil starotrški župnik Jože Pavlakovič, dejala Renata Butala, predsednica sveta KS Stari trg. Spomnila je, da so lanske poplave, ko je Kolpa pokazala svojo moč, Sodevce in Dečino odrezale od sveta. Razdejanje je bilo tako hudo, da jim je na pomoč priskočila celo vojska, za kar so ji nadvse hvaležni. Skupaj z Agrarno skupnostjo Sodevci in Občino Črnomelj, pri tem so pomagali tudi krajani, so uredili intervencijsko pot iz Sodevcev do Sodevskih štal.

»Po tej poti, ki je dolga okoli 1.700 metrov, lahko odslej nemoteno dostopajo reševalna vozila in gasilci, omogočen je odhod v službo ali šolo. To je velika pridobitev tudi za starejše prebivalstvo. Z modernizacijo vsega tega pa upamo, da ostane v kraju tudi katera mlada družina,« pravi Butala.

Tudi črnomaljski župan Andrej Kavšek se je zahvalil ministru za obrambo Marjanu Šarcu in državnemu sekretarju Rudiju Medvedu, ki sta ob lanski veliki povodnji hitro ukrepala in našla tudi čas, da sta se udeležila slavnostnega dogodka ob dokončanju del. »Kdo ne bi bil ponosen na to, da nam je intervencijo uspelo izpeljati tako, kot je treba. Hitro in učinkovito. Izkušnje iz tega kraja smo z izdelano strategijo lahko uporabili tudi v letošnjih poplavah. Vesel sem, da cesta izpolnjuje svoj namen, in če bo treba, bomo spet pomagali,« je obljubil minister Marjan Šarec.

V kulturnem programu je nastopila starotrška otroška folklorna skupina pod mentorstvom Mire Madronič.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

M. Glavonjić

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava