DL: Prva gozdna knjižnica v Sloveniji - Branje v objemu narave

24.12.2023 | 11:40

Na policah knjige, zraven pa dva gugalnika za prijetno branje (Foto: L. M.)

Na policah knjige, zraven pa dva gugalnika za prijetno branje (Foto: L. M.)

Prva gozdna knjižnica v Sloveniji stoji v Zagraškem logu. (Foto: L. M.)

Prva gozdna knjižnica v Sloveniji stoji v Zagraškem logu. (Foto: L. M.)

Ko so v Zagraškem logu leta 2019 odprli Zeliščarski center JV Slovenije, so razmišljali, kaj vse bi lahko uredili v tem lepem prostoru sredi narave, da bi ga približali ljudem. Tako je v okviru projekta Herbarium – prostor narave, zdravja in dobrega počutja – lani ob svetovnem dnevu gozdov tu zaživela gozdna knjižnica, prva v Sloveniji.

Njen idejni oče je Jože Prah iz Zavoda za gozdove RS, ki kot revirni gozdar dobro ve, da je gozd neverjeten habitat, narava pa najboljša učilnica, v katero pa preredko zaidemo. »Gozd je vedno izziv; tu najdemo različne ideje in tudi za gozdno knjižnico se mi je porodila tu. K sreči je padla na plodna tla, družno smo jo izpeljali in vesel sem, da so jo ljudje sami postavljali, da so sami prinesli knjige in da jo tudi obiskujejo,« pravi Prah in omeni še eno povezavo gozda in knjige – knjiga je nastala iz lesa.

Gozdna knjižnica, za katero so v škocjanski občini pridobili vsa potrebna dovoljenja, stoji nad gledališčem v gozdu, ki je prav tako nastal v okviru projekta Herbarium. Knjižnica je preprost manjši lesen objekt, pokrit in zastekljen, z nekaj policami, na tleh so sekanci iz lubja, v prostoru pa sta tudi dva naslanjača.

»Pravila so preprosta. Knjižnica je stalno odprta, ni knjižničarja, ki bi skrbel za izposojo. Vse je prepuščeno odgovornosti in vestnosti obiskovalcev. Knjig ne kupujemo, ampak jih prinesejo obiskovalci. Tudi ob odprtju smo jih spodbudili k temu in škocjanski šolarji so jih prinesli kar nekaj. Knjižnica se je tako skoraj napolnila oz. se sproti polni. Zaželeno je, da vsak, ki pride, prinese kako knjigo. Knjige obiskovalci berejo tu, v naravi, lahko jih sicer kdo vzame tudi domov, a se pričakuje, da jih prinese nazaj, kot je to zapisano v kratkih pravilih,« pojasni Rok Petančič, vodja projekta Herbarium. Doda, da prinesene knjige pregledujejo, in če bi bilo kaj neprimernega, umaknejo s polic. Zaželena je sicer tematika, vezana na naravo, gozd, zdrav način življenja, zelišča, zdravilne rastline, osebno rast, na samooskrbo …

Na škocjanski občini, na kateri so projekt gozdne knjižnice uresničili s pomočjo nepovratnih sredstev iz evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja LAS DBK, so veseli, da je njihova gozdna knjižnica obiskana. Tudi posnemovalce po Sloveniji že dobiva. »Mogoče pa se gozdne knjižnice čez leta povežejo v skupno pot po Sloveniji,« razmišlja Jože Prah.

Članek je bil objavljen v oktobrski tiskani številki Dolenjskega lista

L. Markelj

Komentiraj prispevek

Za komentiranje tega članka morate biti prijavljeni.

Prijava